Se întâmplă destul de des ca, în bucătărie sau în baie, să simţi cum pătrunde mirosul de canalizare. E neplăcut şi arată că undeva este o problemă. Fie există un obstacol în canalizarea blocului / străzii, fie ai o chiuvetă înfundată, dar nu complet. Cum să scapi de mirosul de canalizare? Ce faci dacă ai miros urât în baie?
Până reuşeşti să chemi un instalator, foloseşte-te de câteva remedii casnice. Sunt temporare, dar măcar dau rezultat timp de câteva ore. Instalatorii buni sunt greu de găsit, iar restul îţi fac munca aiurea, nu cunosc meserie şi mai cer şi o mulţime de bani.
Remedii casnice împotriva mirosului de canalizare
Canalizarea se înfundă din multe motive. Ai aruncat gunoi în chiuvetă, părul şi scamele s-au adunat într-un loc; vecinii de la etajul superior au dat în wc bureţi de vase; e o problemă la canalizarea blocului s.a.m.d. Ca să scapi câteva ore de mirosul neplăcut, uite ce poţi face:
1. Sare de bucătărie
Pune în chiuvetă 2-3 linguri de sare. După 30 de minute dă drumul la robinet şi lasă să curgă apă din belşug.
2. Amestecă oţet cu praf de copt
Pune 1/2 cană de oţet cu 4 linguri de praf de copt în scurgere. Acoperă scurgerea cu un burete şi lasă să facă spume în jur de 10 minute. Apoi toarnă 1 litru de apă fierbinte. Acest lucru ajută la eliminarea particulelor urât mirositoare de pe conductă. Dacă nu ai praf de copt, pune bicarbonat de sodiu. Acesta din urmă este eficient și pentru curățarea rosturilor dintre plăcile de faianță și gresie.
3. Tablete pentru maşina de spălat vase
Dizolvă 2 tablete în 500 ml apă fierbinte. Toarnă amestecul în scurgere, iar apoi dă drumul la apă de la robinet. Trebuie să curgă din abundenţă.
Sfaturi pentru o canalizare curată
Dacă locuieşti la bloc, depinzi tot de vecini. Cum anume? Simplu: degeaba menţii tu curăţenia instalaţiei din apartamentul tău, dacă vecinii aruncă multe lucruri în canalizarea blocului. Când locuieşti la casă e mai simplu şi mai uşor. Ce poţi face în ambele cazuri, pentru a nu avea chiuvete înfundate? Curăţenia regulată.
Curață în mod periodic scurgerile din locuință. Fă-o cu substanţe de curăţenie, care conţin şi clor. Astfel, igienizezi şi mai bine. Foloseşte doar apă fierbinte. Aceasta este mult mai eficientă decât apa rece. De asemenea, adună toată mizeria care se depozitează în sita scurgerilor. Scamele şi smocurile de păr sunt cele mai frecventă cauze ale înfundării unei canalizări.