Dacă ai un colţişor verde în casa ta, sigur ai avut probleme cu dăunătorii, mai ales cu musculiţele negre. Acestea dau mari bătăi de cap celor care au plante de interior.
Este foarte greu să scapi de ele, deoarece se înmulţesc rapid şi zboară prin toată casa. Dacă nu ştii cum să scapi de musculiţele negre, iată câteva soluţii la care poţi apela cu succes, fără să foloseşti soluţii chimice .
Uleiurile esenţiale
Cele mai eficiente sunt uleiul de geranium, de arbore de ceai şi de cimbru. Pentru a preveni apariţia musculiţelor este suficient să uzi plantele o dată la 2 săptămâni cu un amestec făcut din din 3 picături de ulei şi 1l de apă. Dacă musculiţele deja au apărut, aplica plantelor acest tratament 1-2 ori pe săptămână.
Insectele atacă şi rădăcinile plantelor şi pot putrezi. În acest caz trebuie să le verizici. Dacă observi semne de afectare a sistemului radicular, acesta trebuie prelucrat, iar planta transplantata.
În general, rădăcinile putrezesc din cauza drenajului neeficient sau lipsa acestuia. Atunci când muţi plantă în alt ghiveci, asigură-te că apa se va scurge. O soluţie bună este să se acopere solul cu nisip, care se usucă bine.
Chibriturile combat musculiţele negre
O altă metodă la care poţi să apelezi pentru a scăpa de musculiţe sunt chibriturile. Baga câte 4-6 chibrituri în fiecare ghiveci cu gămălia în jos. Schimbă-le la fiecare 2 zile, până când dăunătorii vor dispărea complet.
Infuzia de usturoi
Infuzia de usturoi este, de asemenea, foarte benefica în combaterea musculiţelor. Cel mai bine ar fi să o foloseşti împreună cu chibriturile.
Cum se procedează?
Râde o căpăţână de usturoi prin razătoarea mică sau prin presa şi toarnă 600 ml de apă clocotită. Lasă amestecul la infuzat timp de 2-4 ore. Apoi, stropeşte plantele cu soluţia proaspăt pregătită, iar pulpa trebuie amestecată cu stratul superior de sol.
Ai grijă, pentru că poţi aduce musculiţele negre împreună cu solul contaminat sau cu ghiveciul nou!