Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cum scadem trigliceridele
Cum scadem trigliceridele

Cum scadem trigliceridele

31 aug. 2020, 10:09,
în Sanatate

Cum scadem trigliceridele? Trigliceridele sunt molecule care se intră în categoria lipidelor. Corpul le sintetizează din grăsimile absorbite în intestin. În plus, ficatul le poate sintetiza și din glucoză.

Reprezinta una dintre principalele surse de energie pentru organism. Depozitate în principal în țesutul adipos, adică în grăsimea corporală, trigliceridele circulă prin sânge în mod natural, dar pot fi la originea, în cazul unei cantități prea mari, afectiunilor cardiovasculare din cauza ca se pot depune pe pereții arterelor.

Nivelul trigliceridelor din sânge face posibilă evaluarea riscului de accidente cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral) și formare a plăcilor de aterom, acele plăci de colesterol care îngroașă peretele arterele și împiedică circulația corectă a sângelui.

Nivelul normal al trigliceridelor este între 0,5 și 2 mmol/l, adică între 0,45 și 1,75 g/l, la barbati, iar la femei, variază între 0,40 și 1,60 mmol/l, adică între 0,35 și 1,40 g/l. Dar rezultatele variază în funcție de tehnica utilizată de fiecare laborator și depind, de asemenea, de mulți factori, cum ar fi sexul, vârsta etc.

Măsurarea nivelul trigliceridelor

Trigliceridele sunt măsurate printr-un test de sânge prelevat pe stomacul gol, cel mai adesea în același timp cu colesterolul.

Un nivel scăzut al trigliceridelor nu este responsabil pentru nicio patologie anume și este adesea legat de o dietă săracă în grăsimi, zahăr și alcool. Acesta este in general cazul persoanelor care sunt subnutrite sau care suferă de anorexie.

Dar vorbim de hipertrigliceridemie atunci când nivelul este mai mare de 2 mmol / L sau 1,75 g / L la bărbați și mai mare de 1,60 mmol / L sau 1,40 g / L, la femei. Această anomalie apare de obicei ca parte a unei diete prea bogate în calorii, zahăr, grăsimi sau consum excesiv de alcool.

Excesul de greutate, fumatul, diabetul, sedentarismul, anumite medicamente (anticonceptionale), hipertensiunea arterială, stresul sau chiar excesul de greutate și consumul de alimente bogate în grăsimi reprezintă principalii factori de risc ai hipertrigliceridemiei.

Cum scadem trigliceridele: reducerea consumului de grăsimi și alcool

În caz de exces de trigliceride, se recomandă o reducere a consumului de grăsimi și alcool. În același timp, pierderea în greutate în cazurile de obezitate, activitatea fizică regulată și renunțarea la fumat sunt, de asemenea, esențiale.

Dacă nivelurile sunt încă ridicate, în ciuda tratamentului adecvat, medicamente precum fibrații pot fi utilizate pentru a ajuta la reducerea trigliceridelor.

Este foarte important să alegem alimente cât mai puțin procesate posibil cu cea mai mică cantitate de acizi grași saturați și trans. De asemenea, consumați pește gras cel puțin de două ori pe săptămână: somon, macrou, hering, sardine și păstrăv. Pot fi administrate si suplimente de ulei de pește.

Carnea și produsele lactate bogate în grăsimi ar trebui să fie limitate, la fel și consumul de alcool, zahăr și alimente cu zahăr.

Consumul de ceai verde, usturoi, ginseng sau semințe de coriandru ar putea avea o acțiune asupra nivelului trigliceridelor, la fel si consumul de scorțișoară sau oțet de mere. Putem opta pentru fitosterolii (margarina, de exemplu) care sunt grăsimi foarte puțin absorbite de corp și care rămân în intestine pana sunt evacuate prin scaun.

Așteptați patru până la opt săptămâni înainte de a face un alt test de sânge

Dar scaderea nivelului de trigliceride nu se produce peste noapte in ciuda acestor schimbări ale stilului de viața. Adesea durează câteva luni pentru a vedea o reducere a nivelurilor de trigliceride. În general, este recomandabil să așteptați patru până la opt săptămâni înainte de a face un alt test de sânge.

Dacă vă schimbați stilul de viață timp de trei luni și nivelul de trigliceride continuă să fie ridicat, medicul dumneavoastră vă poate sugera să încercați tratamentul medicamentos.

Consumul unei diete echilibrate, săraca în zaharuri, produse prelucrate și prăjite, practicarea activității fizice regulate, menținerea unei greutăți normale sănătoase, oprirea fumatului și consumul moderat de alcool pot reduce riscul de hipertrigliceridemie.

În caz de contracepție hormonală, este necesară monitorizarea regulată a echilibrului colesterolului și se recomandă o schimbare a tipului de contracepție dacă pilula genereaza creșterea trigliceridelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *