Procesul de concepere a unui copil depinde de foarte mulți factori și n ueste chiar așa ușor cum cred unii. Multe femei tinere, care își doresc un copil se întreabă „cum să rămâi însărcinată?“ sau ce trebuie să facă în plus pentru a rămâne însărcinată.
Ceea ce în teorie pare foarte simplu, în realitate nu mai este chiar așa ușor. Un simplu contact sexual neprotejat nu garantează că rămâi însărcinată.
Dincolo de vârsta partenerilor, foarte importanți sunt gradul de fertilitate, factorii de mediu, precum stilul de viață pe care îl au aceștia, obiceiurile lor alimentare. Acestea pot afecta fertilitatea și împiedica o femeie să rămână însărcinată, cu atât mai mult cu cât varsta femeii și a partenerului este de peste 35 de ani.
Cum să rămâi însărcinată: Factorii care scad fertilitatea
Potrivit statisticilor, șansele ca o femeie fertilă să rămână însărcinată sunt de aproximativ 15-25% într-o lună. Rămânerea însărcinată depinde foarte mult de ovulație, procesul prin care ovarele eliberarează ovulul, care, dacă totul merge conform planului, se va intalni cu spermatozoidul si se va produce fecundarea.
În plus, sunt mai mulți factori care afectează fertilitatea. Dacă vrei să rămâi însărcinată, este foarte important să elimini acești factori, mai ales că aceștia pot produce efecte si asupra dezvoltării fătului.
Unul dintre acești factori care scad fertilitatea este tutunul. Acesta reduce fertilitatea cu 10 până la 40% pe ciclu.
Consumul de alcool poate provoca cicluri neregulate, non-ovulatorii și poate crește riscul de avort spontan.
Stresul afectează libidoului, declanșând secreția diferiților hormoni care pot avea un impact asupra fertilității.
Chiar și excesul de cofeină poate crește riscul de avort spontan.
Când trebuie să ai raport sexual
Pentru a rămâne însărcinată, un ovocit trebuie fertilizat de un spermatozoid. Pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată, trebuie să ții cont de perioada fertilă.
În această perioadă, chiar și înainte, este recomandat să ai raport sexual cel puțin o dată la două zile deoarece sperma poate rămâne în tractul genital feminin timp de 3 până la 5 zile, fertilizând ovocitul eliberat în timpul ovulației.
Chiar dacă ai avut raport sexual la momentul potrivit nu este o garanție că vei rămâne însărcinată. Pentru a crește șansele, trebuie să faci câteva schimbări în stilul de viață și alimentatie.
Pe lângă eliminarea factorilor amintiți ce reduc fertilitatea, este necesară o alimentație sănătoasă pentru a crește șansele de a rămâne însarcinată. Kilogramele în plus sau în minus pot afecta fertilitatea. De aceea, trebuie consumate alimente sănătoase și păstrat un echilibru caloric în mese.
Alimentele cu un indice glicemic crescut determină hiperinsulinemia repetată, care poate produce absența ovulației.
Reducerea aportului de proteine animale și a acizilor grași nesaturați au efecte benefice asupra fertilității.
Cât contează poziția sexuală
Poziția sexuală poate fi extrem de improtantă pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată, chiar dacă nu este demonstrat științific.
Astfel, sunt recomandate pozițiile sexuale în care centrul de greutate favorizează direcționarea fluxului de spermatozoizi spre ovocit. O altă variantă, pe care o recomandă unele studii, este aceea de a nu te ridica imediat după actul sexual sau chiar de a menține bazinul ridicat de o pernă.