Pentru că reprezintă o problemă generală este bine să știi cum poți să scapi de mucegai dar și cum să previi apariția lui în locuință. Apariția lui este favorizată de umezeală și căldură, iar prezența acestuia în locuințe poate afecta sănătatea.
Sunt multe persoane care se confruntă cu problema mucegaiului din locuințe. Din nefericire, soluțiile chimice care se găsesc pe piață par să nu rezolve definitiv problema. Astfel, cel mai eficient este să intervii asupra factorilor care favorizează apariția mucegaiului.
În ultima vreme, tot mai multe persoane prezintă o sensibilitate crescută la mucegai. În prezența acestuia pot apărea simptome precum nasul înfundat, înroşirea ochilor și vedere în ceaţă. De asemenea, persoanele respective se mai confruntă cu tuse seacă, gât iritat, respiraţie şuierătoare sau iritaţii cutanate.
De obicei, sunt sensibile la mucegai persoanele cu un sistem imunitar scăzut, copiii mici și vârstnicii. Însă în cazul celor care suferă de diverse alergii, simptomele acestora pot fi accentuate. Nu în ultimul rând, cei cu afecțiuni pulmonare pot risca infecții la nivelul plămânilor.
Cum poți să scapi de mucegai
Pentru a rezolva această problemă, cel mai bine ar fi să aeriseşti frecvent încăperile locuinței. Poți face acest lucru cel mult 10 minute zilnic pentru a împrospăta aerului şi a elimina umiditatea din casă. Ideal ar fi să deschizi toate ferestrele din casă, fără a închide uşile dintre încăperi. Astfel se va forma un curent de aer, iar în cel mult 5 minute se va aerisi toată casa.
Zonele afectate de mucegai trebuie curățate cu atenție. Pentru pereţi cu vopsea lavabilă, gresie, faianţă, linoleu se foloseşte o cârpă moale, umedă și nu una uscată. Altfel, sporii se vor împrăştia în aer şi se vor depune în alte locuri. Se pulverizează cu soluție făcută din bicarbonat, oțet și apă, iar după 5-10 minute se sterge cu o cârpă locul respectiv.
În baie ar fi bine să lași cât mai mult lumina aprinsă, deoarece întunericul favorizează formarea mucegaiului. Fă asta după fiecare duş, până când se aeriseşte complet baia. Iar în bucătărie trebuie să fie tot timpul curat. Stropii de apă, grăsime ori detergent de pe pereţi sunt mediul de cultură ideal pentru sporii de mucegai. Nu în ultimul rând ar trebui să dotezi locuința cu dezumidificatoare.
Soluție pentru curățarea mucegaiului
Pentru a combate mucegaiul ai nevoie de o soluție pe bază de bicarbonat și oțet. Această soluție, pe lângă faptul că este ecologică, este și foarte eficientă în lupta cu mucegaiul. Pentru aceasta ai nevoie de:
– bicarbonat de sodiu – 2 linguri (20 g);
– oțet alb – 1/4 cană (62 ml);
– apă – 2 căni (500 ml).
Apoi, cum observi apariția sporilor, folosești această soluție și scapi garantat de mucegai.