Prima pagină » Culinar » Cum se fac gogoșile? Rețetă clasică și simplă

Cum se fac gogoșile? Rețetă clasică și simplă

02 dec. 2024, 12:54,
în Culinar

Iată cum se fac gogoșile, cât mai pufoase și gustoase. Acest desert delicios, care a cucerit inimile multor oameni din întreaga lume, are o rețetă clasică care variază de la țară la țară.

Cu o textură moale și pufoasă, gogoșile sunt ideale pentru a fi savurate alături de o cafea sau o bătură caldă. Prepararea lor nu este complicată, însă necesită câțiva pași esențiali pentru a obține o textura și gustul perfect.

Cum se fac gogoșile

Ingrediente necesare: 500 g făină, 250 ml lapte călduț, 50 g zahăr, 2 ouă, 25 g drojdie proaspătă, 50 g unt topit, 1 praf de sare, coajă rasă de lămâie (opțional), ulei pentru prăjit, zahăr pudră (pentru decor).

Primul pas în prepararea gogoșilor este activarea drojdiei. Într-un bol mic, pune laptele călduț și adaugă zahărul. Amestecă până se dizolvă zahărul, apoi adaugă drojdia proaspătă, sfărâmată. Lasă amestecul să stea timp de 5-10 minute, până când începe să facă spumă. Aceasta este o dovadă că drojdia este activată și gata să fermenteze aluatul.

Într-un bol mare, pune făina cernută și adaugă un praf de sare. Fă o adâncitură în mijlocul făinii și toarnă acolo amestecul de lapte cu drojdie. Adaugă ouăle bătute și untul topi. Dacă dorești, poți pune și o coajă rasă de lămâie pentru un plus de aromă.

Amestecă toate ingredientele cu o lingură de lemn sau cu mâinile, până când obții un aluat moale, dar nelipicios. Dacă aluatul este prea lipicios, mai adaugă puțină făină, dar ai grijă să nu îl faci prea uscat.

Transferă aluatul pe o suprafață curată și ușor înfăinată și frământă-l timp de aproximativ 10 minute, până când devine elastic și neted. Frământarea este esențială pentru a obține gogoși pufoase, deoarece ajută la dezvoltarea glutenului din aluat.

Formarea și prăjirea

Pune aluatul la dospit, întinde-l pe o suprafață înfăinată, într-o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Folosește un pahar sau un cerc de metal pentru a decupa cercuri din aluat. Poți face o mică adâncitură în mijlocul fiecărui cerc pentru a obține forma clasică de gogoașă cu gaură. Dacă vrei gogoși fără gaură, pur și simplu decupează cercuri mai mari.

Într-o cratiță adâncă, pune uleiul să se încingă bine (aproximativ 170-180°C). Pentru a verifica dacă uleiul este suficient de fierbinte, poți arunca o mică bucată de aluat în ulei. Dacă aceasta iese la suprafață și începe să se prăjească imediat, uleiul este gata. Pune gogoșile în ulei cu ajutorul unei spatule și prăjește-le pe ambele părți până devin aurii și crocante. Acest produs durează de obicei 2-3 minute pe fiecare parte.

După ce gogoșile sunt gata, scoate-le cu grijă din ulei și pune-le pe un platou acoperit cu șervețele de hârtie pentru a scurge excesul de ulei.

După ce gogoșile s-au răcit puțin, le poți presăra cu zahăr pudră sau le poți umple cu cremă de ciocolată, gem sau alte umpluturi preferate. De asemenea, le poți acoperi cu glazură de zahăr sau le poți lăsa simple, pentru a le savura alături de o băutură caldă.

Modul cum se fac gogoșile este simplu și nu necesită abilități de bucătar pentru un rezultat delicios. Fie că le prepari pentru o zi de weekend sau pentru o ocazie specială, acestea vor fi cu siguranță apreciate de toți cei care le vor gusta.

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
Orăşelul din România sufocat de turişti. Pensiunile şi hotelurile nu mai fac faţă
observatornews.ro
Cuplu din Ilfov, păcălit cu 11.000 de euro de un meseriaş prin "metoda curentul". Nu sunt primii care i-au căzut în plasă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Taxele care cresc în toată România. Lista completă
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Gică Hagi, făcut praf în direct după ce a fost decorat de președintele interimar Ilie Bolojan: „Regele blaturilor fotbalului românesc”
Playtech.ro
Ce să pui la baza liliacului la final de martie pentru cele mai frumoase și parfumate flori. Va fi o feerie
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
S-au aflat PRIMELE echipe eliminate la Asia Express! Înainte să plece se lăudau că vor câștiga competiția. Cine a rămas în cursă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 martie 2025
15 martie 2025