Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Cum sa-ti faci copilul sa rada in functie de varsta lui
Cum sa-ti faci copilul sa rada in functie de varsta lui

Cum sa-ti faci copilul sa rada in functie de varsta lui

16 sept. 2013, 13:32,
BZI.ro, în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:33103;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Nimic nu este mai adorabil decat un bebe vesel, plin de viata si mai tarziu un copil glumet si cu un simt al umorului dezvoltat.

Rasul il ajuta pe cel mic in dezvoltarea personalitatii, ii imbogateste vocabularul, ii dezvolta placerea pentru lectura si ii sporeste simtul realitatii. Mai mult decat atat, umorul ii dezvolta creativitatea micutului, ii da mai multa stima de sine, il ajuta sa socializeze mai usor si il pregateste sa faca fata unor situatii stresante care vor aparea in viata.

Un copil vesel este crescut intr-un mediu relaxat, iar parintii au un simt dezvoltat al umorului, pe care incearca sa i-l insufle si prichindelului. Ei trebuie sa stie in ce stadiu al evolutiei acestei abilitati se afla cel mic, in functie de varsta.

Pentru fiecare dintre etapele de evolutie descrise mai jos insa nu exista o varsta minima sau maxima, fiecare copil avand propriul sau ritm de dezvoltare. In plus, primele semne ale umorului apar pe masura ce micutul incepe sa inteleaga putin din lumea care il inconjoara si din cum ar trebui sa arate sau sa sune anumite lucruri.

Etapa 1: Ganguritul catre o figura cunoscuta
intre 6 si 12 sau 15 luni
Copilul incepe s recunoasca figurile persoanelor din jur, iar parintii sunt cei pe care ii vede cel mai des. In plus, bebelusul ii asociaza cu satisfacerea nevoilor primare de hrana si confort. Asa ca primele reactii umoristice apar in directia actiunilor neobisnuite ale mamei si ale tatalui.

Strambatul, imitarea sunetelor de animale si alte comportamente haioase il vor face pe cel mic sa rada incepand cu varsta de 6-7 luni.

Etapa 2: Substituirea unui obiect cu un altul
de la un an pana la 3-5 ani
Deja cand se apropie de cea de-a doua aniversare, copiii incep sa faca lucruri amuzante. De pilda, folosesc un obiect in scopuri pentru care este necesar un alt obiect.

Ii vei descoperi simtul umorului cand piticul o sa-si puna sau o sa-ti puna tie pe cap un castron sau un scutec ori va tine o lingura la ureche pe post de telefon mobil.

Etapa 3: Pronuntia gresita a cuvintelor
2-4 ani
In timp ce utilizarea gresita a lucrurilor continua, dezvoltarea abilitatii de vorbire aduce cu ea noi teritorii ale simtului umorului. Copiii sunt fascinati sa descopere ca fiecare obiect din jurul lor are un nume si sunt ca un burete care absoarbe incontinuu orice informatie.

Mai mult decat atat, curiozitatea ii va face sa-si innebuneasca parintii cu intrebari de tipul: „Ce e asta?”, „De ce e asa?”, „Cum se face asta?”. Atata timp cat nu vor primi un raspuns satisfacator, vor incepe sa inventeze nume sau sa poceasca pronuntia adevaratelor nume.

De exemplu, vei gasi amuzant momentul in care ii vei spune prichindelului sa-ti arate nasul si el va duce mana la ureche. Chiar daca nici unul dintre voi nu va rade, copilul cu siguranta va crede ca jocul este amuzant.

Etapa 4: Jocul sunetelor si cuvintelor
3-5 ani
In timp ce jocul de-a cuvintele ramane in topul preferintelor pentru o portie de ras, micutul va incepe si sa amestece sunetele.

Nici alaturarea unor cuvinte din categorii diferite nu va scapa neexplorata. Deja incep sa invete ca anumite constructii lexicale merg doar in acea combinatie, asa ca „un calut inflorat” sau „o bomboana frumusica” ii vor starni buna dispozitie.

Etapa 5: Distorsionarea formelor si trasaturilor unor persoane, animale sau obiecte
3-5 ani
Cand incep sa inteleaga apartenenta unor obiecte la diferite categorii, copiii incep sa se joace la un nivel mai ridicat decat simpla denumire. Ei stiu de pilda ca un caine latra si de asemenea ii asociaza anumite trasaturi de forma, culoare, dimensiune s.a.m.d.

Simtul umorului este cel mai frecvent detectat in acest stadiu prin desene:

adaugarea sau eliminarea unor elemente care constituie un obiect
schimbarea culorilor, formelor sau dimensiunilor unor obiecte familiare
exagerarea unor trasaturi
De multe ori, cei mici au tendinta si de a le explica adultilor ca ei au glumit in ceea ce au desenat. Atunci, datoria celor mari este sa se arate recunoscatori pentru lamuriri si sa joace jocul micutilor.

Etapa 6: Perioada de tranzitie
5-7 ani
La aceasta varsta, copiii incep sa socializeze mai mult, sa se joace cu cei de-o seama cu ei si sa isi formeze propriile lor glume. De fapt, comportamentul tinde mai mult sa fie unul de imitare, care se rasfrange si asupra parintilor. Copiii vin adeseori la mami sau la tati si le spun glume la care ei singuri rad. Parintii vor fi si ei amuzati, dar din alt motiv, acela ca anecdota este lipsita de sens.

In orice caz, simtul umorului al celui mic trebuie incurajat la orice varsta, pentru ca veselia si buna dispozitie sunt cheia succesului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
20 iulie 2024
20 iulie 2024