Prima pagină » Culinar » Cum să prepari cei mai buni dovlecei la cuptor, două rețete ce îți vor lăsa gura apă

Cum să prepari cei mai buni dovlecei la cuptor, două rețete ce îți vor lăsa gura apă

30 mai 2022, 10:11, 1 ,
BZI.ro, în Culinar

Dacă vreți să aflați cum să preparați cei mai buni dovlecei la cuptor, acum aveți răspunsul. Cele două rețete sunt extrem de sănătoase și sățioase. Pot fi pregătite și în zilele de post, parmezanul fiind înlocuit cu cel vegetal. Dovleceii cu parmezan și cei cu roșii și cartofi sunt ușor de preparat și sunt gata în doar 35 de minute.

Pentru persoanele aflate la dietă sau pentru cele ce își doresc un stil de viață sănătos, aceste legume sunt o alegere ideală. Sunt recomandate pentru organism deoarece au efect antiinflamator, mențin sănătatea ochilor și a sistemului nervos și stimulează digestia. Pe lângă cele două rețete, puteți încerca și ciorba de dovlecei țărănească cu afumătură.

Cei mai buni dovlecei la cuptor cu parmezan

Dovleceii proaspeți sunt săraci în calorii și conțin peste 90 la sută apă. Aceștia sunt bogați în vitamine și minerale, precum calciu, fier magneziu, cupru, zinc, vitaminele B1, B6 și C. Legumele sunt foarte sănătoase pentru organism și pot fi consumate oricând. Rețeta de dovlecei cu parmezan la cuptor este rapidă și simplă. Pentru aceasta veți avea nevoie de două linguri de ulei de măsline, patru dovlecei, jumătate de ceașcă de parmezan ras, două linguri de frunze de pătrunjel proaspăt tocat, o jumătate de linguriță de oregano uscat, cimbru, busuioc și un sfert de linguriță de praf de usturoi. Mai întâi se va preîncălzi cuptorul la 190 de grade, apoi legumele vor fi spălate și tăiate în patru pe lungime. 

Într-un bol se vor amesteca condimentele împreună cu un praf de sare și piper după gust. Dovleceii se vor pune într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie de copt și apoi se stropesc cu ulei de măsline. Ulterior, mixul de condimente împreună cu parmezanul se vor presăra peste legume. Acestea se vor lăsa timp de 15 minute la cuptor, până se înmoaie. Pentru a obține niște dovlecei rumeniți, în ultimele cinci minute porniți funcția grill. La final, se vor scoate pe un platou și vor fi serviți ca și garnitură sau împreună cu roșii cherry.

Dovlecei cu roșii și cartofi la cuptor

O altă rețetă la fel de delicioasă este cea de dovlecei cu roșii și cartofi. Aceata este gata în 35 minute și veți avea nevoie de două roșii, doi cartofi, 250 grame de parmezan, doi dovlecei, ulei de măsline, oregano, pudră de ceapă și usturoi. Mâncarea este sățioasă, dar în același timp și ușoară. Veți începe prin a spăla legumele, apoi se vor tăia rondele. Cartofii, vor fi lăsați timp de 5 minute la fiert deoarece se gătesc mai greu la cuptor. Ulterior, într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie de copt se vor pune rondelele, alternându-le, pentru ca preparatul să fie mai aspectuos. 

Legumele vor fi stropite cu ulei de măsline, apoi vor fi condimentate cu sare, piper, oregano, busuioc, pudră de ceapă și usturoi după gust. La final, se va presăra și parmezanul din abundență. Cuptorul va trebui preîncâlzit la 180 de grade. Dovleceii cu roșii și cartofi se vo lăsa timp de 20 minute la copt. În cazul în care cartofii nu vor fi gata, îi mai puteți lăsa încă 5-10 minute. Rețeta poate fi servită împreună cu o salată de varză, roșii sau mușchiuleț de porc la cuptor.

Cei mai buni dovlecei la cuptor cu parmezan sunt o alegere ideală atunci când doriți să preparați ceva rapid de mâncare. Rețeta este sănătoasă și bogată în fibre. Pe lângă aceasta o puteți încerca și pe cea cu roșii și cartofi. 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024