Prima pagină » Culinar » Retete de Pasti » Cum scoti mirosul de oaie din carne – Sfaturi de la un chef bucatar Nicolai Tand
Cum scoti mirosul de oaie din carne - Sfaturi de la un chef bucatar Nicolai Tand

Cum scoti mirosul de oaie din carne – Sfaturi de la un chef bucatar Nicolai Tand

05 apr. 2018, 12:31,
în Culinar
a:3:{s:7:"site_id";i:2;s:6:"old_id";i:21752;s:8:"site_url";s:14:"culinar.bzi.ro";}

Mai sunt cateva zile pana cand gospodinele vor incepe maratonul de gatit pentru Paste, preparatele din carne de miel fiind cele mai recomandate pentru masa de sarbatori. Sunt insa foarte multi oameni care refuza ori sunt retinuti atunci cand li se pune in fata o ciorba de miel, o friptura de berbecut ori o pastrama de oaie. Asta in primul rand din cauza mirosului specific mentinut uneori pana dupa gatire.

Sunt foarte multi cei care spun ca nu suporta carnea de oaie, chiar si de miel, ba pentru ca e mai tare decat carnea de porc sau de vita, ba din cauza mirosului puternic de seu. Bucatarii priceputi sunt insa de parere ca persoanele care nu agreeaza aceasta carne nu au avut ocazia sa consume un preparat facut ca la carte. Daca este gatita corespunzator, carnea de oaie sau de miel isi pierde acel miros specific si devine foarte frageda.  

”Este stiut faptul ca oaia, mielul, berbecutii au o carne pe care nu toti o preferam, poate din cauza mirosului. Inainte de a da cateva sfaturi pentru a inlatura acest iz, vreau sa va spun ca aceasta carne este foarte benefica pentru organism. Consumata sa zicem cam 100 de grame pe zi, te ajuta sa scapi de ceva kilograme in plus, iti ajuta creierul sa nu iti imbatraneasca prematur, arde colesterolul rau din corp, are deci multe calitati”, spune Chef Cristi Dobre, bucatar buzoian care lucreaza la restaurante din peninsula scandinava.

Citeste si Aceasta este probabil cea mai buna marinata pentru friptura de miel. Secretul culinar al Pastelui

O prima regula, spune Cristi Dobre, este sa fim atenti atunci cand alegem carnea pe care dorim sa o gatim. Cu cat este mai tanara, cu atat are un miros mai putin deranjant si este mai usor de digerat.

Exista din batrani cateva procedee de inlaturare a mirosului greu de seu, de oaie scoasa la iarba! Un mic sfat, inainte: cumpara-ti de la tarani ciobani de-ai nostri miel, berbecut, ori oaie pentru pastrama”, spune Chef Cristi Dobre. In primul rand, mirosul acela greu de oaie va disparea daca frecam carnea facuta fleici, ca de friptura, cu jumatati de lamaie. Vom freca energic fiecare bucata in parte. O alta metoda ar fi oparirea fleicilor de oaie cu lapte proaspat fiert si lasat cam doua ore peste carne”, spune bucatarul buzoian.

Sfaturi pentru inlaturarea mirosului pregnant de oaie:   

1. Pentru ca cea mai mare vina pentru miros o poarta grasimea animala, trebuie eliminata cu cutitul inainte de preparare cat mai mult din surplusul de grasime.

Citeste si Reteta bunicilor – Cum prepari ciorba de miel

2. Trebuie lasata carnea intr-un litru de apa, timp de trei, pana la patru ore. Pentru fragezire poate fi pregatita o marinada in care sa fie tinuta carnea peste noapte. Compozitia trebuie sa fie pe baza de vin, otet, suc de lamaie, plante aromate sau condimente si putin ulei.

3. Se recomanda ca preparatele pe baza de oaie, miel, sa aiba multe condimente precum cimbrul, ghimbirul, usturoiul, piperul negru si rozmarinul. Se poate adauga peste carne si o lingurita de suc de lamaie, intrucat efectul este similar cu cel intalnit in cazul pestelui.

Bucatarul buzoian Cristi Dobre ne ofera si o reteta de pastrama de oaie, preluata de la producatorii de mezeluri traditionale din zona Buzaului, folosita pentru prepararea suncilor si afumaturilor: ”Se freaca cu sare de mare, grunjoasa, toata carnea facuta bucati numai bune de pus pe gratar si se vor pune la frigider intre 5-7 zile. Dupa acest interval de timp preparam baitul. Punem la fiert 7 litri de apa, o lingura de boabe de mustar, o lingura de ienibahar boabe, o lingura de piper boabe, o lingura de coriandru boabe, 5 -6 frunze de dafin, o capatana de usturoi strivit necuratat, un ardei iute uscat tocat, cu tot cu seminte. Luam compozitia de pe foc dupa ce da in clocot.    

Citeste si Video – Miel pe masa de Paste – Costita de miel in crusta de usturoi

Dupa ce baitul a inceput sa se raceasca, adaugam un litru de otet de vin alb si amestecam bine. Luam o tava adanca in care punem acest bait, dupa care adaugam fleicile de oaie. Lasam la macerat 24 de ore.   Adaugam in bait 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu care va fragezi carnea atat de bine incat si bunicul o va manca si adaugati cimbru la bait cam o legatura mare sau o lingura si jumatate din pliculete luate din comert. Recomandarea mea este ca intotdeauna carnea de oaie sa nu fie prajita in tigaie, in grasimi. Doar gratar sau cuptor!”.

preluat de pe adevarul

Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
redactia.ro
Trump și Putin, discutie decisivă despre războiul din Ucraina. Când va avea loc și ce se va negocia direct
Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
a1.ro
La ce schimbare de look a apelat Gabriela Cristea, după retragerea de la Mireasa - Capriciile Iubirii. Cum arată acum vedeta
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Subiecte la matematică, simulare Evaluare Națională 2025. Cum vor fi corectate lucrările elevilor de clasa a 8-a
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Schimbare bruscă a vremii. Surprize uriașe la început de aprilie. Prognoza pe 4 săptămâni
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Pentru că l-a susținut pe Călin Georgescu, Anca Alexandrescu plătește prețul suprem. Ce a pățit în toiul nopții prezentatoarea TV
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Taxa de vacanță revine pentru români: Se va plăti din 18 aprilie 2025
RomaniaTV
Despărțire BOMBĂ în showbiz! Iulia Albu și Mike s-au despărțit! Au fost împreună 8 ani. De ce i-a dat vedeta papucii iubitului ei
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Lovitură devastatoare pentru cei care o admiră pe Ema Karter. Decizie şocantă luată de vedeta XXX
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`