Mulți credincioși vor să afle cum se citesc Psalmii lui David și care sunt regulile ce trebuie respectate. Este cunoscut faptul că psalmii sunt rugăciuni aparte, iar rostirea lor presupune o pregătire spirituală a celui care dorește să se roage. Iată ce rugăciuni să rostești pentru a avea o legătură profundă cu divinitatea.
Cum și când se citesc Psalmii lui David
Psalmii lui David sunt printre cele mai puternice rugi rostite pentru diferite trebuințe. Fie că ne rugăm pentru sănătate și spor în casă, fie rostim o rugăciune la vreme de necaz pentru a scăpa de gândurile rele, psalmii au o forță tămăduitoare deosebită.
Psalmii lui David se rostesc cu precădere de preot, însă pot fi citiți și de credincioși dacă au în vedere câteva rânduieli și reguli nescrise. Înainte de a citi acești psalmi, credinciosul trebuie să scape de gândurile necurate, să se retragă într-un loc liniștit și să se roage cu multă smerenie.
Preoții ne sfătuiesc să aprindem candela înainte de a citi din Psalmii lui David și să rostim cea mai puternică rugăciune la aprinderea candelei. După ce ne-am eliberat mintea de gândurile negre, putem citi cu multă credință psalmii pentru diferite trebuințe.
Printre cele mai puternice rugi rostite de credincioși la vreme de necaz, ceartă și tulburare sufletească este psalmul 12, care are forma unei invocări divine, a unui strigăt de ajutor pentru cel copleșit de relele din jur.
,,Până când, Doamne, mă vei uita până în sfârșit? Până când vei întoarce fața Ta de la mine?
Până când voi grămădi gânduri în sufletul meu, durere în inima mea ziua și noaptea?
Până când se va înălța vrăjmașul meu împotriva mea?
Caută, auzi-mă, Doamne, Dumnezeul meu, luminează ochii mei, ca nu cumva să adorm întru moarte,
Ca nu cumva să zică vrăjmașul meu: „Întăritu-m-am asupra lui.”
Cei ce mă necăjesc se vor bucura de mă voi clătina.
Iar eu spre mila Ta am nădăjduit; bucura-se-va inima mea de mântuirea Ta; cânta-voi Domnului, Celui ce mi-a făcut bine și voi cânta numele Domnului Celui Preaînalt.”
Pe lângă acest psalm, este bine să rostim și psalmi pentru îndepărtarea dușmanilor. Aceste rugi ne ajută atunci când trecem prin momente grele și suferințe sufletești provocate de răutatea celor din jurul nostru.
Atunci când suntem deznădăjduiți și împovărați de griji, putem citi și Acatistul Maicii Domnului Arătătoarea Căii.
Cum să te rogi pentru a avea parte de ocrotirea divină
Momentele de grea încercare trupească sau sufletească sunt copleșitoare pentru credincios. De aceea, rostirea unei rugăciuni este vindecătoare și de grabnic ajutor pentru cel aflat în suferință.
Pentru a avea o legătură profundă cu divinitatea, cea mai bună cale este rostirea din suflet a unei rugăciuni. Psalmii lui David au o forță tămăduitoare aparte, de aceea este bine să îi citim cât mai des cu putință.
Psalmul 16 este rostit de credincios atunci când îi mulțumește lui Dumnezeu pentru darurile primite, dar și pentru a-i cere ajutorul în momentele de cumpănă.
,,Auzi, Doamne, dreptatea mea, ia aminte cererea mea, ascultă rugăciunea mea, din buze fără de viclenie.
De la fața Ta judecata mea să iasă, ochii mei să vadă cele drepte.
Cercetat-ai inima mea, noaptea ai cercetat-o; cu foc m-ai lămurit, dar nu s-a aflat întru mine nedreptate.
Ca să nu grăiască gura mea lucruri omenești, pentru cuvintele buzelor Tale eu am păzit căi aspre.
Îndreaptă picioarele mele în cărările Tale, ca să nu șovăie pașii mei.
Eu am strigat, că m-ai auzit Dumnezeule; pleacă urechea Ta către mine și auzi cuvintele mele.
Minunate fă milele Tale, Cel ce mântuiești pe cei ce nădăjduiesc în Tine de cei ce stau împotriva dreptei Tale.
Păzește-mă, Doamne, ca pe lumina ochilor; cu acoperământul aripilor Tale acoperă-mă. ”
De asemenea, pe lângă Psalmii lui David, putem citi zilnic și Acatistul Maicii Domnului Bucurie Neașteptată, pentru a avea parte de ocrotirea și binecuvântarea divină.
Psalmii lui David au o forță tămăduitoare deosebită. Aceste rugi puternice îl ajută pe credincios să aibă o relație profundă cu divinitatea și să fie ocrotit de cele rele.