Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cum să scapi de emoții. Iată ce trebuie să faci dacă ești o persoană emotivă

Cum să scapi de emoții. Iată ce trebuie să faci dacă ești o persoană emotivă

09 dec. 2021, 11:35,
în Stiri si curiozitati

În fiecare zi avem parte de provocări sau ne confruntăm cu situații dificile, așa că e bine să știi cum să scapi de emoții. Fie că este vorba de o întâlnire cu o persoană pe care nu o cunoaștem sau de un discurs în public, fie că am avut parte de o surpriză, emoțiile sunt nelipsite din viața noastră. Iată ce trebuie să faci dacă ești o persoană emotivă.

Cum să scapi de emoții – soluții eficiente pentru o persoană emotivă

Emoțiile apar zilnic însă în funcție de moment și de natura lor acestea pot fi constructive sau distructive. Un eveniment, o persoană, o situație, o carte, un miros, toate acestea ne pot declanșa o emoție puternică. Problema apare în momentul în care emoțiile ne copleșesc și nu mai putem gestiona o situație anume.

O persoană care are emoții poate fi recunoscută după câteva reacții precum tremur în voce, puls ridicat, stare de neliniște și nesiguranță, uscăciunea gurii și roșeață la nivelul feței. 

În funcție de situațiile cu care ne confruntăm, emoțiile pot deveni incontrolabile. Așa că este important să conștientizăm ce anume declanșează starea de neliniște. Psihologii ne recomandă să scăpam de blocajele energetice prin exerciții de respirație sau prin numărare până la zece. Astfel, încercăm să ne liniștim pulsul și starea de agitație. 

În cazul în care suntem copleșiți de emoții negative, este bine să le înlocuim cu un zâmbet sau să privim reacțiile celor din jur. Astfel, vom fi încărcați cu energia pozitivă a persoanelor dragi și vom reuși să depășim stările și emoțiile distructive.

Mai mult, terapeuții ne sfătuiesc să vorbim cât mai mult atunci când ne aflăm într-un grup de persoane deoarece vom reuși mai repede să scăpam de emoții și ne vom exterioriza trăirile și gândurile.

De asemenea, este important să conștientizam faptul că unele situații nu pot fi controlate pentru că nu depind de noi, însă ceea ce putem face este să nu ne învinovățim. 

În cazul în care avem de ținut un discurs în public și suntem copleșiți de emoții, este bine să ne concentrăm pe obiectivul situației și să fim pozitivi. Câteva idei notate pe hârtie, dar și o atitudine încrezătoare ne vor fi de mare folos pentru a depăși starea de neliniște și disconfort.

Cât de dăunătoare sunt emoțiile negative

Este știut faptul că emoțiile negative ne împiedică să îndeplinim cu succes o sarcină anume și ne creează dificultăți în interacțiunea cu cei din jur. Mai mult, stări distructive precum furia, supărarea, dezamăgirea sau nemulțumirea pot declanșa o altă problemă psihologică, și anume anxietatea. 

Dacă emoțiile negative apar tot mai frecvent, acestea pot cauza atacuri de panică și stări de anxietate, iar până la depresie nu este decât un pas. Se pare că persoanele hiperemotive se confruntă mai des cu aceste stări deoarece emotivul are o structură temperamentală sensibilă, iar emoțiile sunt trăite de acesta mult mai intens.

În acest caz, psihologii recomandă terapia sau tehnicile de relaxare. De asemenea, un discurs motivațional este la fel de benefic, precum și stimularea încrederii în sine. Emoțiile negative pot declanșa în cazul unei persoane hiperemotive depresie sau sociofobie. De aceea, specialiștii recomandă activitățile de grup creative, dar și cele de relaxare. Astfel, socializarea cu mai multe persoane este benefică pentru a înlătura stările de angoasă și neliniște.

Se pare că la baza emoțiilor negative se află neîncrederea și stima de sine scăzută. În cazul unei astfel de persoane, aceasta va reuși cu mare dificultate să gestioneze stările de anxietate. Psihologii consideră că autosugestia și o bună cunoaștere a calităților proprii sunt de folos în depășirea emoțiilor distructive. 

Zilnic ne confruntăm cu situații dificile și momente tensionate,  iar pentru o bună gestionare a acestora este bine să știi cum să scapi de emoții. Dacă nu sunt controlate, emoțiile negative ne pot afecta viața, iar dacă apar în mod frecvent, pot duce la anxietate sau depresie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`