O dietă bogată în fibre, activitate fizică și hidratarea, acestea sunt trei elemente esențiale împotriva intestinelor lente și a tranzitului intestinal perturbat. Știați însă că, pentru a promova un tranzit intestinal bun, puteți profita de beneficiile ceaiului?
După ce a fost agitat de contracțiile gastrice ale stomacului și transformat într-un fel de terci de sucurile gastrice, bolul alimentar intră în intestinul subțire. În duoden (începutul intestinului subțire), acesta este amestecat cu bilă și secrețiile pancreatice. În jejun și ileon (următoarele părți ale intestinului subțire), substanțele nutritive solubile sunt asimilate de celulele peretelui intestinal, care conține milioane de microvili. Apoi trec în fluxul sanguin pentru a furniza organismului energie, vitamine, proteine, substanțe nutritive etc. necesare funcționării sale. Deșeurile neabsorbite continuă să călătorească prin intestinul gros (colon). După două-trei zile – perioada variază – reziduul va forma scaun și va fi evacuat. Dar un tranzit intestinal perturbat poate modifica aceste etape.
Cum functioneaza flora intestinala
Mișcările și secrețiile digestive sunt dependente de un conductor: al doilea creier situat în tot sistemul digestiv. Și aceasta nu este doar o figură de stil: acest sistem nervos are într-adevăr milioane de neuroni. Comunică în mod constant cu „creierul nostru superior” datorită celulelor peretelui intestinal, dar și datorită florei microbiene din intestinele noastre: microbiota.
O sută de mii de miliarde de bacterii alcătuiesc microbiota intestinală. Acest ecosistem se dezvoltă după naștere și este unic pentru fiecare individ. Are diferite funcții de reglementare:
Participați la digestie: degradarea fibrelor, fermentarea alimentelor, absorbția nutrienților
Produce vitamine (K, B12, B8) și reglează absorbția acizilor grași
Stimuleaza și întăreste imunitatea intestinală
Detoxifiază organismul (rolul de barieră împotriva toxinelor și microbilor)
Simptomele unui tranzit intestinal perturbat
Un dezechilibru al microbiotei poate provoca perturbarea tranzitului intestinal. Balonare, intestin leneș, burtă umflată, tranzit intestinal încetinit, supraproducție de gaze, toate semnele care indică un dezechilibru în microbiotă. Dieta joacă un rol cheie în reglarea ei.
Pentru a hrăni bacteriile bune ale microbiotei, trebuie să introduceți în meniu:
Probiotice: se găsesc în produsele fermentate (iaurturi, varză, sos de soia, drojdie de bere, anghinare, migdale etc.)
Prebiotice: găsite în sparanghel, ceapă sau anghinare, scad producția de gaze.
Ceaiul verde: este bogat în antioxidanți (în principal catehine) care luptă împotriva îmbătrânirii celulare și ajută la reglarea funcțiilor intestinale prin stimularea bacteriilor bune ale microbiotei. În plus, teina are un efect laxativ și ajută la combaterea intestinelor leneșe. Cel mai bun dintre toate, consumul de cel puțin 1,5 litri (apă, ceai de plante, supe etc.) este una dintre cheile unui bun tranzit.
Plantele care reglează tranzitul, cum ar fi frunzele de marshmallow, bogate în mucilagii. Prin umflare, la contactul cu apa conținută în sistemul digestiv, acestea înmoaie alimentele și, prin urmare, facilitează absorbția lor de către intestinul subțire și apoi de intestinul gros.
O dietă variată și echilibrată, care conferă un loc de frunte legumelor bogate în fibre prin limitarea zaharurilor rafinate și a grăsimilor rele. De asemenea, nu uitați să rămâneți hidratat și să faceți exercitii moderate. Dacă în ciuda tuturor acestor lucruri aveți încă mișcări lente sau dificile ale intestinului, asigurați-vă că consultați un medic pentru examinări suplimentare, care vă va ajuta să vă ajustați dieta și stilul de viață.