Prima pagină » Sanatate » Cum să scapi de dureri de coloană. Care sunt cauzele în funcție de tipologie și simptomatologie

Cum să scapi de dureri de coloană. Care sunt cauzele în funcție de tipologie și simptomatologie

18 dec. 2024, 14:22,
în Sanatate

Durerile de coloană sunt un simptom al unei întinderi, entorse sau tulburări care afectează organele din pelvis ori abdomen. Durerea poate varia de la ușoară la severă și se poate răspândi la picioare sau în alte zone. Un specialist poate pune un diagnostic și recomanda un tratament potrivit.

Poți resimți durerea de la baza gâtului până la partea superioară a feselor. Este un simptom comun al multor leziuni și afecțiuni subiacente diferite, fiind unul dintre principalele motive pentru care oamenii merg la doctor.

Care sunt cauzele afecțiunii

Poți resimți dureri de coloană diferit în funcție de cauza acestora. Le-ai putea descrie ca fiind arzătoare, ascuțite, înjunghiate sau pulsante. De asemenea, s-ar putea să experimentezi tensiune sau rigiditate musculară, furnicături, amorțeală sau slăbiciune, spasme sau contracții musculare bruște, care pot varia de la ușoare la extrem de dureroase. De asemenea, poate radia din spate către alte zone, cum ar fi fesele, șoldurile sau picioarele. Anumite poziții pot agrava sau ameliora simptomele.

Mușchii, tendoanele, ligamentele și nervii înconjoară coloana vertebrală și te ajută să te miști, dar multe tipuri de leziuni și afecțiuni cronice pot afecta părțile mobile. Este posibil să te confrunți cu dureri în partea superioară și mijlocie a spatelui, pe care o simți între baza gâtului și partea de jos a cutiei toracice, în timp ce durerea lombară radiază sub cutia toracică, precum spondilita. Cea din urmă este mai frecventă, deoarece coloana lombară suportă cea mai mare parte a greutății corpului și, de asemenea, cea mai mare parte a stresului atunci când ridici sau porți lucruri. Așadar, această secțiune și structurile din jurul ei sunt deosebit de vulnerabile la leziuni și uzură din cauza suprasolicitării.

Pe lângă localizare, specialiștii descriu durerile de coloană în funcție de cât durează. Cea acută se resimte mai puțin de 4 săptămâni. Durerea de spate subacută poate dura între 4 și 12 săptămâni, iar forma cronică se întinde pentru mai mult de 12 săptămâni. Entorsele și întinderile sunt cele mai frecvente cauze, iar aceste leziuni pot apărea brusc sau în timp și afectează diferite părți ale spatelui.

Cum să scapi de dureri de coloană

Pentru a pune diagnosticul potrivit, un medic va efectua un examen fizic și îți va pune câteva întrebări despre durere, inclusiv cum se simte și ce o agravează sau o ameliorează. De asemenea, va revizui istoricul medical și va discuta cu tine despre tipurile de activitate fizică pe care le derulezi zilnic. S-ar putea să nu ai nevoie de teste, dar în caz contrar, specialistul îți va explica care sunt necesare și de ce. Acestea ar putea include teste imagistice, cum ar fi radiografii, RMN-uri (imagistică prin rezonanță magnetică) sau tomografii computerizate (CT), electromiografie (EMG) și analize de sânge. Această informație ajută medicul să identifice posibilele cauze ale durerii de spate și să planifice un tratament adecvat.

Tratamentul pentru dureri de coloană depinde de cauză și tip. Astfel, un specialist poate recomanda una sau mai multe scheme pentru a aborda cauza de bază și pentru a ameliora simptomele afecțiunii. Fizioterapia, terapiile de medicină integrativă, cum ar fi acupunctura, ajustarea chiropractică, terapia prin masaj sau prin yoga pot fi benefice atât pentru spate, cât și pentru durerile articulare, precum și în cazul dermatomiozitei. Manipularea osteopatică, stimularea electrică transcutanată a nervilor și terapia cognitiv-comportamentală te vor ajuta să faci față durerii severe sau cronice.

Este important să ții cont de faptul că un tratament care a ajutat pe cineva pe care îl cunoști s-ar putea să nu fie util și pentru tine din cauza faptului că eficacitatea anumitor tratamente poate varia considerabil în funcție de motivul subiacent al durerii. De exemplu, o injecție este mai probabil să te ajute dacă te confrunți cu o afecțiune care afectează nervii. Dacă tratamentele nu par să funcționeze sau dacă durerile de coloană se agravează, informează-ți imediat medicul pentru a ajusta planul de tratament și a găsi ceea ce funcționează cel mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024