Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: cum se explica forma grava ale bolii
Covid-19: cum se explica forma grava ale bolii

Covid-19: cum se explica forma grava ale bolii

29 sept. 2020, 14:31,
în Sanatate

Cum se explica forma grava a Covid-19? Aproape 15% din formele severe de Covid-19 pot fi explicate prin anomalii genetice și imune care duc la eșecul unei puternice molecule antivirale produse în mod natural de organism în caz de infecție, conform lucrărilor unei echipe franco-americane.

Descoperirile care ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu cel mai mare risc de a dezvolta o formă severă și la tratarea lor mai bună, potrivit cercetătorilor. Acest studiu indică mai precis un defect al substanțelor sistemului imunitar, interferoni de tip 1 (IFN), prima linie de apărare împotriva atacului viral. Aceste concluzii sunt detaliate în două articole publicate de revista americană Science.

Cum se explica forma grava a Covid-19?

„Acesta este un defect în producția sau acțiunea interferonilor de tip 1”, a explicat profesorul Jean-Laurent Casanova (Institutul Imagine din Paris și Universitatea Rockefeller din New York), în timpul unei conferințe de presă.

Cercetătorii au descoperit la unii pacienți anomalii genetice (mutații ale 13 gene) care scad producția de interferoni de tip I (3-4% din formele severe).

De asemenea, au identificat la alți pacienți cu vârsta cuprinsă între 25 și 87 de ani, o formă de boală autoimună, în acest caz prezența la niveluri foarte ridicate în sânge a anticorpilor greșiți, numiți auto- anticorpi. Acestea neutralizează acțiunea antivirală a interferonilor de tip 1 (în cel puțin 10% din formele severe de Covid), în loc să atace virusul.

Această anomalie afectează mai mulți bărbați decât femei, potrivit studiului, în timp ce bolile autoimune (disfuncția sistemului imunitar care îl determină să atace unii dintre constituenții săi normali) afectează în general femeile.

Studiul sugerează, de asemenea, că frecvența acestor anticorpi crește odată cu vârsta.

Furtuna de citokine

Interferonii aparțin familiei de citokine, substanțe produse în special de celulele sistemului imunitar, ca răspuns la infecție. Defectul inițial al interferonului de tip 1 determină ulterior corpul să reacționeze excesiv pentru a compensa această lipsă. Produce astfel alte citokine provocând o reactie inflamatorie fatală, furtuna de citokine, observată în cazuri foarte grave de Covid.

Acești autoanticorpi sunt absenți la persoanele care dezvoltă o formă ușoară a bolii. Și sunt rari la populația generală: 0,33% conform unei analize a unui eșantion de peste o mie de persoane sănătoase, o frecvență de 15 ori mai mică decât cea observată la pacienții cu forme severe.

Administrarea timpurie de interferoni la acești pacienți ar putea fi o cale terapeutică. Aceste medicamente, disponibile de zeci de ani, sunt a priori fără efecte secundare vizibile dacă sunt luate pentru o perioadă scurtă de timp.

Pentru pacienții cu acești anticorpi, s-ar putea folosi un interferon pe care nu îl neutralizează. Aceștia ar putea beneficia de plasmafereză (îndepărtarea părții lichide a sângelui care conține anticorpii) sau de alte tratamente care pot reduce producția acestor anticorpi de către limfocitele B.

Aceste descoperiri sunt primele rezultate publicate ale consorțiului internațional al COVID Human Genetic Effort creat cu scopul de a identifica factorii genetici și imunologici care pot explica apariția formelor severe ale bolii, la care participă spitale din aproximativ cincizeci de țări, potrivit doctissimo.fr.

Bugetul.ro
Maghiarii cumpără tot în România. Zeci de milioane de euro investite de Ungaria într-o fabrică din țara noastră situată într-o zonă preferată de vecinii de la Vest
redactia.ro
Răsturnare de situație. Un lider important PSD anunță că-l susține pe Nicușor Dan
Bugetul.ro
Se închide Lidl! Anunțul oficial a fost făcut de autorități în cazul unuia dintre magazinele care aparțin celebrului retailer german
a1.ro
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Playtech.ro
Plaja sălbatică din Bulgaria care arată ca în Thailanda. Pustie, curată și aproape de graniță
observatornews.ro
George Simion promite "case la 1 leu", după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CONSTERNARE! A murit după ce mașina sa a fost strivită de tren!
Playtech.ro
Ce este Black Wednesday, fenomenul care ar putea afecta grav economia României? Euro, la un nou record
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Răsturnare de situaţie, cum arată ultimul SONDAJ pentru turul II al alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CCR, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre primul tur al alegerilor prezidenţiale. DECIZIA care schimbă tot!
redactia.ro
Ce a putut să-i spună George Simion lui Lucian Mîndruță atunci când s-au întâlnit la un eveniment după alegeri. Răspunsul politicianului l-a uluit pe jurnalist
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`