Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cum să scapi de febra musculară. Sfaturi pentru a trece mai ușor peste durere
Cum să scapi de febra musculară. Sfaturi pentru a trece mai ușor peste durere

Cum să scapi de febra musculară. Sfaturi pentru a trece mai ușor peste durere

08 iul. 2021, 12:50,
Echipa BZI.ro în Sanatate

Febra musculară este unul dintre acei „inamici invizibili” care apare pe nevăzute. Fie că ai mutat mobila dintr-un apartament sau ai revenit pe terenul de fotbal cu băieții, la câteva ore după efort, e posibil să simți acea durere sâcâitoare din mușchi, care persistă timp de câteva zile.

Te invităm să citești în continuare mai multe despre despre ce este, dar mai ales ce poți face ca să scapi de febra musculară.

Ce este febra musculară

Febra musculară este una dintre cele mai întâlnite dureri în mușchi. Aceasta apare la 1-2 zile de la un efort susținut (2 ore de fotbal continuu, o drumeție pe munte, înotat câteva lungimi de bazin) sau după începerea practicării unui sport nou. De multe ori, febra musculară e binecunoscută de persoanele care încep antrenamente de alergare sau forță, pentru a-și lucra corpul, iar după câteva ședințe organismul „refuză” să se mai miște și orice încercare de a pune la lucru un mușchi e dureroasă.

Există mai multe teorii care explică, din punct de vedere biologic, de ce apare febra musculară. Însă vom aduce în discuție două dintre ele. Prima, care între timp a fost demontată de către specialiști, este aceea că febra musculară apare în urma acumulării de acid lactic în țesuturile musculare, ca rezultat al efortului intens la care mușchiul a fost supus. Această teorie nu mai este valabilă, deoarece oamenii de știință au demonstrat că acidul lactic este eliminat dintr-un mușchi în aproximativ o oră de la efort, deci nu poate avea legătură cu durerile musculare care persistă și după câteva zile.

A doua teorie, cea valabilă, ne spune că în timpul unui efort, în țesutul muscular se produc microfisuri care, odată inflamate, produc durere. Aceste microfisuri au rolul de a adapta mușchiul la efort, deoarece în urma producerii lor, creierul trimite sânge bogat în oxigen către țesutul muscular, pentru a-l susține. De aceea, antrenamentele constante te ajută să îți tonifiezi corpul sau să crești masa musculară.

Când apare febra musculară

După cum spuneam și mai sus, febra musculară apare în urma unui efort intens al unui mușchi. Iată câteva exemple de activități care pot provoca febră musculară:

  • Alergarea;
  • Jocurile care implică sprinturi și sărituri;
  • Înotul;
  • Ridicarea de greutăți (sacoșele de la piață, mobilier, accesorii fitness);
  • Folosirea unor grupuri de mușchi pentru mai mult timp (văruitul casei sau culesul de cireșe).

Pe scurt, cu cât un mușchi este mai solicitat, prin întinderi și contracții repetate și rapide, cu atât mai mult acesta va suferi acele microleziuni dureroase care provoacă febră musculară.

Simptomele febrei musculare

Principalul simptom al febrei musculare este durerea. Însă, pe lângă aceasta, febra musculară este asociată cu următoarele simptome:

  • Inflamația și înroșirea zonei;
  • Sensibilitate musculară la palpare și mișcare;
  • Scăderea forței în mușchi;
  • Afectarea mișcărilor;
  • Scăderea mobilității și flexibilității;
  • Spasme musculare;
  • Tumefiere musculară.

Aceste simptome pot apărea după câteva ore de la efort și pot fi simțite până la câteva zile. Totuși, dacă unul dintre simptome persistă, e necesar să consulți un medic în vederea unui consult de specialitate. 

Cum să scapi de febra musculară

Ca să scapi de febra musculară, trebuie în primul rând să ai răbdare. Aceasta poate dispărea în 3-7 zile fără o intervenție medicamentoasă. Totuși există unele trucuri prin care poți scăpa de febra musculară mult mai ușor. Iată câteva dintre ele:

Fă mișcare

femeie care face exercitii in sala de aerobic pentru a isi pregati corpul pentru efort

Chiar și un antrenament ușor sau o plimbare te vor ajuta să scapi mai repede de febra musculară

Poate suna puțin ciudat,  însă mișcarea te poate ajuta să scapi de febra musculară. Unele exerciții fizice cresc fluxul de sânge în zona afectată, ceea ce favorizează vindecarea și ajută la ameliorarea durerii. Poți face o mică plimbare, dacă durerile sunt la mușchii picioarelor sau câteva exerciții de streching și aerobic.

