Prima pagină » Sanatate » Cum scapi de febra musculară: Metode eficiente care te vor scăpa imediat de durere

Cum scapi de febra musculară: Metode eficiente care te vor scăpa imediat de durere

29 sept. 2021, 10:15,
în Sanatate

Febra musculară reprezintă fenomenul de durere musculară, resimțită la 24-72 de ore după efort, mai ales în cazul practicării unui nou program de exerciții. Iată cum scapi de febra musculară.

Febra musculară este provocată de mișcare, dar nu orice mișcare provoacă febră musculară. Ea apare și la cel mai antrenat sportiv, dar și la cei care abia încep să practice un sport. Febra musculară nu este destinată doar sportivilor, ci și celor care fac diferite activități cotidiene, care le depășesc nivelul de rezistență la efort. Cum toată lumea s-a confruntat cu febră musculară la un moment dat, sunt necesare câteva metode eficiente, care să facă durerea să dispară imediat.

Cum scapi de febră musculară: Metode simple și eficiente

Febra musculară este un rezultat firesc al activităților fizice. Simptomele ei cuprind: rigiditate, durere, dar și slăbiciune musculară. Chiar dacă acestea dispar de la sine în 3-5 zile, ai nevoie de metode eficiente, care să te scape de ele cât mai repede.

Pentru rezultate foarte bune, trebuie să combini măsurile de prevenție cu cele de la finalul antrenamentului. De aceea, încălzirea înainte de a trece la efortul fizic este esențială. Indicate sunt mișcările dinamice și nu întinderile statice, deoarece nu sunt la fel de eficiente. Pasul pe loc, rapid sau in crescendo, rotirea brațelor, fandările ușoare, răsucirile de trunchi sunt exerciții excepționale. Ele au menirea de a încălzi mușchiul, de a mări flexibilitatea și aportul de sânge muscular, de a crește ritumul cardiac și respirator și de a pregăti corpul pentru efort. Trebuie să ții cont că la fel de importante sunt echipamentul sportiv și încălțămintea purtată.

Cele mai eficiente metode, care ameliorează febra musculară sunt: continuarea antrenamentelor, o bună hidratare, terapia termică, rolele cu spumă, masajul, relaxarea, dar și unele medicamente.

Chiar dacă nu sună prea bine, dar continuarea antrenamentelor, în ciuda senzațiilor dureroase existente, este cea mai bună soluție pentru ameliorarea lor. Recuperarea va dura mai mult dacă se va alege repausul fizic.

O bună hidratare, în combinație cu un aport corect de electroliți, dar și cu alimente bogate în proteine și antioxidanți ajută la diminuarea febrei musculare. Atunci când ai dureri de o intensitate mare este recomandat să consumi pepene, ananas, banane, cireșe, lactate, carne slabă și pește. Aceste alimente contribuie la refacerea rezervelor de glicogen, necesare funcției musculare. Episoadele de febră musculară pot fi prevenite dacă ai o dietă echilibrată.

Terapia termică se folosește imediat după antrenament. Ea diminuează riscul de apariție a febrei musculare. În acest fel, compresele carlde reduc durerea cu debut întârziat, iar cele reci ameliorează durerile, după ce acestea s-au instalat.

Cum să scapi de febra musculară cu ajutorul masajului

Efectuat la 48 de ore după antrenament, masajul ameliorează durerea și îmbunătățește performanța musculară. De asemenea, și rolele cu spumă ajută. Ele sunt o modalitate bună de automasaj, care pot spori mobilitatea, pot rela tonusul muscular și pot relaxa membrele rigide.

Rola se așează pe podea, sub mușchiul care te doare. Execută o mișcare lentă peste această rolă.

Și medicamentele te pot ajuta să scapi de febra musculară. Singurele recomandate în această situație sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, care au eficiență în cazul durerilor provocate de febră. Durerea este ameliorată eficient și prin aplicarea unguentelor cu arnică

Nu în ultimul rând, relaxarea după efort este esențială, deoarece ajută musculatura să se „răcească”. Exercițiile de respirație, mersul în pas normal și un jogging ușor sunt mai mult decât indicate în cazul în care te confrunți cu febră musculară.

Totodată, potrivit mai multor studii, consumul unei cești de cafea înainte de antrenament poate reduce durerea după antrenament. Nu uita însă să consumi și un pahar cu apă.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024