Probabil multă lume și-a pus această întrebare, cum scapi de mucegaiul care apare și se înmulțește în baie, datorită umidității ridicate. Dincolo de problema estetică pe care o ridică, apariția sporilor de mucegai reprezintă o problemă importantă de sănătate. Din fericire, avem la îndemână mai multe soluții pentru a scăpa de acest inconvenient.
Se știe că pe lângă mirosul neplăcut pe care îl emană, mucegaiul negru poate fi foarte periculos pentru sănătate. Și aceasta deoarece eliberează în aer spori care pot cauza grave probleme respiratorii. După cum se știe, mucegaiul prefera mediile întunecate, cu umiditate ridicată, iar baia este locul cel mai propice al apariției acestuia. Iar aerul închis contribuie din plin la dezvoltarea mucegaiului, care de multe ori este foarte dificil de îndepărtat.
Cum scapi de mucegaiul din baie
În cele mai multe cazuri, mucegaiul începe cu o mică pată, care se dezvoltă într-un ritm alert și devinu un pericol major pentru sănătate. Îndepărtarea mucegaiului nu pune mari probleme în cazul suprafeţelor mici. Însă dacă a apucat să se răspândească pe o suprafaţă mare, avem de-a face cu o problemă dificilă. Însă trebuie să ții cont că prin îndepărtarea mucegaiului te poţi proteja atât pe tine, cât şi familia ta împotriva unor probleme de sănătate.
Așadar, atunci când vrei să elimini o dată pentru totdeauna mucegaiul, poţi pune în aplicare mai multe sfaturi simple. Însă în primul rând trebuie să elimini cauza apariției. Esențial este însă eliminarea umidității, pentru a putea distruge definitiv depunerile inestetice de spori. Astfel vei crea o atmosferă proaspătă în baia ta.
Trebuie eliminată cauza apariţiei mucegaiului
Mucegaiul își face apariția din cauza umidităţii. Dacă baia ta nu are o fereastră sau o gură de aerisire, atunci ai o mare problemă. Așadar, ar fi bine să montezi un ventilator într-un perete exterior pe care să-l pornești atunci când faci duş.
Nu în ultimul rând, poți folosi un dezumidificator casnic, care te va ajuta să minimizezi riscul formării condensului. Totodată, vei menține aerul curat şi purificat şi vei controla astfel umiditatea din orice încăpere. Iar în același timp vei proteja și mobilierul din baie.
Baia trebuie curățată temeinic
De cele mai multe ori, mucegaiul se formează în spaţiile înguste şi întunecate. Un astfel de loc este în spatele mobilierului din baie. Pentru aceasta trebuie scoase toate piesele de mobilier din baie și verificate inclusiv interiorul dulapurilor sau sertarelor. Apoi va trebui spălată temeinic gresia, frecând cu o periuţă de dinți veche rosturile. E bine totodată să verifici și starea instalaţiei sanitare, ca să te asiguri că nu există nicio scurgere de apă.
Cât despre soluțiile pentru curățarea și îndepărtarea mucegaiului, ar fi bine ca acestea să fie cât mai naturale. Vă recomandăm să încercați soluții pe bază de oțet, bicarbonat de sodiu, borax, înălbitor ori apă oxigenată, la care puteți adăuga săpun lichid, diverse uleiuri esențiale etc.
Așadar, de-acum înainte vei ști cum să scapi de mucegaiul negru din baie, pentru a nu îți pune în pericol sănătatea.