Prima pagină » Culinar » Cum să prepari vopseaua naturală şi cum vopseşti ouăle
Cum să prepari vopseaua naturală şi cum vopseşti ouăle

Cum să prepari vopseaua naturală şi cum vopseşti ouăle

16 apr. 2020, 12:47,
în Culinar

Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul, din suc de rodie? Vrei ca anul ăsta să faci ouă vopsite numai prin culori naturale ? Citeşte sfaturile noastre şi vei reuşi să faci acest lucru cu mai puţin efort.

Ouăle vopsite în culori obţinute în mod natural, din flori şi fructe de plante sunt mai sănătoase decât cele obţinute din coloranţii cumpăraţi din magazin.

Sfaturi de aplicat înainte de a vopsi ouăle cu ajutorul culorilor obţinute natural

Înainte de a te apuca de treabă ar trebui să ştii că o culoare va fi cu atât mai intensă cu cât vei ţine ouăle scufundate în lichidul de vopsit pentru mai mult timp. De asemenea, poţi desena ouăle, astfel încât efectul obţinut în final să fie ori cu diverse desene, ori cu anumite cuvinte scrise. Poţi face acest lucru cu ajutorul unui creion cu ceară sau a unei bucăţele de ceară. Cu aceste poţi să desenezi sau scrii pe coajă oului, un sinbol ori un cuvânt, înainte de a introduce oul în vasul cu vopsea.

Daca vrei să îl colorezi în nuanţe sau cu anumite zone fără culoare, va trebui să înfăşori oul cu o bandă de cauciuc, pe care să o lipeşti pe coajă oului, astfel încât vopseaua să nu pătrundă până la coajă. Ia banda de pe ouă după ce acestea s-au uscat complet, astfel încât să nu pătezi zonele rămase neacoperite.

Spală ouăle fierte tari în apă cu puţin detergent virgulă pentru a înlătura orice urmă de grăsime care ar putea împiedica aderenta culorii la coajă de ou. Înainte de a le adăuga în soluţie, lasă-le să se răcească bine.

Apreciază câtă apă să pui în fucntie de cât de concentrată vrei să fie soluţia şi culoarea rezultată. Recomandat ar fi să pui cel puţin o cană de apă pentru fiecare pumn de fruct sau frunze pe care îl pui la fiert. Pune apă la fiert, las-o să dea în clocot, apoi dă focul mai mic.

Cum să prepari vopseaua naturală şi cum vopseşti ouăle

Adaugă substanţa pe care o vei folosi pentru vopsit, apoi las-o să fiarbă timp de cel puţin 15 minute, până când culoarea obţinută este cea pe care ţi-o doreşti. Ţine cont de faptul că pe coajă oului culoarea nu va arăta la fel de închisă ca în oală cu substanţa de colorat.

Ia oală de pe foc şi adăugă amestecul rezultat într-o cană cu gradaţii de măsurat. Adaugă 2-3 linguriţe de oţet pentru fiecare cană de lichid. Răstoarnă amestecul într-un vas destul de adânc pentru a acoperi complet ouăle pe care vrei să le vopseşti.

Lasă ouăle în lichidul colorat până când acestea au căpătat culoarea care ţi-o doreşti, chiar şi pe tot parcursul nopţii. Din când în când apăsă uşor ouăle în lichid cu ajutorul unei linguri cu găuri. Iar dacă ouăle nu sunt făcute doar în scop estetic, ci vrei şi să le mănânci, ar fi indicat că vasul cu ouă acoperite de lichid să stea în frigider.

Atunci când le scoţi, fă-o cu grijă, cu ajutorul unei linguri strecurătoare şi pune-le pe o suprafaţă care să nu le îndepărteze culoarea. Iar după ce s-au uscat, le poţi unge un puţin ulei pentru a le da un look strălucitor.

Ce culori obţii din diverse plante

Îţi oferim mai jos o listă de culori şi plantele, respectiv fructele pe care ar trebui să la foloseşti pentru a obţine respectivele culori.

Pentru albastru:

Afine conservate
Foi de ceapă roşie fierte
Suc de struguri roşii închişi sau violet.

Pentru maro sau bej:
Cafea tare sau cafea instant
Coji de nuci fierte
Ceai negru.

Pentru portocaliu închis:
Pudră de chili.

Pentru verde:
Frunze de spanac.

Pentru galben – verzui:
Coji de mere galbene, fierte.

Pentru culoarea lavandei:
Ceai roşu.
Un amestec de flori de pom fructifer de culoare violet şi 2 linguri de suc de lămâie.
Suc de struguri violet.

Pentru portocaliu:
Coji de ceapă albă
Morcovi
Paprica.

Pentru roz:
Sfecla
Merişoare
Afine
Suc de struguri roşii
Suc de la sfecla conservată.

Pentru roşu:
Multe coji de ceapă roşie
Suc de rodie
Cireşe conservate, cu sirop
Zmeură.

Pentru violet:
Flori de pom fructifer violet
Ceai de hibiscus
Coji de ceapă roşie, într-o cantitate mică
Vin roşu.

Pentru galben:
Coji de portocală sau lămâie
Vârfuri de morcovi
Ceai de galbenele
Seminţe de ţelină
Ceai verde
Chimion pişat
Şofran pişat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`