Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cum să recunoaștem simptomele unui atac de cord
Cum să recunoaștem simptomele unui atac de cord

Cum să recunoaștem simptomele unui atac de cord

03 ian. 2021, 07:16,
în Sanatate

Când un cheag blochează o arteră coronară, inima este brusc lipsită de oxigen. Foarte repede, celulele inimii private de oxigen mor. Trebuie să reacționați rapid pentru a evita complicațiile care pot duce la stop cardiac. Iata cum să recunoaștem simptomele unui atac de cord!

Când o arteră care alimentează mușchiul inimii (miocardul) devine blocată din cauza unui cheag, a plăcii ateromatoase sau a spasmului, o parte a inimii nu mai este suficient de oxigenată și este distrusă. Această necroză se află la originea crampelor experimentate în angina pectorală. Dacă nu acționăm rapid, întreaga inimă poate fi privată de oxigen și va fi din ce în ce mai dificil să se contracteze. Aceasta se numește infarct miocardic.

Infarctul, considerat în mod greșit o boală masculină

Prea des, un atac de cord este văzut ca o boală predominant masculină. Pacientul tipic este asociat cu un bărbat de 50 până la 60 de ani, fumător, sedentar și puțin supraponderal. Cu toate acestea, femeile nu sunt cruțate. Înainte de menopauză, acestea sunt de patru ori mai puțin susceptibile de a avea un atac de cord decât bărbații. După menopauză, pe de altă parte, acestea au mai mulți factori de risc decât bărbații: hipertensiune arterială, diabet și colesterol ridicat.

În ceea ce privește fumătorii, riscul lor de atac de cord este semnificativ crescut indiferent de vârstă, mai ales atunci când iau contracepție pe baza de estrogen-progestogen.

Profilul persoanei expuse riscului: aveți peste 50 de ani și aveți dureri în piept în anumite circumstanțe: în timpul efortului (urcarea scărilor, caratul sacilor grei), în timpul digestiei sau în perioadele foarte friguroase. Această durere toracică durează câteva minute, apoi totul este în regulă.

Care sunt factorii de risc pentru un infarct

Factorii de risc diferă puțin între bărbați și femei: fumatul, stresul, lipsa activității fizice regulate, diabetul, colesterolul și hipertensiunea arterială.

Astfel, un stil de viață sănătos este prima protecție împotriva infarctului miocardic. Femeile pot solicita, de asemenea, sfatul medicului, în special în cele trei perioade cheie din viața lor hormonală: contracepție, sarcină și menopauză.

Care sunt semnele de avertizare ale unui infarct

Cel mai cunoscut simptom este o durere ascuțită și persistentă în piept, cu o senzație de strângere. Durerea poate iradia spre brațul stâng sau poate provoca amețeli. 70% dintre pacienți spun că simt această durere care se poate răspândi pe umeri, mâini, spate sau chiar maxilar (ca o durere de dinți).

Uneori este însoțită de greață sau vărsături. Într-adevăr, dacă atacul de cord afectează partea inferioară a inimii în apropierea stomacului, vă poate face să vă gândiți la probleme digestive simple.

Este esențial să consultați medicul pentru a verifica dacă nu suferiți de angină pectorală. Acest lucru trebuie tratat pentru a preveni apariția unui atac de cord.

Există simptome diferite la bărbați și femei?

La bărbați, infarctul se poate manifesta ca o senzație de greutate sau de strângere în spatele sternului, dar și ca oboseală severă, dificultăți de respirație sau transpirații reci.

Femeile pot suferi și de dureri în piept, dar acest simptom mai clasic la bărbați este mai rar la femei. Sunt deosebit de predispuși la dificultăți de respirație sau palpitații la efort și uneori chiar și în repaus, greață, vărsături, transpirații, dureri în groapa stomacului sau oboseală foarte persistentă și neobișnuită.

Informate prost despre semnele de avertizare, uneori subestimându-le durerea, femeile isi iau în medie cu 30 de minute mai mult decât bărbații pentru a cere ajutor. În plus, după un infarct, femeile sunt mai predispuse să moară sau să aibă un alt eveniment cardiovascular în anul următor, comparativ cu bărbații. Este mai puțin probabil să urmeze un program de reabilitare cardiovasculară, care este esențial pentru o recuperare bună.

Infarct silențios: simptome atipice care ar trebui să alerteze

Infarctul poate apărea brusc, ca un tunet. Dar, uneori, senzația de disconfort este prezentă de câteva zile și durerea tipică toracică este absentă. Atacul de cord se manifestă apoi prin dureri atipice în stomac sau în spate care nu alertează persoana în același mod ca o durere în piept.

Femeile ar fi, de asemenea, deosebit de expuse riscului, deoarece tind să subestimeze semnele de avertizare, în timp ce sunt afectate la o vârstă tot mai fragedă din cauza problemelor de diabet, hipertensiune, stres, fumat, sedentarism și obezitate.

Anumite simptome atipice sunt, prin urmare, esențiale:

  • un sentiment de epuizare,
  • o tuse sau o senzație de scurtare a respirației la efort,
  • greaţă,
  • insomnie
  • o senzație de arsură după ce ați mâncat
  • amețeli și transpirații excesive,
  • anxietate inexplicabilă și furnicături în piept.

Cum să reacționezi când te confrunți cu un infarct

Aproximativ 10% dintre victime mor într-o oră. Așadar, nu pierdeți niciun minut la primul semn de avertizare. Dacă simțiți dureri toracice intense mai mult de 15 minute, dacă aveți o senzație de arsură sau o senzație de strângere in piept, sunati la 112.

Primele trei ore sunt cruciale. Fluxul de sânge trebuie într-adevăr restaurat foarte repede în artera blocată, pentru a avea cele mai mari șanse de recuperare. Tratamentele pentru un atac de cord sunt mai eficiente atunci când sunt administrate rapid.

Dacă aveți de-a face cu cineva care are primele simptome, încercați să il liniștiți astfel încât inima să fie cât mai liniștită. Așezați-l, va putea respira mai bine în această poziție. Dacă este inconștient și respiră, așezați-l pe podea pe o parte și înclinați capul înapoi. Dacă nu respiră, faceți masaj cardiac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *