Prima pagină » Business în România » Cum scot multinaționalele profitul în afara României? E.ON Germania a încasat dividende de 100 milioane de lei din țară

Cum scot multinaționalele profitul în afara României? E.ON Germania a încasat dividende de 100 milioane de lei din țară

06 aug. 2024, 12:52, 1 ,
în Business în România

Nu mai este pentru nimeni un secret că marile multinaționale găsesc diferite modalități de a scoate profitul din România, pentru a nu plăti taxe și impozite. E.ON Germania a încasat dividende de 100 de milioane de lei de la compania E.ON România SA.

E.ON Germania și-a acordat dividende de 100 de milioane de lei din România

Gigantul german în domeniul energiei și utilităților, E.ON, a obținut recent dividende în valoare de 100 milioane lei din România, conform informațiilor analizate de Profit.ro.

În România, E.ON controlează direct entitatea E.ON România SA, care deține participații majoritare în mai multe afaceri locale, inclusiv în furnizorul de energie și gaze E.ON Energie România și în distribuitorul Delgaz Grid.

Pentru anul 2023, E.ON România SA a raportat un profit net de 2,68 milioane lei și un rezultat reportat din anii anteriori de 464,19 milioane lei. Din aceste fonduri, grupul german a încasat recent dividende de 100 milioane lei, iar compania a constituit o rezervă legală de aproximativ 461.000 lei, rezultatul reportat fiind redus la 366,4 milioane lei, conform unui document oficial.

La sfârșitul anului trecut, E.ON România SA a distribuit dividende de aproape 400 milioane lei către grupul său, după cum a relatat Profit.ro. E.ON România SA se ocupă în principal cu consultanța în afaceri și management și oferă servicii diverse, inclusiv financiare, pentru operațiunile E.ON din România, încasând și dividende de la aceste activități.

Ministerul Energiei deține acțiuni la E.ON România

Și cum statul român nu putea lipsi din peisaj, trebuie să menționăm că Ministerul Energiei deține 32% din companie. Furnizorul E.ON Energie România, în care E.ON România SA deține peste 68% din acțiuni (restul fiind deținut de Ministerul Energiei), a raportat pierderi de aproape 359 milioane lei în 2022, urmate de un profit net de 133,5 milioane lei în 2023, conform Ministerului Finanțelor.

Distribuitorul Delgaz Grid a raportat pierderi semnificative atât în 2022, cât și în anul precedent, depășind 125 milioane lei în 2022 și 244 milioane lei în anul trecut. E.ON România SA deține 56,4% din acțiuni, iar ceilalți acționari sunt Allianz Infrastructure (28,7%), Ministerul Energiei (13,5%) și Allianz Țiriac Asigurări (1,23%). E.ON România SA, sub controlul direct al grupului german, deține integral sau aproape integral companiile locale E.ON Asist Complet, E.ON Business Services Iași și E.ON Innovation Hub, având și o participație de 33,33% la Colonia Cluj Napoca Energie, care produce electricitate și agent termic în Cluj, cu centrale de cogenerare pe gaze de 5,44 MW.

Ce se întâmplă cu piața energiei din România

După creșterile semnificative din mai și iunie, prețul energiei electrice vândute pe piața pentru ziua următoare (PZU) din București a continuat să crească și în iulie, atingând niveluri record pentru acest an, amintind de criza energetică din 2022.

În iulie, prețul mediu al PZU la București a fost de 721 lei/MWh, conform datelor noastre – OPCOM, operatorul pieței, urmează să publice cifrele oficiale în curând. Comparativ cu prețul mediu din iunie, care a fost de 486 lei/MWh, a avut loc o creștere de peste 48%, echivalentă cu un plus de 235 lei pe MWh, în decurs de o lună.

În luna iulie, temperaturile ridicate au crescut cererea de energie, iar problemele tehnice, cum ar fi declanșarea unei unități nucleare, au contribuit la prețuri foarte mari, mai ales în orele de vârf de seară, când energia solară nu era disponibilă. De asemenea, decuplarea zonei noastre de piețele central și vest-europeană a influențat și ea aceste creșteri. În acest context, au fost stabilite șapte recorduri de preț orar, cel mai recent fiind de 4.551 lei/MWh (aproximativ 916 euro/MWh), înregistrat pe 18 iulie la ora 21:00. Pe fondul scumpirilor din domeniul energiei, E.ON România obține un profit mai mare, profit pe care-l exportă către E.ON Germania.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`