Prima pagină » Culinar » Cum se fac jumările. Rețetă și ponturi pentru jumări crocante și savuroase

Cum se fac jumările. Rețetă și ponturi pentru jumări crocante și savuroase

06 dec. 2023, 15:40,
în Culinar

Pentru a obține jumări de porc crocante și bine sărate, puteți urma această rețetă simplă, perfectă pentru sezonul rece și perioada sărbătorilor de iarnă. Această rețetă prezintă cum se fac jumările, și poate fi realizată cu ușurință chiar și de către cei fără experiență în bucătărie.

Cum se fac jumările. Laptele le face mai crocante

Pentru cele mai bune rezultate, optați pentru o oală din inox, fontă sau un ceaun de tuci pentru gătire. Adăugați un pic de apă în ceaun, lângă slănină, pentru a obține jumări mai uscate și mai crocante. În zona Banatului, se adaugă nu doar apă, ci și lapte în ceaun. Laptele contribuie la crocantimea jumărilor, deoarece, în timpul fierberii, acesta scade și formează o crustă extrem de crocantă. După ce scoateți jumările din ceaun, presați-le ușor cu o spatulă pentru a elimina excesul de grăsime. Cu aceste mici ajustări, veți obține jumări de porc delicioase, crocante și sărate, perfecte pentru a vă bucura papilele gustative în sezonul rece.

Pentru această rețetă de jumări de porc veți avea nevoie de 1-2 kilograme de slănină, 250 de mililitri de apă și sare, după gust. Înainte de toate, selectați o bucată de slănină care conține și șorici și câteva resturi de mușchi. Șoriciul devine crocant și gustos când este rumenit, dar puteți să-l îndepărtați dacă nu îl doriți.

Tăiați slănina în bucăți de aproximativ 2-3 centimetri fiecare. Într-o oală cu fund mai gros, adăugați cei 250 de mililitri de apă și bucățile de slănină. Acest lucru împiedică prinderea bucăților de slănină de fundul oalei, permițându-le să se topească uniform. Apa se evaporă complet când jumările sunt gata. Asigurați-vă că flacăra este mică. Amestecați din când în când pentru a evita lipirea de vas. Procesul durează în general intre o oră și până la o oră și jumătate.

După ce jumările sunt prăjite după preferințe, scoateți-le din untură și așezați-le pe o farfurie acoperită cu un prosop de hârtie pentru a absorbi surplusul de grăsime. Opriți focul și presărați sare peste jumări.
Lăsăți-le să se răcească și serviți-le cu muștar, mujdei de usturoi, pâine proaspătă sau mămăligă, sau puteți folosi jumările în diverse preparate, cum ar fi paste cu sos alb, în funcție de preferințe și imaginație.

Untura rămasă poate fi păstrată un timp îndelungat

Untura reziduală nu trebuie aruncată. Când este caldă, treceți-o printr-o sită, puneți-o în borcane și refrigerați. În frigider, se poate păstra cel puțin 6 luni până la un an. Dacă doriți să o păstrați mai mult timp, o puteți congela sub formă de cuburi sau batoane, dar nu este recomandat să o recongelați după dezghețare.
Untura de porc are diverse utilizări și beneficii, distincte față de alte grăsimi sau uleiuri.

Unul dintre avantajele sale notabile este cel legat de punctul său de fum ridicat, comparabil cu cel al seului de vită. Aceasta face ca untura de porc să fie potrivită pentru gătitul la temperaturi înalte, inclusiv prăjirea alimentelor în baie de ulei. De asemenea, untura de porc se remarcă prin punctul său de topire ridicat, ceea ce o face ideală pentru prepararea cornulețelor fragede, crustelor de plăcintă și altor produse de patiserie. Pe lângă aceasta, adaugă un gust distinct puiului prăjit, cartofilor prăjiți și altor preparate prăjite.

În general, grăsimea din jurul rinichilor porcului este considerată cea mai „curată” și sănătoasă. Atunci când este topită, produce o untură albă, cu un miros mai puțin intens, ceea ce o face ideală pentru utilizare în deserturi și alte preparate culinare. Acum că ați aflat cum se fac jumările, nu vă rămâne decât să le preparați și să vă bucurați de gustul lor savuros.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Alertă în California! Virusul rar care a ucis-o pe soția actorului Gene Hackman a cauzat alte 3 decese
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
observatornews.ro
Temperaturi de Polul Nord în România, cu două săptămâni înainte de Paşte. A nins puternic, iar zilele următoare sunt anunţate chiar şi -12°C
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Moartea prematură a unuia dintre cei mai mari artiști români. A fost propus pentru Oscar
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Horoscopul iubirii pentru aprilie. Zodia care cade în capcana dragostei, va fi orbită de partener
Dailybusiness.ro
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Gabriela Cristea a ajuns, azi-noapte, de urgenţă la spital: Am avut o noapte oribilă
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`