Herpesul, dincolo de faptul că este dureros și enervant, este considerat inestetic. Tocmai de aceea multă lume care s-a lovit de această problemă și-a dorit să știe cum scapi de herpes.
Herpesul bucal este de fapt o bubă la gură, mică, plină cu lichid, și care apare din cauza virusului Herpes Simplex I, un virus extrem de contagios, care se transmite prin salivă, prin sărut, prin folosirea acelorași tacâmuri, etc.
Marea problemă cu acest virus este că odată pătruns în organism nu mai dispare niciodată și se manifestă în situațiile în care organismul este slăbit de stres, oboseală sau boală.
O persoană care nu a mai avut până acum herpes bucal poate chiar să nu știe că s-a pricopsit cu acest virus. Afecțiunea se manifestă prin apariția unei bube la gură, care înainte de apariție provoacă senzația de înțepătură sau arsură în jurul gurii. După cel mult 2 zile apar vezicule mici pline cu lichid. Herpesul bucal apare de obicei între buză și piele. Sunt persoane care fac herpes bucal lângă nas sau pe obraz.
La câteva zile de la apariție, veziculele se unesc, apoi se sparg, lăsând în locul lor o rană care supurează, apoi formează crustă și se vindecă.
În mod normal, herpesul bucal nu este periculos, însă sunt cazuri rare, precum persoanele care au cancer și care fac chimioterapie, pacienții cu HIV/SIDA sau bebelușii, când pot duce la infecții grave la ochi sau chiar și creier.
Cum scapi de herpes: Tratamente pentru herpesul bucal
Pentru herpes nu există deocamdată un tratament standard. De obicei, medicii recoamndă medicamente pentru combaterea febrei, pentru vindecarea rănilor locale și un aport ridicat de fluide.
Medicamentele pot fi administrate pe cale orală sau pot fi aplicate sub formă de cremă antivirală topică.
De obcei, se recomandă un anestezic topic precum lidocaină vâscoasă sau un acetaminofen sau ibuprofen pentru tratarea febrei si a durerilor musculare.
Soluții date de natură
Deși nu există un tratament medicamentos anume pentru herpes există mai multe remedii naturiste care ajută la eliminarea acestuia într-un timp cât mai scurt.
Unul dintre cele mai folosite remedii în cazul herpesului bucal este ceaiul negru. Acesta este recomandat datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare. Pentru asta, trebuie să faci un ceai mai concentrat, iar după răcire să ții comprese locale de 2-3 ori pe zi, timp de câteva minute.
Usturoiul este un alt remediu naturist la care poți apela cu încredere pentru a scăpa cât mai rapid de herpesul bucal. Usturoiul întărește imunitatea deoarece are fitoncide, substanțe cu efect antibacterian, care ajută la vindecarea rapidă a infecțiilor. Pentru tratarea herpesului, curăță un cățel de usturoi, toacă-l mărunt, apoi aplică pe zona afectată. Lasă-l să acționeze 10 minute, apoi clătește cu apă călduță.
Un alt remediu naturist pentru herpesul bucal este bicarbonatul de sodiu. Pentru asdta, trebuie să amesteci o linguriță plină de bicarbonat cu puțină apă. După, pune comprese pe zona afectată sau poți chiar aplica puțin bicarbonat de sodiu direct pe acea zonă.
Cum să previi apariția herpesului
Leziunile herpetice se pot transmite ușor prin intermediul anumitor obiecte. Tocmai de aceea este indicat ca după ce leziunea se vindecă să speli bine sau să înlocuiești periuța de dinți și prosoapele pe care le-ai folosit în perioada în care s-a manifestat virusul Herpes Simplex I. În cazul femeilor este indicat să schimbe și rujul, balsamul de buze și prosoapele.
Înlocuirea acestor obiecte este necesară deoarece sunt șanse mari ca acestea să fi fost contaminate cu virusul Herpes Simplex I și pot cauza o nouă infecție.
În plus, este indicat să folsoești balsam pentru buze și cremă de protecție solară pentru a preveni o nouă erupție. Se mai recomandă și evitarea expunerea directă la lumină solară, aceasta putând cauza reapariția leziunilor herpetice.