Focaccia cu usturoi este, cu siguranță, unul dintre preparatele preferate ale multora dintre gurmanzii care adoră bucătăria italiană. Aceasta este, de fapt, o pâine care se aseamână cu blatul e pizza și poate fi consumată la orice masă din zi.
Focaccia este o turcă acoperită cu ulei de măsline și ierburi aromatice și poate fi considerată străbunica celebrei pizza. Totuși, marii bucătari ai lumii susțin că focaccia nu este originară din Italia, ci mai degrabă din Grecia Antică.
Cum să prepari focaccia cu usturoi și ierburi aromatice
Focaccia poate fi preparată chiar și de cei care nu au multă experiență în bucătărie sau care sunt începători în ale gătitului, iar ingredientele necesare acestui preparat se găsesc, cu siguranță, în fiecare bucătărie și sunt la îndemâna oricui.
Mai mult decât atât, rețeta se prepară doar cu ingrediente naturale și este ideală pentru vegani sau chiar și pentru cei care țin post. Este un aliment sățios și poate fi consumat ca atare, fie în combinație cu altele, iar ingredientele pot fi alese în funcție de preferințele fiecăruia dintre voi.
Istoria acestei pâini numită foccacia se pare că își are originile mult în timp, până în vremea Imperiului Roman, când această pâine plată, destul de asemănătoare cu pizza, era pregătită în cenușa cuptoarelor.
De altfel, originea cuvântului „focaccia” vine din latinescul „focacius”, care înseamnă „cuptor”. Alte ipoteze însă, susțin că își are originea în civilizația Greciei Antice, deși există prea puține dovezi în acest sens.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 g făină pentru pâine, pizza sau cozonac; 350-400 ml apă; 25 g. drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată; 1 linguriță de zahăr; 1 linguriță de sare; 40 ml ulei de măsline (2 linguri bune). Iar pentru topping vei avea nevoie de ulei de măsline și sare marină grunjoasă; roșii cherry; măsline fără sâmburi (rondele sau jumatăți); 3 căței de usturoi zdrobiți; ierburi aromatice proaspete (frunze de rozmarin, frunze de cimbru sau frunze de busuioc sau oregano).
Mod de preparare
Pentru a prepara focaccia cu usturoi, se amestecă uleiul de măsline cu usturoiul și ierburile aromatice și se lasă la macerat. Acest pas simplu face pâinea incredibil de delicioasă. Se amestecă drojdia cu apă caldă și cu miere. În felul acesta aluatul va dospi mai repede și va avea o textură potrivită.
Adaugă făina, sarea și puțin ulei cu ierburi aromatice și cu usturoi în amestecul de drojdie, apoi frământă aluatul de zece până la cincisprezece ori. Lasă aluatul să crească până la dublarea dimensiunii, aproximativ o oră.
Adaugă aluatul într-o tigaie mică sau într-un vas de cop și fă mici gropițe în partea superioară a aluatului, apoi unge pe deasupra cu uleiul rămas. Lasă pâinea să crească încă douăzeci de minute, apoi o poți pune la copt până când se rumenește și capătă o culoare aurie.
Focaccia cu usturoi poate fi consumată cu iahnia noastră tradițională de fasole, cu zacuscă de legume sau ciuperci, dar și cu alte feluri de preparate. O altă propunere este să o consumi alături de o supă de linte.
După ce vei încerca o dată, cu siguranță nu vei mai reveni la clasica pâine din comerț. Totodată, poate constitui unul dintre ingredientele de bază ale unui mic dejun savuros. Puteți pregăti cel mai delicios sandviș cu cremă de brânză, cu o felie de cașcaval sau un jambon, peste care adaugi fie o salată verde sau orice legumă, după preferințele și gustul fiecăruia.
Atât lipia cu usturoi, cât și focaccia cu usturoi se prepară aproximativ la fel, doar denumirea diferă, în funcție de proveniența preparatului și poate de ingredientele folosite.