Prima pagină » Culinar » Cum se bat corect albușurile cu telul
Cum se bat corect albușurile cu telul

Cum se bat corect albușurile cu telul

24 iul. 2020, 16:32,
în Culinar

Fie că faci bezele, fie că ai nevoie de ele pentru o prăjitură, albuşurile bătute sunt o etapă de bază în bucătărie. Ca să-ţi iasă bine de fiecare dată, ţine cont de câteva sfaturi elementare.

Temperatura contează

Înainte să începi să baţi albuşurile, lasă-le să ajungă la temperatura camerei. Ce faci tu este să faci ca proteinele conţinute să crească în volum, iar asta se întâmplă mai greu dacă albuşurile sunt foarte reci.

Ai grijă la ustensilele de bucătărie folosite

Atât bolul cât şi ţelul trebuie să fie perfect curate. Cele mai mici resturi de ulei sau de gălbenuş vor distruge procesul de formare a bulelor. De preferat este să le degresezi înainte să le foloseşti pentru a bate albuşul.

Adaugă puţină sare

Sarea funcţionează ca stabilizator şi va face ca frişcă obţinută să îşi menţină mai mult timp volumul.

Foloseşte albuşul bătut imediat

Dacă stă mai mult de 10 minute, îşi va pierde din stabilitate şi va începe să se “dezumfle”. Ca truc, trebuie să ştii că va rezista mai bine dacă adaugi puţin zahăr sau un acid (cum este zeama de lămâie).

Bate-l în două etape

Un pas pe care multă lume nu-l respectă, însă care este foarte important este să baţi albuşurile încet la început, în primul minut, abia apoi să măreşti ritmul. Vei obţine o frişcă cu 10% mai voluminoasă.

Ai grijă cum adaugi zahărul

Nu-l arunca niciodată în mijlocul vasului, pentru că rişti să strici toată frişcă înainte să fie gata. Incorporează cu grijă zahărul, câte puţin, adăugându-l pe laterală, în timp ce baţi albuşurile – nu la început, nu la sfârşit.

Nu arunca albuşurile rămase

Poţi să le păstrezi în frigider într-o pungă sau într-un recipient din plastic, însă maximum două zile. Poţi să le şi congelezi, dar apoi le poţi folosi doar în omlete – nu vor mai fi bune pentru frişcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`