Prima pagină » Sanatate » Viata de cuplu » Cum se fac si cat costa testele de paternitate
Cum se fac si cat costa testele de paternitate

Cum se fac si cat costa testele de paternitate

26 aug. 2016, 15:25,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:67755;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Pentru a realiza un test de paternitate, este nevoie de probe de la copil si de la tata, cea provenita de la mama nefiind obligatorie. Apoi, cele doua probe vor ajuta la analizarea si compararea unor markeri genetici, in urma carora se realizeaza profilele genetice. Markerii ADN sunt comparaţi pentru a se ajunge la un rezultat. Posibilitatea ca testul sa dea gres este infima, pentru ca nu exista doua persoane pe lume care sa aiba aceeasi „configuraţie” genetica.

Paternitate stabilita printr-un test de sange, inainte de nasterea bebelusului

Se poate intampla ca in urma testului sa reiasa ca exista la copil un marker necorespunzator, insa acestea sunt cazuri rare si nu inseamna ca barbatul testat nu este tatal, ci ca a existat o mutaţie, ceea ce nu afecteaza rezultatul.

Testul de paternitate poate fi realizat in perioadele prenatala si postnatala.

In primul caz, exista urmatoarele posibilitaţi de testare:

amniocenteza: prin recoltarea lichidului amniotic intr-o cantitate foarte mica, se poate determina cine este tatal copilului. Aceasta analiza este realizata si pentru a determina bolile de care ar putea suferi copilul (de exemplu, sindromul Down). Metoda este invaziva si destul de dureroasa, dar nu insuportabila. Doctorul recolteaza lichid amniotic cu ajutorul unui ac foarte subţire infipt in abdomen.
Amniocenteza poate fi realizata in saptamanile 14-21 ale sarcinii si nu prezinta decat un risc foarte scazut de avort spontan. Efectele secundare cele mai intalnite sunt: sangerari vaginale, contracţii usoare si o scurgere a lichidului amniotic.
Preţ: variaza in funcţie de clinica, intre 500-2000 RON

S-a schimbat legea adoptiilor

biopsia vilozitaţilor coriale: acest test se poate realiza mai devreme decat cel anterior, intre saptamanile 10 si 13 ale sarcinii. El consta in recoltarea unei cantitaţi foarte mici de placenta din uter si se poate efectua transcervical sau transabdominal. Vilozitaţile coriale sunt niste formaţiuni foarte mici din uter care au exact acelasi material genetic ca si fatul, ceea ce inseamna ca rezultatul analizei este sigur.
Ca si in cazul amniocentezei, biopsia vilozitaţilor coriale se foloseste si pentru a determina anumite defecte genetice sau predispoziţia fatului la diverse boli.
Preţ: 1500-2000 RON

Pentru un test de paternitate realizat in perioada postnatala, posibilitaţile de recoltare a unei probe ADN includ:

– sange periferic;
– fire de par cu radacina (smulse, nu taiate cu foarfeca, pentru ca se va folosi radacina pentru analiza);
– unghii taiate proaspat;
– saliva (recoltata de pe guma de mestecat, de exemplu);
– celule epiteliale bucale (proba prelevata cu un beţisor de plastic steril care apoi este folosit pentru a lua celule de pe peretele interior al obrazului);
– alte probe: pete de sange de pe haine, mucuri de ţigara, periuţa de dinţi etc.

Atunci cand sunt recoltate probele, ele nu trebuie sub nicio forma atinse si trebuie transportate intr-un mediu steril. si in acest caz, probele trebuie luate atat de la tata, cat si de la copil.

sursa: divahair.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 decembrie 2024
31 decembrie 2024