Prima pagină » Culinar » Cum se dezgheaţă carnea. Metode sigure de decongelare pentru alimente
Cum se dezgheaţă carnea. Metode sigure de decongelare pentru alimente

Cum se dezgheaţă carnea. Metode sigure de decongelare pentru alimente

21 mai 2021, 16:31,
în Culinar

Fie că vorbim despre păstrarea alimentelor proaspete la congelator, fie că luăm în calcul semipreparatele sau mâncărurile congelate după gătire, unele dintre bacteriile care se pot găsi în alimente pot să devină inactive, dar acest lucru nu înseamnă că ele şi mor. Când produsele congelate sunt dezgheţate, temperatura creşte şi bacteriile pot să devină din nou active şi să se multiplice.

Din această perspectivă, este foarte important să cunoşti câteva reguli de bază pentru decongelarea, în condiţii optime, a alimentelor, să ştii cât durează tot acest proces şi să afli ce greşeli frecvente poţi evita. În continuare, ţi-am pregătit un scurt ghid, în acest sens.

Metode sigure pentru decongelarea corectă a alimentelor

Conform USDA – baza nutriţionala de date pentru nutriţie din SUA (subordonata Ministerului Agriculturii), ca să te asiguri că decongelezi corect alimentele, ar fi indicat să respecţi următoarele reguli:

Dezgheaţă alimentele în frigider

Ia în calcul că această metodă presupune timp. Ţine cont de două lucruri importante:

  • unele zone din frigider menţin alimentele mai reci decât altele;
  • dezgheţarea va dura mai mult într-un frigider setat la 2°C, decât în unul setat la 4°C.

După decongelare, carnea tocată sau pentru friptura, puiul, fructele de mare pot fi păstrate în frigider pentru o zi, înainte de a fi gatite. Carnea de porc, vită, miel se poate păstra 3-5 zile. Alimentele decongelate cu ajutorul frigiderului pot fi recongelate, dar îşi vor pierde din calitate.

Foloseşte apa rece pentru a dezgheţa alimentele

Este o metodă care necesită mai puţin timp decât decongelarea în frigider, dar căreia vă trebui să-i acorzi ceva mai multă atenţie. În primul rând, asigură-te că alimentele sunt într-o pungă sau recipient în care apa nu pătrunde. Aceasta, pentru că, dacă există găuri, bacteriile din împrejurimi pot contamina mâncarea. Apoi, carnea poate să absoarbă apă şi nu îţi doreşti ca preparatul final să fie apos sau să trebuiască să-l găteşti în mult mai mult timp, pentru că apa să se evapore.

Pune pachetul îngheţat într-un recipient şi schimba apa rece (20°C) o dată la 30 de minute. Metoda presupune că, odată ce s-au dezgheţat complet, alimentele să şi fie gatite imediat. Le poţi recongelă, dar doar după ce le-ai fiert, copt sau prăjit.

Utilizează cuptorul cu microunde

Dacă alegi să decongelezi alimentele cu ajutorul cuptorului cu microunde, planifică-ţi timpul astfel încât să le şi foloseşti imediat ce s-au dezgheţat. Aceasta, pentru că este posibil ca unele porţiuni să se decongeleze mai repede şi să înceapă să se coacă.

Păstrarea alimentelor care sunt parţial gatite nu este recomandată, pentru că eventualele bacterii nu sunt distruse, putând găsi condiţiile optime pentru a deveni active şi a se răspândi. La fel ca în cazul dezgheţării cu apă rece, dacă vrei să recongelezi alimentele, este indicat că mai întâi să le găteşti.

Dezgheaţă alimentele în timpul gătitului

Indiferent ce metodă de gătit alegi, unele alimente, precum carnea de pui, pot fi folosite îngheţate. La fel şi unele fructe de mare, dacă pe pachet există această precizare. În acest caz, va trebui să ţii cont de faptul ca gătitul va dură aproape de două ori mai mult decât dacă le-ai fi dezgheţat. Există, însă, şi excepţii, cum ar fi verdeţurile congelate, folosite la supe şi ciorbe, care pot fi tocate mărunt şi puse în oală ca atare, fără să afecteze durata procesului de preparare a mâncării.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Playtech.ro
Pensia pe care o primeşti după 40 de ani de muncă. Calculul exact, dezamăgitor
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Destinul fabulos al unui mare actor român. A dat audiție pe patul de spital
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Nadia Comăneci și-a deschis buzunarele să primească uriașa sumă pe care o încasează de la statul român în 2025 ca rentă viageră
Playtech.ro
Economiseşti sau nu dacă faci cumpărături de la ATAC, Metro sau Selgros? Secretul preţurilor mici
Dailybusiness.ro
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
RomaniaTV
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru angajaţi şi angajatori
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
redactia.ro
Zodiile binecuvântate în Joia Mare. Sunt sub protecție divină
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`