Prima pagină » Culinar » Cum se fac chiftelele – Rețeta tradițională care vă readuce gustul copilăriei

Cum se fac chiftelele – Rețeta tradițională care vă readuce gustul copilăriei

11 feb. 2022, 11:21,
în Culinar

Din ce în ce mai mulți tineri se întreabă cum se fac chiftelele pentru a reuși să simtă din nou gustul minunat al copilăriei. Cu toții ne aducem aminte cum ne lovea din plin mirosul acestui preparat când treceam pragul casei bunicilor. Când mai mici, când mai mari, forma nu conta atât timp cât erau așa de gustoase.

Uneori li se spuneau piftele sau chiar pârjoale. Indiferent dacă este sau nu o diferență între toate acestea, fiecare familie este obișnuită cu termenul lor specific. 

chiftele sau parjoale

Uneori li se spuneau piftele sau chiar pârjoale

Cum se servesc chiftelele

Ca orice alt preparat, acestea sunt cele mai bune servite calde, însă se pot consuma și reci. Fie cu sos de roșii, cu muștar sau poate cu un sos mai sofisticat, chiftelele își păstrează savoarea minunată. 

Acestea reprezintă un preparat foarte îndrăgit de români și pare nelipsit de pe masa noastră, la fel ca ciorba și borșul. 

Chifteluțele au scopul de a servi drept aperitiv. 

chiftelute cu sos

Fie cu sos de roșii, cu muștar sau poate cu un sos mai sofisticat, chiftelele își păstrează savoarea minunată

Ingrediente pentru cele mai gustoase chiftele

Pentru acest preparat tradițional ne va trebui în primul rând cam 600 de grame de carne de porc tocată, acesta fiind ingredientul principal fără de care nu am putea continua rețeta. Pe lângă carnea tocată, vom avea nevoie de 2 ouă medii sau un ou mai mare, 2 căței de usturoi pentru un gust cât mai intens. Vom mai pregăti și o ceapă albă nici foarte mare, nici foarte mică. Trebuie să pregătim și 2 felii de pâine uscată înmuiate în apă.

Pentru condimente este de ajuns câte o lingură mare de piper negru abia măcinat, una de mărar tocat mărunt (de preferință, tot proaspăt), la fel și în cazul linguriței de pătrunjel. Pe lângă acestea, putem adăuga și o linguriță cu cimbru uscat. Să nu uităm de clasica linguriță de sare. Aceasta este necesară pentru orice rețetă, oferind mai mult gust. 

chiftelute

Carnea tocată este ingredientul principal

Desigur, vom mai avea nevoie și de puțină făină peste care vom forma chiftelele și de ulei de floarea soarelui.

Cum se fac chiftelele – Mod de preparare

Chiftelele nu sunt foarte greu de preparat, mai ales dacă ai toate ingredientele și îndrumarea necesară. 

Putem începe prin a lăsa feliile de pâine să se înmoaie într-un vas cu apă. Unele persoane folosesc lapte, însă este în regulă și apa.

Între timp putem să tocăm carnea de porc și să o punem într-un vas potrivit ca mărime. De obicei, pentru chifteluțe se folosește pulpa de porc, însă unii oameni optează și pentru carnea de vită în amestec cu cea de porc. 

Cățeii de usturoi împreună cu ceapa zdrobite sau date printr-o răzătoare. Mai apoi, le putem pune în vas, peste carnea tocată, alături de lingurițele de pătrunjel, mărar, cimbru, piper și, desigur, sare.

Când amestecul este pregătit, putem adăuga și pâinea. Aceasta trebuie scursă foarte bine după ce ați scos-o de la înmuiat. 

Ar fi bine să lăsăm carnea amestecată cu toate condimentele să se odihnească timp de 20-30 de minute, la frigider. Astfel, carnea va absorbi foarte bine mirodeniile. 

După acest timp de repaus, putem începe să formăm chiftelele, cu mâinile mereu umede. După ce le facem mici și rotunde, le putem da prin făină. 

Le punem în tigaia cu uleiul încins, la foc moderat. Acestea trebuie prăjite atent pe fiecare parte, până încep să se rumenească bine (cam 3 minute pe fiecare parte). 

Așadar, nu este foarte greu să aflăm cum se fac chiftelele și nu sunt foarte greu de preparat!

chiftele

Chiftelele nu sunt foarte greu de preparat


Tort de biscuiți din copilărie: Rețeta bunicii pentru un desert perfect

 

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Noi reguli rutiere în UE. Permisul se suspendă în toate țările
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Total suprinzător! A ieșit la suprafață adevărata relație dintre Gigi Becali și Anca Alexandrescu
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`