Întotdeauna savurezi cu plăcere o friptură fragedă de pui, însă, în spatele unui astfel de preparat se află câteva trucuri culinare. Frăgezirea cărnii este un proces simplu, însă, necesită timp, dar și câteva ingrediente esențiale, care pot modifica textura cărnii, făcând-o mai fragedă și suculentă. Așa că iată mai jos câteva metode de frăgezire pe care le poți încerca și la tine în bucătărie, ori de câte ori vrei să pregătești preparate cu carne de pui.
Ține puiul în saramură
Dacă vrei să te bucuri de o friptură fragedă de pui, poți opta pentru produsele Fragedo, sau poți apela la diferite trucuri culinare, astfel încât carnea de pui să devină mult mai suculentă și mai ușor de mestecat. Bucătarii nu recomandă gătirea cărnii, imediat ce aceasta a fost scoasă din frigider, pentru că în acest fel, carnea nu va fi foarte fragedă. Așa că cel mai bine ar fi să pregătești carnea de pui înainte cu câteva ore de a o găti, astfel încât aceasta să aibă timp să se frăgezească.
Cea mai simplă metodă este să freci carnea de pui cu sare, boia afumată, zahăr brun și puțin piper. Însă, poți opta și pentru prepararea unei saramuri speciale, amestecând 8 linguri de apă cu o lingură de sare. Lasă carnea în saramură timp de o oră, iar apoi clătește bine puiul înainte de a-l găti.
De asemenea, poți pregăti și o saramură din lapte bătut. Amestecă laptele cu 2 linguri de sare și piper negru, iar apoi pune carnea de pui în castronul cu saramură. Acoperă castronul cu folie alimentară și lasă carnea la rece pe timpul nopții.
Marinează carnea de pui
O metodă consacrată de frăgezire a cărnii de pui este pregătirea unei marinade. Pisează 2-3 căței de usturoi, amestecă-i cu oregano proaspăt, rozmarin, ulei de măsline, sare și piper. Apoi, cu ajutorul unei pensule, unge bine carnea de pui cu marinada obținută și învelește castronul cu o folie de aluminiu. Puiul se lasă în marinadă timp de o oră, iar apoi poate fi gătit.
De asemenea, o altă metodă eficientă de frăgezire a cărnii de pui implică folosirea anumitor enzime din fructe, precum ananas sau kiwi. Așa că dacă ai acasă un storcător electric, poți prepara rapid un suc natural din ananas, ca marinadă pentru carnea de pui. În Marea Britanie, dar și în Statele Unite, gospodinele folosesc uneori și sucuri acidulate pentru frăgezirea cărnurilor, sau bere brună.
Folosește un ciocan pentru carne
Dacă vrei să prepari un piept de pui la grătar bine frăgezit sau niște șnițele, poți folosi un ciocan special pentru carne. Prin baterea cărnii, fibrele se rup, iar astfel carnea se gătește mai repede, și devine fragedă. Nu exagera cu folosirea ciocanului pentru carnea de pui, pentru că există riscul ca pieptul să se subțieze prea mult, iar apoi carnea va deveni uscată.
Gătește carnea corect
Întotdeauna diferența constă în modul în care gătești carnea de pui. Chiar dacă acest aliment este destul de fraged, acesta își poate schimba textura dacă este gătit într-un mod greșit.
Așa că atunci când gătești puiul, nu te grăbi să scoți carnea de pe oase. Chiar dacă puiul a fost preparat în tigaie, la cuptor sau pe grătar, este important ca friptura să fie lăsată întotdeauna câteva minute pe farfurie, înainte de a fi tăiată. Dacă vei tăia carnea de pui prea repede, sucul fierbinte din interiorul ei se va scurge pe farfurie, iar astfel friptura va rămâne uscată.
Așadar, trucurile de mai sus te pot ajuta să frăgezești corect carnea de pui, înainte de a o găti. Însă, este extrem de important să ții cont de ingredientele pe care le folosești pentru marinadă, astfel încât carnea să nu își modifice gustul sau textura prea mult.