Podelele sunt suprafeţele care se murdăresc cel mai uşor. Acestea nu sunt doar pline de praf, scame şi alte mizerii, ci şi de bacterii. De aceea este important ca podelele să nu fie doar curate ci şi dezinfectate. Astfel se va evita transmiterea de boli şi viruşi, mai ales în această perioadă în care pandemia de coronavirus este în floare.
Ştiai că podeaua din fata chiuvetei din bucătărie găzduieşte mai multe bacterii decât coşul de gunoi? Numărul lor este chiar dublu, conform unui studiu realizat de Consiliul de Igienă Globală. Să nu mai vorbim de cea din baie.
Da, exista bacterii şi germeni în locurile cele mai neaşteptate în casă pe care o considerăm curata. Una dintre greşelile frecvente pe care mulţi dintre noi o facem este aceea de a curăţa pardoselile, însă nu şi de a le dezinfecta. Există câteva trucuri simple la care orice gospodină poate apelă pentru a avea podele perfect curate, dar şi dezinfectate. Iată care sunt acestea!
1. Curăţă şi aspiră temeinic podelele
Indiferent ca suprafaţă pe care o cureţi este parchet sau gresie, mai întâi trebuie să fie aspirata sau măturată. Mopul nu este eficient în îndepărtarea prafului şi a diverselor particule căzute pe podea. Dacă te apuci direct de ştersul pardoselii, vei reuşi doar să le muţi dintr-o parte în alta. Mai mult decât atât, dacă acestea nu sunt curăţate anterior, pot zgâria suprafeţele în momentul în care folosim mopul.
2. Foloseşte apa caldă când speli podeaua
Apă rece sau chiar cea la temperatura camerei nu permite o dizolvare la fel de bună a produsului de curăţat cum o face apa caldă. Dacă ne dorim ca o soluţie să acţioneze la capacitate maximă, atunci în găleată de mop trebuie să folosim apa uşor încălzită. Acest lucru ne va ajuta şi să îndepărtăm mai uşor petele de murdărie.
3. Schimba des apa din găleata
Oricât de des am curata podelele din casă, zonele prin care circulam zilnic se murdăresc uşor. Atunci când dăm cu mopul, soluţia pe care o folosim pentru a face curăţenie îşi poate pierde vizibil din limpezime. De îndată ce vedem că apa devine închisă la culoare, trebuie să o schimbăm. În caz contrar, spălarea podelelor nu va fi deloc eficientă, iar nu doar mizeria, ci şi bacteriile vor rămâne impregnate în pardoseală.
4. Lasă podeaua să se usuce singură
Cel mai indicat, după ce ştergem cu mopul, este să deschidem ferestrele şi să lăsăm suprafeţele să se usuce natural. Dacă încercam noi să grăbim procesul şi să uscăm podeaua cu prosoape de hârtie sau textile, nu permitem soluţiilor să acţioneze eficient.
5. Alege soluţiile de curăţat care şi dezinfectează
Ultimul, dar deloc cel din urmă punct – produsele de curăţenie. Poate cea mai importantă alegere pe care o ai de făcut este soluţia de curăţat şi igienizat. Atenţie, amestecurile făcute în casă, din ingrediente precum oţet, bicarbonat, lămâie nu au şi capacitatea de a dezinfecta. Aşa că de ce să nu alegi un produs profesional la îndemână şi avantajos? Pentru a nu fi nevoie să faci doua operaţiuni – întâi să cureţi şi apoi să dezinfectezi -, adică să cumperi două produse distincte, mai bine alege unul care le face pe ambele.