O friptură din carne de porc la cuptor fragedă, gustoasă și bine condimentată este piesa de rezistență pe orice masă festivă sau pentru o duminică în familie.
Moale și suculentă, carnea de porc este perfectă pentru a pregăti o friptură delicioasă ori de câte ori ai poftă de o masă mai mult decât gustoasă. Indiferent dacă preferi carnea de porc cu mai puțină grăsime sau dacă nu te deranjează ca în fleicile pe care le alegi pentru friptură să se înfiripe și puțină grăsime, acest tip de carne este foarte versatil.
Cum să alegi carnea de porc pentru o friptură perfectă
Dacă preferi ca friptura să fie cât mai sățioasă, zona umerilor și a burții de porc sunt ideale pentru rețetele tale favorite. Având un conținut ridicat de grăsimi, care se va descompune în timpul gătitului, coastele de porc vor părea că se topesc în gură.
Dacă ești în căutarea unui gust deosebit, dar ai vrea ca friptura pe care o pregătești să fie ceva mai slabă, poți alege să gătești un mușchiuleț file. Acesta se prepară întreg, împănat sau glazurat, cu diferite combinații de condimente. Desigur, oricând poți opta și pentru o porție de ceafă de porc, o carne fragedă și gustoasă cu care nu ai cum să dai greș.
Cum pregătești carnea de porc pentru gătit
Dacă alegi să cumperi carne de porc simplă, va trebui să o marinezi imediat ce ai intrat în posesia ei. Scoate-o din ambalaj și șterge-o bine, până când suprafața acesteia rămâne perfect uscată. Acesta este cel mai important secret dezvăluit de bunica despre carnea de porc pregătită acasă ca într-un restaurant cu ștaif. Al doilea secret este acela că niciodată nu ar trebui să speli carnea de porc sau carnea roșie, în general, înainte de a o pregăti. E suficient să o ștergi bine și o poți lăsa la frigider până când o vei folosi în rețetele tale preferate.
Cu o oră înainte să te apuci propriu-zis de treabă, o poți freca cu o linguriță de sare. Această practică va frăgezi bine carnea de porc, astfel încât rezultatul să fie unul care îți va depăși așteptările. Acesta este și momentul în care poți adăuga și celelalte condimente care vor parfuma excelent bucățile de carne.
Cum să gătești cea mai bună carne de porc la cuptor
În primul rând, vei avea nevoie de o tavă suficient de încăpătoare pentru întreaga bucată de carne de porc sau pentru fleicile alese de tine pentru friptură, dar nu prea mare. Așezarea cărnii într-o tavă cu doar câțiva centimetri mai mare decât aceasta îți va asigura păstrarea cărnii suculente, deci nu o va usca în timpul gătitului, și menținerea aromelor.
Poți așeza carnea stropită cu puțin ulei alături de o ceapă decojită și înjumătățită, care va ajuta carnea să se caramelizeze și va da un gust interesant sosului rezultat în urma coacerii porcului la cuptor. De asemenea, poți adăuga și o crenguță de salvie sau cimbru, condimente perfecte pentru carnea de porc. Dacă este cazul, mai poți adăuga puțină sare, niște piper măcinat și, eventual, puțină boia dulce sau iute, în funcție de preferințe.
Un alt secret de la bunica pentru o friptură de porc la cuptor perfectă este să o lași la foc mare în primele 20 de minute de coacere, ca mai apoi să setezi o temperatură medie, pentru ca interiorul cărnii să fie bine pătruns. Așa că preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius și pune tava la copt. După cele 20 de minute poți coborî temperatura la 180 de grade și poți lăsa carnea să se coacă pentru alte 40 de minute.
Fiind o carne cu un conținut ridicat de grăsime, nu va fi nevoie să acoperi tava cât timp aceasta este la cuptor, pentru că grăsimea ar trebui să o mențină suficient de umedă pe tot parcursul coacerii. Totuși, dacă preferi o friptură foarte moale, poți pune deasupra tăvii o folie de aluminiu, pe care să o scoți în ultimul sfert de oră de coacere.
Procesul ideal de gătire al cărnii de porc
În funcție de câtă grăsime are sau cum o prepari, fiecare tip de carne are timpi diferiți, însă procedura de pregătire a unei fripturi delicioase e similară. Bunica-mi spunea mereu că ideal este: să o ții măcar câteva ore la macerat înainte sau peste noapte, să o scoți la temperatura camerei cu 30-60 de minute înainte, să nu o pui pe grătar sau în cuptor rece, din frigider, să o gătești la foc mediu.
Este foarte important ca la grătar să nu fie focul aprins, iar la cuptor, de obicei, se lasă la 150⁰C, maximum 170⁰C.
Timpul de preparare pentru carnea de porc la cuptor depinde de carnea aleasă și de cât de groase sunt feliile. În general este suficient să o gătești cam 20-40 de minute. Coastele au nevoie de mai multe ore, la foc mai mic, iar mușchiul care este mai fraged, se gătește și în 8 minute la grătar sau cu funcția grill a cuptorului, așa că verifică îndeaproape.