Prima pagină » WoW! » Curatenie in casa » Cum se curăță faianța, gresia și cada
Cum se curăță faianța, gresia și cada

Cum se curăță faianța, gresia și cada

11 iun. 2020, 07:43,
în WoW!

Studiile au arătat că aproximativ 25% din microbii existenţi în întreaga locuinţa se găsesc în baie. De aceea, este foarte important să păstrezi cuatenia, să o dezinfectezi şi să o aeriseşti regulat.

Este bine de ştiut că cel mai indicat mod de a curăţa este începând cu partea de sus pentru că o parte din microorganismele îndepărtate de pe obiectele aflate la înălţime vor cădea şi vor ajuge pe obiectele sanitare şi pe gresie. Un alt truc pentru a avea o baie curata şi o sănătate de invidiat este dezinfectarea mânerelor de la uşă şi dulăpioare şi a tuturor robinetelor.

Curăţarea chiuvetei

În primul rând trebuie să elimini depunerile din acesta. Este vorba de mizeria de pe mâini, alte resturi, precum firele de păr, dar şi depunerile de săpun, pasta de dinţi, crema de râs.

Pe piaţa exista soluţii pentru curăţarea suprafeţelor de porţelan sau acril, dar se pot obţine soluţii eficiente şi din amestecarea produselor din bucătărie, cum ar fi oţet, bicarbonat de sodiu, sare şi lămâie. Acest amestec curata foarte bine.

Chiuveta se curăţa foarte bine şi dacă o acoperi cu o cârpă bine înmuiată în oţet şi lăsată să acţioneze timp de o jumătate de ceas. După, chiuveta se clăteşte bine cu apa caldă. Cei care nu suporta mirosul oţetului sau nu pot aerisi baia, pot apela la o soluţie pe bază de zeamă de lămâie.

O altă variantă este aceea de a spăla chiuvetă cu detergent de vase cu ajutorul unui burete şi clătirea acesteia cu apă. Peste chiuvetă umedă poţi presăra bicarbonat de sodiu şi vei freca suprafaţa cu un burete sau o periuţă de dinţi până când bicarbonatul se transformă într-o pastă, apoi clăteşti cu apa caldă.

Curăţarea căzii

Prima dată se curăţa sita de scurgere pentru că aici se strânge toată murdăria. Nimic nu este mai neplăcut decât o cadă plină de pete sau de depuneri de mucegai sau rugina. Şi în acest caz trebuie să apelezi la soluţii de curăţare, dar şi un burete abraziv cu care să îndepărtezi petele. După ce ai frecat bine clăteşte cu apă rece şi şterge cadă cu o cârpă uscată şi curata. Procesul de ştergere face ca smaltul să nu rămână pătat de calcar.

Un truc demn de luat în seama este să nu depozitezi niciodată şamponul, gelul de duş şi alte cosmetice pe marginea căzii pentru că, în timp, acestea vor distruge smaltul.

Şi nici soluţii acide nu este recomandate să foloseşti prea des, pentru că ataca smaltul sau ingalbeneasc suprafaţa căzii. De asemenea, evita spălarea unor obiecte precum grătarele aragazului, pantofii plini de noroi sau preşul de la intrare. Acestea au multă mizerie care se va depune uşor şi chiar vor zgâria cadă.

Pentru căzile de acril poţi folosi o soluţie de casă foarte eficientă obţinută din sucul de la o lămâie, amestecat cu o cană de apă şi puţin detergent de vase. Cu ajutorul soluţiei vei freca cadă cu o cârpă moale, în locurile pătate .

O altă soluţie la care poţi apela este şamponul de păr. Acesta îndepărtează uleiurile şi grăsimile de pe firele de păr şi poate acţiona la fel şi când este aplicat pe pereţii căzii, degresandu-i. Şamponul are un rol benefic şi pentru scurgere.

Curăţarea vasului de WC

Vasul de wc este poate cel mai mare recolotor de microorganisme periculoase pentru sănătate. Lui trebuie să îi acorzi o atenţie sporită frecându-l cu prafuri abrazive care să îndepărteze orice urme de depuneri nedorite. Există şi produsele dezinfectante care se agaţa pe marginea vasului de toaletă însă acestea nu garantează îndepărtarea totală a bacteriilor. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul dezinfectantului adăugat în rezervorul de wc care colorează apa creând senzaţia de curăţenie.

Curăţarea faianţei

Aceasta se curăţa constant, pentru că mizeria să nu se depună şi să se întărească. Pe lângă plăcile ceramice trebuie acordată atenţie şi rosturilor dintre ele, (chitul care a fost aplicat la montarea iniţială). Poţi folosi periuţe vechi de dinţi sau o perie acoperită cu o lavetă pentru a nu zgâria chitul. Acesta se curăţa incredibil de bine cu suc de lămâie, care îndepărtează rapid negreala şi mucegaiul. Chitul va reveni la culoarea iniţială iar locul va mirosi proaspăt şi frumos a lămâie.

Şi produse speciale pentru curăţarea gresiei care se găsesc în magaziune sunt foarte eficiente. Ele sunt puţin agresive dar menţin foarte bine luciului. Acestea îndepărtează depunerile de calcar, urme de vopsea ori văr, eflorescente şi depunerile severe de murdărie de pe faianţă, pentru că conţin alcool şi substanţe tensioactive destinate întreţinerii suprafeţelor din faianţă şi acţionează mai rapid. O altă alegere eficienţa este să freci gresia cu o soluţie de curăţ geamurile. Astfel suprafeţele îşi vor păstra strălucirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`