Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cum scapi de limacșii din grădină: Cinci metode eficiente

Cum scapi de limacșii din grădină: Cinci metode eficiente

21 dec. 2021, 12:59,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Limacșii sau melcii fără cochilie din grădină sunt considerați dăunători. Aceștia apar primăvara și dipar toamna târziu, când încep să hiberneze. Iată cinci metode eficiente pentru a scăpa de ei.

Limacșii au o sensibilitate mare la căldură, astfel că sunt activi în zilele ploioase de vară sau pe timpul nopții. Adoră să mănânce salată, varză, gulie, conopidă, cicoare, rubarbă, dar atacă și culturile de pepeni, căpșuni, flori, pomi și arbuști fructiferi, potrivit agrointel.ro. Astfel că, pentru a scăpa de melci, poți folosi substanțe chimice special concepute, însă dacă îți dorești culturi de legume fără chimicale, ai nevoie de metode naturiste.

doi limacși pe o frunză

Limacșii au o sensibilitate mare la căldură, astfel că sunt activi în zilele ploioase de vară sau pe timpul nopții.

Cum scapi de limacșii din grădină cu ajutorul metodelor bio

Poți scăpa de micii dăunători cu ajutorul unor capcane cu bere sau drojdie cu zahăr, cu nisip, ace de conifere, tărâțe și coji de ou sfărâmate, cu ceaiuri din plante, cu macerat de melci și cu prinderea lor pe timp de noapte.

Capcane cu bere sau drojdie cu zahăr

Una dintre cele mai utilizate și cunoscute metode de combatere a melcilor fără cochilie este aceea a borcanului cu bere sau drojdie. Potrivit specialiștilor, melcii sunt atrași de mirosul malțului și al drojdiei fermentate. Așa că ai nevoie de un borcan, pe care să îl îngropi în pământ, iar marginile să rămână afară. Apoi, adaugă bere sau o soluție obținută dintr-o lingură de drojdie, o jumătate de linguriță de zahăr și 250 de mililitri de apă călduță. Peste noapte, melcii se vor aduna în borcan, iar lichidul trebuie schimbat.

Această metodă funcționează doar în cazul culturilor de pe suprafețe mici.

Capcane cu nisip, ace de conifere, tărâțe și coji de ou sfărâmate

O altă metodă eficientă pentru a scăpa de limacși este să pui pe suprafața solului materiale care îi pot irita în deplasarea lor prin solar sau prin cultura de legume. Aceste materiale pot fi: nisip, ace de conifere, tărâțe și coji de ou sfărâmate.

Prin urmare, poți pune un strat din aceste materiale în jurul legumelor vulnerabile. În acest fel, se formează o barieră abrazivă în calea dăunătorilor. Metoda dă rezultate doar dacă pământul este uscat.

un limax pe o frunză

Una dintre cele mai utilizate și cunoscute metode de combatere a melcilor fără cochilie este aceea a borcanului cu bere sau drojdie.

Cum scapi de limacșii din grădină: Stropiri cu ceaiuri din plante

Pentru a ține limacșii la distanță, poți pulveriza pe sol soluții din lavandă, begonii, frunze de coacăz sau pelin. Mirosul de pelin este considerat a fi respingător pentru melci și aceștia vor sta departe de cultuira ta. Partea bună este că pelinul este considerat un bun fertilizant.

„Vânarea” limacșilor noaptea, la lumina lanternei

Limacșii pot fi înlăturați și prin metoda clasică: prinderea lor noaptea, la lumina lanternei. Așa că, imediat ce se înserează, înarmează-te cu o lanternă și cu o găleată cu apă, umplută până la jumătate. În contact cu apa, dăunătorii se îneacă.

Macerat de melci

Poți aduna melci, pe care să îi lași la macerat și, în acest fel, obții o substanță pentru efectuare de stropiri la marginea solarului. Mirosul îi va ține la distanță pe limacși, iar culturile nu vor avea de suferit.

Substanța poate fi aplicată pur și simplu sau poate fi amestecată cu apă. Totul ține de textura ei.

un limax pe iarbă

Limacșii pot fi înlăturați și prin metoda clasică: prinderea lor noaptea, la lumina lanternei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *