Prima pagină » Culinar » Cum se fac jumările. Rețetă și ponturi pentru jumări crocante și savuroase

Cum se fac jumările. Rețetă și ponturi pentru jumări crocante și savuroase

06 dec. 2023, 15:40,
în Culinar

Pentru a obține jumări de porc crocante și bine sărate, puteți urma această rețetă simplă, perfectă pentru sezonul rece și perioada sărbătorilor de iarnă. Această rețetă prezintă cum se fac jumările, și poate fi realizată cu ușurință chiar și de către cei fără experiență în bucătărie.

Cum se fac jumările. Laptele le face mai crocante

Pentru cele mai bune rezultate, optați pentru o oală din inox, fontă sau un ceaun de tuci pentru gătire. Adăugați un pic de apă în ceaun, lângă slănină, pentru a obține jumări mai uscate și mai crocante. În zona Banatului, se adaugă nu doar apă, ci și lapte în ceaun. Laptele contribuie la crocantimea jumărilor, deoarece, în timpul fierberii, acesta scade și formează o crustă extrem de crocantă. După ce scoateți jumările din ceaun, presați-le ușor cu o spatulă pentru a elimina excesul de grăsime. Cu aceste mici ajustări, veți obține jumări de porc delicioase, crocante și sărate, perfecte pentru a vă bucura papilele gustative în sezonul rece.

Pentru această rețetă de jumări de porc veți avea nevoie de 1-2 kilograme de slănină, 250 de mililitri de apă și sare, după gust. Înainte de toate, selectați o bucată de slănină care conține și șorici și câteva resturi de mușchi. Șoriciul devine crocant și gustos când este rumenit, dar puteți să-l îndepărtați dacă nu îl doriți.

Tăiați slănina în bucăți de aproximativ 2-3 centimetri fiecare. Într-o oală cu fund mai gros, adăugați cei 250 de mililitri de apă și bucățile de slănină. Acest lucru împiedică prinderea bucăților de slănină de fundul oalei, permițându-le să se topească uniform. Apa se evaporă complet când jumările sunt gata. Asigurați-vă că flacăra este mică. Amestecați din când în când pentru a evita lipirea de vas. Procesul durează în general intre o oră și până la o oră și jumătate.

După ce jumările sunt prăjite după preferințe, scoateți-le din untură și așezați-le pe o farfurie acoperită cu un prosop de hârtie pentru a absorbi surplusul de grăsime. Opriți focul și presărați sare peste jumări.
Lăsăți-le să se răcească și serviți-le cu muștar, mujdei de usturoi, pâine proaspătă sau mămăligă, sau puteți folosi jumările în diverse preparate, cum ar fi paste cu sos alb, în funcție de preferințe și imaginație.

Untura rămasă poate fi păstrată un timp îndelungat

Untura reziduală nu trebuie aruncată. Când este caldă, treceți-o printr-o sită, puneți-o în borcane și refrigerați. În frigider, se poate păstra cel puțin 6 luni până la un an. Dacă doriți să o păstrați mai mult timp, o puteți congela sub formă de cuburi sau batoane, dar nu este recomandat să o recongelați după dezghețare.
Untura de porc are diverse utilizări și beneficii, distincte față de alte grăsimi sau uleiuri.

Unul dintre avantajele sale notabile este cel legat de punctul său de fum ridicat, comparabil cu cel al seului de vită. Aceasta face ca untura de porc să fie potrivită pentru gătitul la temperaturi înalte, inclusiv prăjirea alimentelor în baie de ulei. De asemenea, untura de porc se remarcă prin punctul său de topire ridicat, ceea ce o face ideală pentru prepararea cornulețelor fragede, crustelor de plăcintă și altor produse de patiserie. Pe lângă aceasta, adaugă un gust distinct puiului prăjit, cartofilor prăjiți și altor preparate prăjite.

În general, grăsimea din jurul rinichilor porcului este considerată cea mai „curată” și sănătoasă. Atunci când este topită, produce o untură albă, cu un miros mai puțin intens, ceea ce o face ideală pentru utilizare în deserturi și alte preparate culinare. Acum că ați aflat cum se fac jumările, nu vă rămâne decât să le preparați și să vă bucurați de gustul lor savuros.

Bugetul.ro
A sărăcit Anca Alexandrescu? Vedeta Realitatea Plus și-a petrecut concediul „pe austeritate” la malul mării
redactia.ro
Revoluție fiscală în România! Guvernul Bolojan majorează cu 30% impozitele auto!
Bugetul.ro
Hârjoneala dintre Anca Alexandrescu și Victor Ponta continuă. Fostul premier al României i-a transmis un mesaj de la distanță vedetei de la Realitatea TV
a1.ro
Adevărul despre relația pe care Oana Roman o are cu fratele ei vitreg. Fiul lui Petre Roman e cu 35 de ani mai tânăr decât ea
Playtech.ro
A vrut să pară cool, dar românii l-au taxat imediat! Gafa făcută de Nicuşor Dan de față cu partenera sa, total neaşteptată
observatornews.ro
Turiştii şocaţi de preţurile din Aeroportul Otopeni îşi aduc mâncare de acasă. "Un sandviş la 55 de lei?!"
Playsport.ro
Un meteorit care a lovit o casă s-a descoperit că este mai vechi decât Pământul și...
Evz.ro
Mașini stricate pe bandă rulantă din cauza combustibilului. Atenție unde alimentați
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
Reguli dure pentru șoferi în Grecia. Un turist român a rămas fără plăcuțele mașinii pentru 30 de zile. Ce greșeală a comis
Dailybusiness.ro
O angajată a unei școli a putut să ia 17 credite pe baza unor documente false trimise prin e-mail
RomaniaTV
Contrast climatic, un anticiclon loveşte România. Elena Mateescu anunţă inversiuni termice
stiriromania.ro
Cât costă o porție de ceafă cu cartofi prăjiți în Mamaia: prețurile de autoservire ajung la niveluri gourmet
RomaniaTV
Meteorologii anunță vortex polar încă din toamnă. Orașele din România unde ninge din octombrie.
redactia.ro
Vești teribile despre Nina Iliescu! Cum se simte după moartea soțului, Ion Iliescu
ego.ro
DIETA care este considerată cea mai sănătoasă. Ușor de ținut, garantat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 august 2025
13 august 2025