Sosul olandez este o emulsie de unt și de oțet fierbinte, în care gălbenușul de ou este folosit ca și agent de emulsionare. Acesta poate fi variat în cel puțin 15 moduri și are un gust fin și untos, cu ușoare nuanțe picante, sărate și acrișoare.
Acest sos a fost creat în mod asemănător în secolul al XVI-lea și își are originea din Franța. Se potrivește perfect la pește, carne la grătar sau tigaie, rasol de pește, ouă sau legume.
De ce ai nevoie pentru un sos olandez
Ca să îl prepari, vei avea nevoie de 2 linguri de apă, 2 linguri de oțet alb de o calitate mai bună, de 1 linguriță de piper alb, de 250g de unt topit, de 4 gălbenușuri, de un praf de boia iute și de ½ sucul de la o lămâie.
După ce te-ai asigurat că ai toate ingredientele, pune într-o oală mai mică oțetul, piperul și apa. După ce a dat acest amestec în clocot, micșorează flacăra și fierbe-l încet timp de aproximativ 2 minute, sau până se reduce cu o treime. Se ia oală de pe foc și se lasă la răcit, iar după se strecoară lichidul într-un vas termorezistent, se adaugă gălbenușurile de ou în lichid și se bat cu un tel.
Ulterior, se pune vasul termorezistent deasupra unei oale cu apă, care fierbe foarte încet, baza sa trebuind să fie deasupra nivelului lichidului. Vei bate mixul de ouă timp de 5-6 minute, până când se îngroașă și se face cremos și omogen. Apoi se pune vasul pe un prosop de bucătărie umed, se adaugă untul încet, se toarnă subțire și se bate până când sosul este gros și lucios.
Se adaugă sucul de lămâie și se asezonează cu piper alb, boia și sare și se poate servi imediat.
Idei de preparate cu care se poate servi
Sosul olandez se completează perfect cu preparatele mai sănătoase, precum peștele la grătar, ouăle poșate sau legume. Somonul proaspăt gătit la cuptor, varianta afumată sau prăjit, poate fi un adevărat deliciu alături de un sos olandez, fie că este rece sau cald.
De asemenea, se potrivește foarte bine alături de broccoli prăjit, fraged sau dulce, de spranghelul crocant, fiert și apoi tras la tigaie cu unt și sosul în cauză, care poate deveni un prânz perfect alături și de un ou poșat.
Pentru mic dejun, poți prăji o felie de pâine, să o ungi cu unt, adaugă bacon sau șuncă, ce preferi, o felie de brânză și un ou. Adaugi sosul pe deasupra și o să obții un sandviș minunat, pe care îl poți servi cu o salată alături. Acesta este ideal și pentru pește, precum peștele alb, care este suficient de bogat încât să se completeze complet cu sosul olandez, sau cu carnea fină de crab sau homar.
Sosul completează perfect aceste preparate și deși este unul bogat, dacă este folosit în cantități moderate, nu va compromite silueta. Pe lângă cele prezentate, există diverse alte preparate cu care se poate servi sosul olandez și care va face o diferență totală de gust, dacă este preparat corect.