Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Cum scadem colesterolul prin alimentatie
Cum scadem colesterolul prin alimentatie

Cum scadem colesterolul prin alimentatie

17 aug. 2020, 11:43,
în Sanatate

Cum scadem colesterolul prin alimentatie? Colesterolul face parte din familia lipidelor. Poate fi furnizat de alimente (aproximativ 20 – 25% în carne, ouă, brânză, unt) sau produs endogen de către organism (70-75%). În timp ce excesul de colesterol este rău pentru sănătate, este totuși esențial pentru buna funcționare a organismului.

Cum scadem colesterolul prin alimentatie? Alimente pentru scăderea colesterolului

Strategia este cu siguranță să nu fie prea mare, chiar dacă există o mulțime de hipersecretoare de colesterol care fac prea mult colesterol genetic. Mâncarea este, așadar, departe de a fi singurul responsabil. Activitatea fizică este importantă, pe lângă genetică și un bun management al stresului, avertizează specialistii.

Alimentele bogate în fibre nu trebuie sa lipseasca din meniu: nuci, cereale integrale, legume, fructe (în special mere), semințe de in, semințe în general. Aceste alimente sunt, de asemenea, bogate în fitosteroli care pot scădea colesterolul.

Cea mai importantă strategie este de a proteja colesterolul de oxidare. Deoarece colesterolul oxidat devine mic și dens și mult mai periculos, deoarece este dificil de eliminat. Pentru aceasta, ne bazăm pe:

Omega-3 din pește gras și ulei de rapiță
Antioxidanți din fructe, legume, leguminoase, ulei de măsline, ceai verde, nuci etc.
Alimente cu un indice glicemic foarte scăzut: legume, leguminoase, cum ar fi lintea sau năutul, quinoa, hrișca, orezul integral basmati
Evitați alcoolul
Reduceți cantitatea de carne

Ce alimente trebuie evitate

Câteva alimente trebuie evitate în totalitate dacă luăm în considerare aportul direct de colesterol. Consumul mai multor ouă pe săptămână nu pare să constituie un factor de risc. Alimentele bogate în colesterol nu mai reprezintă o problemă în sine, conteaza cantitatea si calitatea lor.

Alimente de eviatat

Alimente rafinate bogate în zaharuri, bogate în carbohidrați sau agenți hiperglicemici.
Alimente amidonice, deoarece, în general, acestea facilitează producerea endogenă de colesterol și împiedică prezența fibrelor.
Alcoolul.
Grasimile saturate, in principal cele din carne.
Carne grasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *