Majoritatea mirosurilor noastre corporale sunt inodore, intervenția bacteriilor care se folosesc pentru dezvoltarea lor este cea care creează aceste mirosuri. Acesta este de obicei cazul transpirației. Aceasta este apă încărcată cu săruri minerale (până acum, nicio problemă), dar și deșeuri organice și toxine care sunt folosite de bacteriile de pe suprafața pielii și asa apare mirosul.
Bicarbonatul de sodiu este bacteriostatic, blochează dezvoltarea bacteriilor și, prin reglarea pH-ului, previne acidificarea care este propice emanației de mirosuri. Prin urmare, putem spune că bicarbonatul nu maschează mirosurile, ci le neutralizează. Eficacitatea sa este surprinzătoare, costul său de utilizare este aproape inexistent și evităm astfel utilizarea sărurilor de aluminiu. De asemenea, trebuie remarcat faptul că mirosurile corporale se dezvoltă mult mai mult atunci când se poartă materiale sintetice (acrilic, poliester, viscoză) decât materiale naturale (bumbac, lână), probabil pentru că sunt mai puțin respirabile și mențin o umiditate foarte dăunătoare la suprafața pielii. Această umiditate este, de asemenea, favorabilă dezvoltării infecțiilor cu drojdii, care pot fi, de asemenea, cauza mirosurilor foarte neplăcute ale corpului.
Cu vârfurile degetelor ude se presară bicarbonat de sodiu și se masează ușor axilele. Diluați bicarbonatul de sodiu în apă călduță, tamponați pielea cu această soluție sau puneți-o într-un pulverizator mic și folosiți-o ca deodorant.
Mirosurile picioarelor
Mirosul piciorului se datorează atât transpirației, dar adesea și ciupercilor microscopice (care din păcate se dezvoltă uneori sub formă de micoze și/sau drojdii ale pielii și/sau unghiilor).
Puteți proceda ca și pentru alte părți ale corpului, masând picioarele după ce v-ați udat mâna și presărându-l foarte fin cu bicarbonat de sodiu. De asemenea, băile la picioare pot avea rezultate excelente: diluați complet 2 linguri pe litru de apă călduță (aprox. 30 g) și faceti băi de 20 de minute. Clătiți sau nu în funcție de toleranța pielii la bicarbonat.
Mirosuri intime
După toaleta clasică, clătește cu apă în care ai diluat 1 până la 2 lingurițe (5 până la 10g) de bicarbonat. Atenție: un miros neobișnuit poate fi un simptom al unei patologii, utilizarea bicarbonatului nu înlocuiește consultarea cu un medic.
Pentru chiloți: presărați puțin bicarbonat de sodiu și purtați chiloții ca de obicei.