Prima pagină » Culinar » Cum se fac perișoarele: Secretul bucătarilor pentru perișoare care nu se sfărâmă

Cum se fac perișoarele: Secretul bucătarilor pentru perișoare care nu se sfărâmă

26 aug. 2021, 14:02,
în Culinar

În bucătăria tradițională românească există câteva ciorbe cu care nu ai cum să dai greș dacă le servești invitaților. Pentru ciorba de perișoare foarte improtant este să știi cum se fac perișoarele moi și pufoase și care nu se sfărâmă.

Dacă e să căutăm originele acestei ciorbe vom descoperi că de fapt aceasta este turcească, Köfte Çorbası fiind de fapt preluată în Țara Romănâească de al trupele otomane care veneau periodic în acea perioadă.

Tradițional românească sau nu, ciorba de perișoare este pe placul multor români și tomcai de aceea este important să știi toate secretele ale unui gust extraordinar.

farfurie cu ciorbă de perișoare

Cum se fac perișoarele: Punem sau nu orez

Dacă mergeți la restaurant și comandați ciorbă de perișoare veți vedea că acestea nu conțin orez. În schimb acsă, gospodinele obișnuiesc să facă perișoarele cu orez.

Noima pentru care în restaurantele de la no in use folosește orez la perișoare este aceea că atunci când prepari cantități mai mari de carne, perișoarele se păstrează separat la frigider în zeama în care au fiert. Dacă perișoarele ar conține orez, acesta s-ar desface în perioada în care perișoarele sunt păstrate, iar acestea s-ar sparge.

farfurie cu ciorbă de perișoare

Tocmai de aceea, gospodinele care obișnuiesc să pună orez în perișoare nu fac o cantitate foarte mare, tocmai pentru a nu fi nevoite să o lase mai multe zile în frigider până se mănâncă.

Pentru prepararea și modelarea perișoarelor avem nevoie de carne tocată, orez prefiert, două albușuri de ou, o ceapă tocată foarte mărunt, pătrunjel verde fin tocat, sare și piper.

Toate aceste ingrediente se amestecă și se frământă bine până formează o pastă omogenă. Din aceasta se formează perișoarele, de obicei sub ofrmă de bile mai mici.

farfurie cu ciorbă de perișoare

Cum se face ciorba de perișoare

În prealabil se face ciorba. Se folsoesc morcovi, ardei, păstârnac, țelină, pătrunjel și ceapă, care se se spală bine și se taie cubulețe. Legumele se pun la fiert într-o oală și se toarnă 4 litri de supă degresată din oase de vită sau de pui. În cazul în care în loc de supă folosiți apă, se fierbe mai mult până supa este concentrată.

Separat, se pun la fiert jumătate de litru de apă. Când apa clocotește, se adaugă 3 linguri de orez și se opăresc 2 minute. Se scurge orezul și se clătește sub jet de apă rece.

Cand apa și legumele încep să fiarbă în clocot, se adaugă perișoarele și se potrivește de gust. Se lasă să mai fiarbă aproximativ 20 de minute, după care se adaugă roșie decojită și tăiată cubulețe.

farfurie cu ciorbă de perișoare

Se mai dă în clocot 2-3 minute, după care se oprește focul și se adaugă mărar, pătrunjel și leuștean tocat mărunti. Se acoperă cu capacul pentru a păstra toate aromele.

De obicei, la noi, în zona Moldovei, ciorba de perișoară se înăcrește cu zeamă cu borș. La final, se potrivește gustul de sare, piper și se servește fierbinte cu ardei iute.

Pentru cei care sunt înnebuniți după ciorbe este obligatoriu să încercați și ciorba de lobodă, după o rețetă ca la bunică, ciorba de urzici, făcută așa cum doar măicuțele știu sau ciorba de pește, după e rețetă specială a lui chef Cătălin Scărlătescu.

farfurie cu ciorbă de perișoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024