Prima pagină » National » Cum se calculează pensia și care este valoarea punctului de pensie
Cum se calculează pensia și care este valoarea punctului de pensie

Cum se calculează pensia și care este valoarea punctului de pensie

03 iul. 2020, 12:47,
Cristian ZAVASTIN în National

Cum se calculează pensia și care este valoarea punctului de pensie. În condițiile în care au apărut multe erori la calculul pensiilor de către Casele Județene de Pensii, mulți bătrâni se întreabă cum se calculează corect pensia.

Cei interesați se pot adresa Caselor Județene de Pensii pentru a solicita buletinul de calcul. Potrivit acestuia, cel interesat poate aflaelementele care stau la baza stabilirii drepturilor de pensie.

Vârsta de pensionare se schimbă în România. Cât privește bărbații, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, ar stagiul de cotizare de 34 de ani.

Potrivit Legii Pensiilor, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, se stabilește pensia pentru limita de vârstă în condițiile unui stagiu de cotizare de minimum 15 ani.

De asemenea, femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci sau mai mulți copii pot beneficia de reduceri ale vârstei standard de pensionare. Astfel că se pot pensiona cu trei ani înainte de vârsta standard. De asemenea, mai sunt vizați de excepții și cei care au lucrat în condiții speciale de muncă. Și ei pot ieși mai devreme la pensie.

Potrivit Legii 127/2019, pentru a putea calcula pensia este necesară cunoașterea valoarii punctului de pensie. La data de 1 septembrie 2019 a crescut 1.265 lei de la 75 lei, urmând ca la 1 septembrie 2020 să ajună la 1.775 lei. În luna septembrie a nului viitor, valoarea punctulu ide pensie va fi de 1.875 lei.

Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Cum se calculează pensia: Este important stagiul de cotizare

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limita de vârstă se calculează pe baza stagiului de cotizare efectuat pe parcursul activității de muncă a solicitantului și a veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.

Conform CNAS, la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activitățile realizate până la data de 1 ianuarie 1999, pensia fiind calculată doar în baza venitului asigurat, realizat după data respectivă, reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenței individuale, în sistemul public de asigurări sociale. Astfel, se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în perioada de activitate trecută pe carnetul de muncă.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie (punct de referință).

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Ce este numărul de puncte realizate lunar

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică.

 

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Dragoş Anastasiu, despre directorii din companii de stat "blindaţi" cu contracte. "Problema nu e salariul"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Mica Deltă din Ardeal, sursa unei legende terifiante. Lacul fără fund, poartă spre alt tărâm?
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Lidl scade preţurile cu 40%. Produsele pentru care românii vor sta la coadă sâmbătă, 12 iulie
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025