Prima pagină » Sanatate » Cum să recunoști semnele epuizării termice și pe cele ale insolației. Îți poate pune viața în pericol!
Cum să recunoști semnele epuizării termice și pe cele ale insolației. Îți poate pune viața în pericol!

Cum să recunoști semnele epuizării termice și pe cele ale insolației. Îți poate pune viața în pericol!

16 iul. 2022, 14:00,
în Sanatate

Epuizarea termică și insolația sunt afecțiuni care pot pune viața oricărei persoane în pericol.

Temperaturile ambientale de peste 40 de grade Celsius pot face dificilă menținerea corpului la temperatura ideală. Sfatul medicilor îndeamnă spre prudență. Deși epuizarea termică nu este de obicei gravă, atâta timp cât o persoană se poate răcori, dar insolația este o urgență medicală.

Insolație sau epuizare termică?

Epuizarea termică apare atunci când corpul devine prea fierbinte și se luptă să regleze sau să facă față temperaturilor. Epuizarea poate afecta pe oricine, inclusiv pe oamenii sănătoși, mai ales dacă fac exerciții fizice intense la temperaturi ridicate sau au băut alcool în timp ce stau la soare toată ziua.

Senzațiile neplăcute pot apărea peste minute sau treptat, peste ore. Simptomele care apar avertizează asupra disfuncției și îndeamnă spre a ne răcori.

Care sunt semnele epuizării termice

Un semn evident al epuizării termice este transpirația excesivă, precum și senzația de căldură și rău. Alte simptome includ:

– durere de cap
– amețeli și confuzie
– pierderea poftei de mâncare și senzație de rău
– crampe la nivelul brațelor, picioarelor și stomacului
– respirație sau puls rapid
– o temperatură de 38 de grade Celsius sau mai mare
– sete excesivă

Copiii mici nu știu întotdeauna să spună cum se simt, pot deveni letargici și adormiți.

Epuizarea termică se poate transforma în insolație, ceea ce este o urgență. În cazul insolației, corpul nu mai poate gestiona căldura și temperatura centrală crește prea mult.

Semnele la care trebuie să acționați rapid:

– senzație de rău după 30 de minute de odihnă într-un loc răcoros și băut multă apă
– lipsa transpirației
– o temperatură de 40C sau mai mare
– respirație rapidă sau dificultăți de respirație
– confuzie
– pierderea cunoștinței

Adulții mai în vârstă și sugarii mici, precum și persoanele cu afecțiuni de sănătate pe termen lung, sunt în mod deosebit expuși riscului.

Capacitatea organismului de a-și regla temperatura nu este complet dezvoltată la tineri și poate fi redusă de boală, medicamente sau alți factori la adulții în vârstă. Excesul de greutate sau obezitatea poate face, de asemenea, mai dificilă răcirea.

Câinii pot avea arsuri solare la fel ca oamenii

Vara e în toi, temperaturile sunt în creștere în ultima perioadă iar asta înseamnă că inclusiv prietenii noştri blănoşi pot avea probleme din cauza caniculei, de la insolaţie până la arsuri de piele. Da, chiar dacă sunt acoperiţi de blană deasă, animăluţele pot fi vulnerabile, ca şi noi, pe timp de vară. Poate că nu ştiai dar şi câinii au nevoie de creme SPF speciale.

Sean McCormack, un specialist în medicină veterinară, a tras un semnal de alarmă cu privire la sănătatea câinilor în perioada verii. Având în vedere că temperaturile sunt peste 30 de grade Celsius și tot mai multe valuri de căldură lovesc puternic țara noastră, proprietarii de animale de companie trebuie să fie conștienți că patrupezii lor au nevoie de protecție sporită.

În zile toride, câinii pot fi expuși la un pericol real de deshidratare și chiar insolație, așa că este important ca stăpânii lor să facă tot ce pot pentru a-și proteja prietenii de soare. Sean McCormack îi îndeamnă pe aceștia să-și țină patrupezii cât mai departe de căldură și să folosească creme de soare speciale pentru zonele mai sensibile ale corpului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`