Prima pagină » Economic Local » Cum sa-ti organizezi cel mai eficient afacerea: PFA sau SRL?
Cum sa-ti organizezi cel mai eficient afacerea: PFA sau SRL?

Cum sa-ti organizezi cel mai eficient afacerea: PFA sau SRL?

23 dec. 2011, 09:46,
Echipa BZI.ro în Economic Local
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:260019;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}
PFA, SRL sau microintreprindere – sunt cele mai raspandite modalitati de organizare a afacerilor din Romania si difera in ceea ce priveste costurile de infiintare, nivelul de fiscalitate si obligatiile declarative la Fisc.
Fragilitatea economiei din ultimii ani, cauzata de criza, nu-i sperie pe aceia dintre romani care decid sa-si inceapa o afacere. In primele zece luni ale acestui an, intreprinzatorii din mediul privat au pus bazele a mai bine de 116.000 de afaceri, in crestere de la circa 105.000, in aceeasi perioada din 2010. Spre deosebire de acum cativa ani, cand cei mai multi intreprinzatori preferau sa-si infiinteze societati cu raspundere limitata (SRL), de trei ani incoace la oficiile Registrului Comertului se inscriu mai multe persoane fizice, cu formele de organizare aferente: persoana fizica autorizata (PFA), intreprindere individuala (II) sau intreprindere familiala (IF), in functie de numarul persoanelor implicate in desfasurarea activitatii.
Viitorul proprietar al afacerii are misiunea grea de a decide, inainte sa ajunga la Registrul Comertului, cum sa-si organizeze mai bine activitatea. Pentru asta, el trebuie sa puna cap la cap o serie de aspecte incepand cu: costurile de infiintare, taxele si impozitele aplicate, declaratiile ce trebuie depuse la Fisc, cerintele contabile, limitarea raspunderii proprietarului si pana la procedura de desfiintare.
Cele trei optiuni
Un intreprinzator care se pregateste sa si inceapa o afacere are trei variante, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale: PFA, SRL sau microintreprindere. Un SRL plateste un impozit de 16% din profit, la care se mai adauga din nou 16% pe dividende, atunci cand asociatii vor sa scoata castigul din firma. Daca SRL-ul are intre unul si noua salariati si realizeaza afaceri sub 100.000 euro pe an, poate opta pentru regimul fiscal favorabil al microintreprinderii. In acest caz, va plati un impozit de 3% pe venit, la care se adauga impozitul pe dividende. Atentie, nu pot fi microintreprinderi firmele din domenii precum banci, asigurari, jocuri de noroc, piata de capital, consultanta si management. In cazul PFA, pe langa impozitul de 16% asupra venitului net, trebuie sa platiti contributii sociale la fondul de sanatate si la cel de pensii. In schimb, ati avea mai putine declaratii fiscale de depus si posibilitatea de a tine contabilitate simplificata. Toate aceste forme de organizare pot avea angajati, care presupun contributii sociale. Costul pentru infiintarea unei PFA este de aproximativ 250 lei, iar pentru un SRL este, in medie, de 500 lei. Iar desfiintarea este cu mult mai dificila in cazul firmei decat in cel al PFA.
O diferenta importanta intre firma si PFA consta in limitarea raspunderii. Astfel, daca in cazul SRL-ului raspunderea proprietarului este limitata la capitalul firmei, PFA, in cazul in care ar avea datorii mari sau penalitati usturatoare, va trebui sa-si puna la bataie bunurile proprii. Din acest punct de vedere, Sorin Istrate, managing partner la Contexpert, ii sfatuieste pe cei care au PFA-uri sa fie extrem de atenti la clauzele referitoare la penalitati, atunci cand incheie contracte. Potrivit acestuia, PFA este solutia potrivita pentru persoanele pentru care „businessul este o sursa de trai zilnic“, avand in vedere ca intreprinzatorul are acces imediat la venit, spre deosebire de cazul SRL-ului, unde pentru asta trebuie asteptate sfarsitul anului si depunerea bilantului. Si Dan Lazar, secretar de stat in Ministerul Finantelor, spune ca sarcina fiscala depinde de activitatea desfasurata. „Daca ai o activitate de productie, n-o sa-ti faci niciodata PFA. In schimb, o faci cand acorzi consultanta sau esti free-lancer“, exemplifica acesta.
In concluzie, daca vreti sa aveti o fabrica si sa produceti ceva sau daca afacerea presupune cheltuieli mari, trebuie sa va orientati catre SRL cu impozit de 16% pe profit. In schimb, daca pentru activitatea desfasurata cheltuielile sunt reduse si profitabilitatea mare, atunci specialistii va recomanda sa optati pentru microintreprindere. Aceasta are avantajul, spre deosebire de PFA, ca nu platiti contributii sociale daca nu aveti angajati. Iar daca vreti sa beneficiati, luna de luna, de venitul pe care il „produceti“ si faceti parte dintr-o profesie libera, cum ar fi cele de ziarist, artist, contabil, consultant etc., cea mai avantajoasa forma este PFA.
NIVELURILE DE FISCALITATE
impozite SRL
• 16% pe profit
• 16% pe dividende, la distribuirea lor
Impozite SRL microintreprindere
• 3% pe venit
• 16% pe dividende, la distribuirea lor
Taxe si impozite PFA
• 16% pe venitul net realizat (sau din norma anuala de venit)
• 5,5% din venitul brut contributia la sanatate
• 31,3% din venitul lunar asigurat (cel putin 35% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de pensii si cel mult de 5 ori valoarea acestuia), pentru fondul de pensii
Contributiile sociale platite de angajator pentru angajat:
PENSIE*:
• 20,8% pentru conditii normale de munca
• 25,8% pentru conditii deosebite de munca
• 30,8% pentru conditii speciale de munca
Sanatate*: 5,2%
Concedii si indemnizatii*: 0,85%
Somaj*: 0,5%
Accidente de munca si boli profesionale*: 0,15%-0,85%
Fond garantare pentru plata creantelor salariale: 0,25% din fondul de salarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *