Poate din cauza unor alergii sau poate o răceală ce este în instaurare, dar tuturor ni s-a întâmplat ca înainte de un eveniment important să avem un nas înfundat.
Senzația unui nas înfundat este un simptom adesea simțit în sezonul rece, atunci când din cauza temperaturii, sistemul imunitar este cu precădere mai slab. Virusurile și bacteriile ca niște profitori oportuniști ce sunt, nu vor rata această mică portiță pentru a da lovitura.
Cauzele unui nas înfundat
Factorii ce pot cauza un nas înfundat sunt numeroși și greu de intuit, însă în statisticile specialiștilor s-a făcut o clasificare. Un număr considerabil de „nasuri înfundate” este provocat de către infecțiile virale. Aceste virusuri sunt în număr mare, unele fiind mai specifice, altele mai similare unu altuia.
Alergiile pot fi un alt factor ce stimulează apariția unui nas înfundat. Dintre care putem spune că rinita alergică face cele mai multe victime în rândul oamenilor. Aceasta poate apărea la contactul cu substanțele iritante din aer (praf, fum, mucegai, polen, parfumuri, etc.), simptomele având să dureze o perioadă bună dacă nu se intervine.
Nas înfundat, remedii naturiste
Un nas înfundat este o condiție fiziologică temporară cu o durată relativ scurtă dacă substanța ce a provocat alergia nu se mai inhalează. Dar, în multe cazuri nu se poate aștepta sfârșitul acelei perioade din cauza unor interese proprii. Spre fericirea tuturor, atât medicina modernă, cât și medicina tradițională cuprinde soluții ce pot pune punct nasului înfundat.
Unii oameni preferă să facă dușuri și băi fierbinți în aceste situații, fapt ce dizolvă o parte considerabilă a mucusului din căile nazale. Simultan o creștere a temperaturii corpului susține o accelerare mică, dar existentă a metabolismului, ajutând astfel la vindecare. Unii oameni preferă să folosească și sare în apă, deci rămâne la atitudinea fiecăruia procedeul pe care dorește să-l urmeze.
De asemenea, un tratament care se bazează tot pe dizolvarea mucusului de la nivelul nasului înfundat este reprezentat de către mersul la saună sau inhalarea pe care am văzut-o adesea la bunicii noștri. Într-un recipient se adaugă apă fierbinte cu sare mare și cel cu nasul înfundat se apropie purtând un prosop în cap pentru a capta cât mai mulți aburi. Unii oameni recomandând și inhalarea de ceaiuri, iar aici putem enumera mușețelul și lavanda.
Spray-urile nazale cu soluții saline sunt considerate o măsură foarte bună în acest scop. Somnul și odihna sunt vitale în recuperarea rapidă a unei alergii sau a unei boli în stadiu incipient. Nu vă mai stresați și încercați să vă odihniți. A doua zi dimineața, un efort fizic susținut poate să vă fie un bun ajutor.
Medicamente pentru nas înfundat
Soluțiile nazale sunt jucătorii ce joacă pentru ambele tabere, motiv pentru care trebuie să le oferiți o șansă cu orice preț. De altfel, putem adăuga fără probleme un consum de vitamina C, efervescent sau pastile, pentru rolul ei în funcționarea sistemului respirator.
Pentru efectul dorit de la medicamente trebuie să știm ce fel de nas avem, deoarece acțiunile lor sunt antagonice. Nasul înfundat uscat are nevoie de ceva ce să poată dizolva mucusul și să elibereze căile respiratorii, în timp ce nasul înfundat umed (ce curge continuu) are nevoie de ceva ce să usuce.
Aici în cazul nasurilor uscate și înfundate se poate recomanda Olynth, Nasonex (ajută și în cazul rinosinuzitelor), Quixx, Vibrocil, etc. existând mereu posibilitatea unui consult medical din partea medicului sau o discuție cu farmacistul pentru o mai bună decizie. Iar pentru nasurile umede se poate recomanda Septanazal sau Bixtonim după caz. Gama este una variată iar farmacistul poate recomandă fără probleme ce este mai potrivit.