Prima pagină » Sanatate » Cum scapi de acnee: Soluții cu efecte rapide prescrise de dermatolog

Cum scapi de acnee: Soluții cu efecte rapide prescrise de dermatolog

20 oct. 2021, 10:13,
în Sanatate

Acneea reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică a glandelor sebacee care prezintă puncte albe, puncte negre și cosuri, în zona feței, umerilor, spatelui, gâtului, toracelui sau brațelor. Persoanele care se confruntă cu această problem vor să știe cum să scape de acne cât mai rapid.

Acneea este o afecţiune cutanată de care suferă peste 85% dintre adolescenţi, însă poate să apară şi la vârsta adultă. Acneea nu este periculoasă, însă poate lăsa cicatrici și poate crea stres emoțional pe parcursul întregii vieţi în ceea ce priveşte stima de sine.

Acneea poate fi uşoară, moderată, moderat-severă şi severă în funcţie de prezenţa leziunilor.

persoana care are acnee pe fata

Cauzele apariției acneei

Apariția acneei poate fi cauzată de mai mulți factori. Cauza cea mai des întâlnită este producția în exces de sebum, mai ales în apropierea foliculilor piloși. Foliculii de păr se umplu cu sebum și celule moarte.

Hormonii androgeni, care se dezvoltă în timpul pubertății, duc la creșterea glandelor sebacee, acestea producând mai mult sebum. Dar și modificările hormonale din sarcină sau folosirea contraceptivelor orale mai poate influența producția de sebum.

Alimentația bazată pe anumite alimente, precum laptele gras și carbohidrații cu indice glicemic mare, precum pâine, covrigi sau chips-uri pot duce la apariția acneea. La fel stau lucrurile și în cazul ciocolatei.

persoana care are acnee pe fata

Apariția acneelor pot fi cauzate și de activarea unor bacterii de la nivel tegumentar care devin mai agresive și determină o inflamație în momentul în care se produce sebum în exces.

Alte cause care pot duce la apariția acneei sunt anumite medicamente, cum sunt cele care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu, frecarea sau presiunea pe piele produsă de telefon, șapcă sau îmbrăcămintea mai strâmtă sau stresul.

persoana care are acnee pe fata

Cum scapi de acnee: Soluții, loțiuni și geluri

Pentru tratarea acneei există mai multe tipuri de tratamente disponibile, de la cele topice, care se aplică pe piele până la cele care se administrează sub formă de pastile.

Pentru a scăpa de acne, medicii pot recoamnda soluții de curățare cu acid salicilic. Acestea înlătură celulele moarte ale pielii și ajută la eliminarea dopurilor din deschizăturile porilor, care apar sub forma de puncte albe și puncte negre. Unele soluții pe bază de acid salicilic pot fi eliberate și fără rețetă de la medic, în timp ce altele, care sunt mai puternice, pot fi cumpărate doar pe bază de prescripție medicală.

Loțiunile și gelurile de curățare pe bază de peroxid de benzoil reprezintă un alt tratament care poate fi recomandată de medic. Aceste loțiuni și geluri de curățare pe bază de peroxid de benzoil usucă și exfoliază pielea, acționând împotriva bacteriior și ajutând la curățarea porilor blocați. Aceste loțiuni și geluri pot fi cumpărate din farmacii fără rețetă dacă nu sunt foarte puterncie, în timp ce altele, care au o concentrație mai mare pot fi luate doar pe baza prescripției medicale.

persoana care are acnee pe fata

Tratamente puternice pentru acnee

În situația în care este vorba de acnee severă, medicul poate prescrie tratamente mai puternice, precum retinoizii topici. Aceste tratamente pot fi sub formă de creme sau geluri. Cel mai des prescris de medici este tretinoinul, care este mai puțin iritant. Adapalenele și tazarotenele sunt medicamente cresc sensibilitatea pielii la soare și tocmai de aceea medicii recoamndă folosirea lor cu loțiune de protecție solară.

Retinoizii orali, cum este cazul isotretinoinului, sunt sunt mult mai puternice, și se recoamndă doar în situațiile foarte grave. Acest medicament are efecte secundare grave, incluzând defecte congenitale severe, boli inflamatorii intestinale și depresie.

persoana care are acnee pe fata

Antibiotice și anticoncepționalele pentru acnee

În anumite cazuri, medicul poate prescrie antibiotice, sub formă de creme, geluri sau loțiuni, care reduc creșterea bacteriilor care produc acneea. Astfel, medicii pot prescrie eritromicină combinată cu peroxidul de benzoil, clindamicină combinata cu peroxidul de benzoil sau sulfacetamidă combinată cu sulf. În cazuri mai grave se poate prescrie doxiciclină sau minociclină.

Pentru femei, medicul poate prescrie anumite anticoncepționale, care scad nivelul de hormoni androgeni. Acestea conțin etinilestradiol și norgestimat sau etinilestradiol și drospirenonă.

În anumite cazuri, și schimbarea alimentației sau consumul unor ceaiuri poate duce la ameliorarea acneei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024