Cum scapi de balonare. Prea multe fibre, legume crude, substanțe fermentabile, grăsimi, acestea sunt o parte din greșelile care pot duce la balonare.
Pentru a digera mai bine alimentele care favorizează fermentațiile intestinale trebuie sa consumăm fructe și legume coapte, decojite si fierte.
Fructele și legumele crude care sunt slab tolerate pot fi utilizate în suc datorită storcatorului care le permite să-și păstreze avantajele nutritive.
Leguminoasele pot fi consumate dacă sunt înmuiate peste noapte sau, mai bine zis, sunt lasate la germinat cu două-trei zile înainte de a fi gătite.
Produsele lactate sunt digerate mai bine dacă sunt fermentate sau maturate pentru o lungă perioadă de timp.
Cum scapi de balonare
Semințele și oleaginoasele sunt înmuiate peste noapte, apoi se clătesc, se curata de coaja și se fac pulbere.
Alege făină cu conținut scăzut de gluten.
Fibrele de legume crude sunt mai iritante, dar trebuie fierte doar foarte putin cat sa distruga celuloza, cea care le face mai greu digerabile. Ele nu trebuie evitate deoarece au mai multe vitamine și minerale și au un indice glicemic scăzut.
Alternarea legumelor crude și gătite limitează iritarea intestinelor. Formula câștigătoare: legume fierte + fructe crude sau legume crude + fructe gătite.
Evitati cereale dulci pentru micul dejun, prăjituri, produse de patiserie, sosuri, supe, deserturi lactate care ascund mulți aditivi.
Evitati-le, în special, pe cele care conțin celuloza și derivații acesteia (E 460 – 469), glutamat și derivații săi (E 620 – 625), E 410 – 446 și îndulcitori (E 950 – 968).
Asigurati-va ca aveti in farfurie legume și carne, pește, ouă sau soia pentru prânz și cină. Consumati doar 2 fructe pe zi și doar un produs lactat.