Cum scapi de ceara din urechi. Această substanță cleioasă produsă de glandele din canalul auditiv are rol de protecție a urechii de infecţii. O ureche ce produce cerumen este considerată o ureche sănătoasă. Astfel, trebuie ținut cont că urechea nu trebuie curățată cu bețișoare de urechi.
În mod normal, cerumenul se usucă şi se elimină în mod natural împreună cu praful şi alte elemente nefolositoare. Toată lumea are ceară în urechi, însă cantitatea ei este determinată genetic. În unele cazuri, în canalele urechilor se acumulează ceară, care nu poate fi eliminată în mod natural.
Cum scapi de ceara din urechi
Buna igienă corporală a unei persoane presupune printre altele şi curăţarea urechilor de ceară. Pentru a scăpa de aceasta trebuie să apelezi la o metodă sigură, care nu doare şi nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Iată care sunt cele mai sigure metode pe care le poţi aplica la nevoie.
1. Soluţie salină. Amestecă o lingură de sare într-un pahar cu apă caldă şi las-o să se dizolve. Îmbibă un tampon de bumbac în aceasta, introdu-l în ureche și lasă soluţia să spele canalul urechii.
2. Ulei pentru bebeluşi. Pune 2-3 picături de ulei în ureche pentru a înmuia ceara simplu şi rapid. Introdu în deschiderea urechii o dischetă uscată din bumbac şi îndepărteaz-o după câteva minute.
3. Ulei de măsline. Încălzeşte puţin ulei de măsline şi foloseşte-l pentru a curăţa ceara din urechi şi alte impurităţi. Acesta curăță urechea şi o protejează de infecţii deoarece are proprietăţi antibacteriene.
4. Glicerina. Pentru a scăpa de dopurile de ceară, dizolvă în apă un pic de glicerină pentru a reduce din vâscozitate. Foloseşte o pipetă şi picură în urechi soluţia, apoi las-o să acţioneze câteva minute.
Cauze ale apariției dopurilor de ceară
Dopurile de ceară apar atunci când aceasta se acumulează în exces la nivelul conductului auditiv extern. Prin aceasta se împiedică transmiterea sunetului către urechea medie. Principala cauză a formării dopurilor de cerumen este folosirea bețișoarelor de urechi. Cu acestea se împinge ceara către timpan, nefiind lăsată să se elimine în mod natural în afara urechii.
Alte cauze ale apariției dopurilor de ceară sunt:
– lucrul într-un mediu cu praf,
– folosirea căștilor intraauriculare,
– secreția de cerumen în exces (la copii și vârstnici),
– afecțiuni dermatologice cu descuamarea pielii,
– purtarea de proteză auditivă,
– excesul de păr și foliculi piloși la nivelul urechii externe.
Astfel, cunoscând toate acestea, acum e simplu să știi cum scapi de ceara din urechi.