Fă masaj

maini de barbat care maseaza spatele unei persoane care are febra musculara

Masajul scade inflamația și, astfel, nivelul durerii se diminuează, iar mușchiul se vindecă

Ca și în cazul exercițiilor fizice, masajul crește fluxul de sânge bogat în oxigen, iar mușchiul se poate vindeca mai rapid. Poți face masaj imediat după antrenament sau a doua zi și îl poți combina cu exerciții de streching, care ajută la detensionarea mușchilor.

Terapia prin căldură  

femeie care se rasfata intr-o cada cu petale de trandafir

Poți folosi o baie caldă pentru a scăpa de febra musculară și pentru a-ți oferi un moment de răsfăț

O baie caldă sau aplicarea unor comprese calde pot stimula de asemenea fluxul de sânge bogat în oxigen către mușchii febrili. Acest truc însă nu te va scăpa de febră musculară, ci doar va ameliora temporar simptomele ei.

Terapia la rece 

5 cuburi de gheata pe un fundal albastru

Gheața te ajută să te recuperezi mai repede după o febră musculară

Aplicarea de gheață sau imersia în apă rece poate reduce inflamația și umflarea mușchilor. Terapia la rece este mai degrabă utilă ca tratament pe termen lung, în cazul febrei musculare mai grave.

Baie cu săruri Epsom

sare epsom langa doua sticlute de ulei si un prosp mov

Sarea Epsom reduce durerile musculare și relaxează corpul

Băile cu săruri Epsom te pot ajuta să scapi de febra musculară, deoarece conțin sulfat de magneziu care reduce stresul și relaxează mușchii. Pe lângă acestea, sărurile Epsom sunt binecunoscute pentru efectul detoxifiant pe care îl au asupra organismului.

Adaugă în dieta ta produse care conțin antioxidanți

farfurie cu alimente care contin antioxidanti care te ajuta daca vrei sa scapi de febra musculara

Având o dietă bogată în antioxianți, reduci febra musculară și îmbunătățești recuperarea după efort

Antioxidanții ajută la ameliorarea simptomelor asociate cu febra musculară și ajută la vindecarea mai rapidă a țesutului muscular. Dintre alimentele cu un conținut bogat de antioxidanți amintim: citrice, pătrunjel, fructe de pădure, curcuma, usturoi, struguri și altele.

Tratamentul medicamentos

vedere pe geam spre interiorul unei farmacii

Poți merge la farmacistul tău pentru a-i cere o recomandare de antiinflamatoare care să te ajute să scapi de febra musculară

Pentru a scăpa de febra musculară cu ajutorul medicamentelor, poți lua antiinflamatoare nesteroidiene care vor reduce inflamația musculară și durerea asociată cu aceasta. De asemenea, poți folosi geluri antiinflamatoare pentru a masa mușchiul afectat.

Ce poti sa faci pentru a evita apariția febrei musculare

De cele mai multe ori este mai bine să previi decât să tratezi. De aceea e important să incluzi niște obiceiuri sănătoase înainte de a face un efort fizic intens. Iată câteva dintre ele:

  • Fă exerciții de stretching – acestea îți vor pregăti mușchiul pentru contracții și întinderi;
  • Fă câteva exerciții de încălzire – astfel te vei asigura că mușchiul este pregătit pentru efort;
  • Nu uita de odihnă – e important ca organismul să fie relaxat și odihnit înainte de a face efort;
  • Alimentează-te corect – dacă ți-ai propus să te apuci de sport și știi că urmează să lucrezi mult cu mușchii, nu uita să incluzi proteine și carbohidrați în dieta ta zilnică;
  • Hidratează-te – consumul de lichide favorizează recuperarea musculară. De asemenea, odată cu transpirația vei elimina și săruri minerale pe care trebuie să „le pui la loc”. Și cum poți face asta, dacă nu hidratându-te.

Ca o concluzie finală, febra musculară nu este chiar atât de rea pe cât pare atunci când nu ne putem da jos din pat, iar corpul refuză să se miște. Ținând cont de sfaturile din articol te vei asigura că scapi mai ușor de febra musculară sau, de ce nu, o vei preveni. Nu uita, în cazul în care durerea persistă mai mult de câteva zile, fă un control de specialitate pentru a elimina o problemă medicală mai gravă, cum ar fi o ruptură musculară. Spor la mișcare!

Sursă foto: stocksnap.io

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`