Pentru a evita problemele de sanatate si pentru a mentine pernele in stare optima, iti recomandam sa le cureti cel putin o data pe luna. Curatarea pernelor este o conditie esentiala pentru a mentine aceste obiecte dezinfectate si igienice. Numai daca le intretii in mod corespunzator, le poti folosi cu incredere in fiecare zi.
Multe persoane nu le acorda mare atentie, insa pernele absorb in mod constant urme de transpiratie si mizerie. Cu alte cuvinte, aceste obiecte se transforma intr-un mediu propice dezvoltarii bacteriilor si a acarienilor.
In general, majoritatea oamenilor folosesc fete de perna. Insa, in mod inevitabil, la un moment dat vor aparea pete inchise si mirosuri neplacute pe perna care ne vor determina sa o aruncam.
Stai o secunda! Inainte de a lua o decizie atat de drastica, descopera cateva tehnici pentru curatarea si dezinfectarea pernelor. Cu ajutorul acestor trucuri, iti poti mentine pernele in stare optima fara a cheltui sume mari de bani.
Mai jos, iti prezentam 5 dintre cele mai utile trucuri pentru curatarea pernelor. Incearca-le chiar astazi si repeta procedeul cel putin o data pe luna.
1. Solutie cu bicarbonat de sodiu si otet pentru curatarea pernelor
Amestecul de bicarbonat de sodiu si otet alb este o solutie 100% naturala care albeste si inmoaie materialul din care este confectionata perna. Cele doua ingrediente au proprietati antibacteriene si de albire care ajuta la indepartarea murdariei si a petelor de transpiratie.
- Ingrediente:
½ cana de bicarbonat de sodiu (80 g)
½ cana de otet alb (125 ml)
Mod de preparare
Pune pernele in masina de spalat. Adauga bicarbonatul de sodiu si otetul alb dupa ce cuva s-a umplut cu apa. Lasa masina sa incheie un ciclu normal de spalare, apoi scoate perna si las-o sa se usuce la soare.
2. Apa fierbinte cu zeama de lamaie
Probabil stim cu totii ca zeama de lamaie proaspata este unul dintre cei mai eficienti agenti inalbitori si dezinfectanti naturali. Tocmai de aceea, lamaia este unul dintre cei mai buni aliati in intretinerea si curatarea pernelor.
Ingrediente:
- Zeama a 6 lamai
2 ½ litri de apa (10 cani)
Mod de preparare:
Pune apa la incalzit. Cand da in clocot, adauga zeama proaspat stoarsa din cele sase lamai. Inmoaie incet perna in acest amestec. Daca este nevoie, adauga mai multa apa pana cand acoperi perna in intregime. Las-o la inmuiat 2 ore, apoi spal-o cu detergentul tau obisnuit.
3. Bicarbonat de sodiu si ulei esential de arbore de ceai
Bicarbonat cu ulei de arbore de ceai pentru curatarea pernelor. Combinand bicarbonatul de sodiu cu uleiul esential de arbore de ceai, obtii un detergent uscat foarte util pentru curatarea pernelor. Acest amestec indeparteaza petele galbene aparute odata cu trecerea timpului. In plus, datorita proprietatilor sale antibacteriene, solutia cu bicarbonat si ulei de arbore de ceai elimina acarienii si bacteriile.
- Ingrediente
½ cana de bicarbonat de sodiu (80 g)
10 picaturi de ulei esential de arbore de ceai
Mod de preparare:
Pune bicarbonatul de sodiu intr-un bol. Adauga apoi uleiul esential de arbore de ceai. Amesteca bine cele doua ingrediente pana obtii o pasta fina. Aplica pasta pe perna si las-o sa intre in material timp de 45 de minute. Dupa acest interval, freaca perna cu o perie sau o carpa pentru a indeparta excesul.
4. Detergent si borax
Acest truc a devenit foarte popular in ultimii ani. Detergentul de rufe si boraxul fac pernele sa arate ca noi, 100% curate. Acest amestec indeparteaza urmele de transpiratie si alte particule acumulate pe suprafata pernelor. Astfel, solutia pe care ti-o prezentam mai jos elimina petele dificile, aproape imposibil de indepartat. In plus, amestecul de detergent si borax are proprietati antimicrobiene care ajuta la uciderea acarienilor si a altor microorganisme.
- Ingrediente
1 cana de detergent (200 g)
1 cana de detergent pudra biodegradabil (250 ml)
1 cana de inalbitor fara clor (250 ml)
½ cana de borax (80 g)
Apa fierbinte (cat este nevoie)
Mod de preparare:
In primul rand, ia toate masurile de precautie necesare pentru a evita contactul cu ingredientele folosite. Acestea pot fi toxice daca intra in contact cu ochii sau ranile deschise. Iti recomandam sa porti manusi si o masca pe fata in timp ce prepari acest amestec. Pune toate ingredientele in masina de spalat in compartimentul obisnuit. Pune una sau doua perne in masina. Dupa ce adaugi apa fierbinte, porneste un ciclu normal de spalare. La final, lasa pernele sa se usuce la soare pentru a te asigura ca nu capata un miros neplacut de mucegai.
5. Apa oxigenata cu lamaie
Zeama de lamaie ajuta la curatarea pernelor. Amestecul de apa oxigenata si zeama de lamaie este un inalbitor natural foarte puternic ce contine ingrediente active minunate. Acestea elimina petele de pe suprafata pernei cauzate de transpiratie sau saliva.
- Ingrediente:
½ cana de zeama de lamaie (125 ml)
1 cana de apa oxigenata (250 ml)
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele intr-o galeata plina cu apa fierbinte si tine perna la inmuiat timp de o ora. Pune perna in masina de spalat, porneste un ciclu normal de spalare, apoi las-o sa se usuce la soare. Te ingrijoreaza petele galbene sau inchise de pe perne si nu stii cum sa scapi de ele? Nimic mai simplu. Alege oricare dintre trucurile de mai sus pentru a-ti mentine pernele curate si lipsite de microorganisme daunatoare.