Cum scapi de țânțari. Sezonul cald vine și cu unele neajunsuri, o problemă extrem de supărătoare pentru toată lumea fiind apariția țânțarilor. Nimeni nu își dorește să fie înțepat de aceste insecte, știut fiind că țânțarii pot transmite multe boli. Din fericire, avem la îndemână mai multe soluții prin care ne putem feri de bâzâitoarele insecte.
Odată cu venirea sezonului cald ne confruntăm și cu invazia țânțarilor, care atacă fără milă anumite persoane. După cum se știe, aceste insecte sunt atrase mai mult de anumite persoane în detrimentul altora. Poate avea legătură cu grupa de sânge dar mai ales cu anumite mirosuri de care sunt atrași țânțarii.
Anumite studii arată că ţânţarii „memorează” rapid anumite mirosuri, respectivele persoane devenind victime preferate. Din fericire, avem la îndemână foarte multe soluții pentru a ne apăra de aceste atacuri. Și dacă nu suntem mulțumiți de produsele chimice antiţânţari, putem apela oricând la unele metode naturale.
Cum scapi de țânțari prin metode naturale
Plante. Există numeroase plante al căror miros țin departe de dumneavoastră „micii vampiri”. Dintre acestea, amintim busuiocul, rozmarinul, usturoiul, lavanda, iarba de citronella şi gălbenelele.
Spray de lavandă. Țineți la distanță țânţarii cu ajutorul unui spray de corp îmbogățit cu ulei esențial de lavandă. Acesta este foarte sănătos și nu are reacții alergice pentru piele.
Lumânări Citronella. O altă soluție sunt lumânările cu extract de citronella. Parfumul emanat nu are efecte secundare, iar casa ta va fi fără insecte deranjante.
Oţet de mere. Amestecă două părți de apă cu o parte de oțet de mere la care să adaugi câteva picături de ulei de citronela. Pulverizează acest amestecul în locurile în care de obicei se adună ţânţarii și ai scăpat de ei.
Usturoi. Ideal ar fi să introduci usturoiul în dieta ta. Dacă nu îți priește, fă un decoct de usturoi, dilueaza-l cu apă și pulverizează în locurile cu ţânţari.
Cum tratezi înţepăturile de ţânţari
Dacă ai fost înțepat de țânțari, mai întâi trebuie să cureţi zona respectivă cu apă şi săpun. Atenție, locul respectiv nu trebuie frecat ci se face cu mişcări delicate. Apoi, este recomandat să aplici o loţiune sau cremă cu efect calmant.
Cum scapi de țânțari! Oricât ai fi de tentat, nu trebuie să te scarpini. Astfel, zona respectivă se va umfla și va deveni și mai iritată crescând riscul de a se infecta. De mare ajutor este și busuiocul. Tocați mărunt câteva frunze și apoi le aplicați pe zona respectivă. Sau mai puteți folosi pungi de gheață sau comprese cu apă rece.
Nu în ultimul rând, puteți aplica pe locul înțepăturii o pastă făcută din bicarbonat de sodiu cu un pic de apă. Astfel, va fi neutralizat pH-ul pielii ceea ce duce la ameliorarea iritaţiei.
Boli transmise de țânțari
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual, țânțarii sunt responsabili de moartea a peste un milion de oameni. Este de preferat să prevenim înţepăturile de ţânţari deoarece astfel ne protejăm de unele afecțiuni destul de grave. După cum se știe, țânţarii pot transmite prin înţepătura lor afecţiuni precum malaria, febra galbenă, febra dengue, virusul West Nile și virusul Zika.
În unele cazuri, semnele infestării cu o astfel de afecțiune se manifesta în câteva zile, chiar şi câteva luni de la înţepătură. Printre simptomele care trebuie să te alerteze amintim:
– febră,
– greaţă,
– vărsături,
– dureri de cap,
– inflamarea ganglionilor,
– mâncărimi,
– letargie,
– stări de confuzie,
– sensibilitate la lumină.
Dacă bănuiești că în urma înțepăturii de țânțar ai unul sau mai multe astfel de simptome, mergi de urgenţă la medic. Netratate, aceste grave afecţiuni pot duce la complicaţii majore, putându-se ajunge chiar la deces.
Așadar, este mai bine să te gândești cum scapi de țânțari, decât să ai probleme de sănătate sau să faci cine știe ce complicații.