Prima pagină » Culinar » Cum să pregătești un ragu de vită autentic. Rețetă clasică italiană cu mămăligă

Cum să pregătești un ragu de vită autentic. Rețetă clasică italiană cu mămăligă

29 ian. 2025, 09:44,
în Culinar

Ragu de vită este o rețetă clasică din bucătăria italiană, un preparat gustos și sățios, care îmbină frăgezimea cărnii de vită cu legumele, ierburile și condimentele deosebite. Deși există multiple variante ale acestui preparat în funcție de regiune, esența rămâne aceeași. Ragu-ul este o mâncare perfectă atât pentru mesele de familie, cât și pentru ocazii speciale, iar procesul de gătire lentă creează un gust intens și complex.

Rețeta clasică de ragu de vită

Pentru rețeta clasică de ragu de vită ai nevoie de 1 kilogram de carne de vită, pulpă sau piept, tăiată în cuburi mari, 2 linguri de ulei de măsline, 1 ceapă mare, tocată mărunt, 2 morcovi, tocați, 1 tulpină de țelină, tocată, 4 căței de usturoi, tocați mărunt, 800 de grame de roșii pasate sau 1 conservă de roșii tăiate și 200 de mililitri de vin roșu sec. Pentru a da gust preparatului ai nevoie de 1 foaie de dafin, 1 linguriță de cimbru uscat, 1 linguriță de busuioc uscat, sare și piper, după gust, 1 linguriță de zahăr pentru a reduce aciditatea roșiilor, 300 de mililitri de supă de vită sau apă, 2 linguri de pastă de tomate și 100 de grame de parmezan ras pentru servire.

Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline, adaugă bucățile de carne de vită și prăjește carnea la foc mediu până când se rumenește uniform pe toate părțile. După ce s-a rumenit, scoate-o și pune-o deoparte. În aceeași tigaie, adaugă ceapa, morcovii și țelina și călește-le timp de 5-6 minute, până când legumele se înmoaie și devin ușor aurii, apoi pune usturoiul și mai lasă încă 1-2 minute, amestecând constant pentru a nu se arde. Ulterior, pune carnea de vită înapoi în tigaie, adaugă vinul roșu și lasă-l să fiarbă timp de 5-7 minute pentru a se evapora alcoolul, după care pune roșiile pasate, pasta de tomate, foaia de dafin, cimbrul, busuiocul și zahărul. Spre final, adaugă supa de vită sau apa, apoi acopereră tigaia cu un capac și lasă sosul să fiarbă la foc mic, timp de 2-3 ore, amestecând din când în când. Dacă este necesar, adaugă mai mult lichid pe parcurs. La sfârșit, carnea va deveni extrem de fragedă și va absorbi toate aromele sosului. După ce sosul a scăzut și s-a îngroșat, gustă și condimentează sare și piper după preferință. Îndepărtează foaia de dafin și servește acest ragu de vită alături de paste sau piure de cartofi, presărat cu parmezan ras. Această rețetă este ideală pentru un prânz sau o cină festivă, oferind o combinație perfectă de arome și texturi.

Mămăligă cu sos de carne, o combinație italiană de texturi și arome

Pentru această rețetă italiană îți trebuie 1 porție de ragu de vită, 300 de grame de făină de porumb, 1 litru apă, 50 de grame de unt, 100 de grame de parmezan ras, sare și piper, după gust. Pentru început, într-o cratiță mare, adaugă apa și pune-o la fiert, apoi presară un praf de sare și toarnă treptat făina de porumb, amestecând continuu cu un tel pentru a preveni formarea cocoloașelor. Lasă mămăliga să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute, amestecând din când în când. Este gata când devine groasă și se desprinde ușor de pe pereții cratiței, iar atunci trebuie să adaugi untul și parmezanul ras. Amestecă bine până când untul se topește complet și mămăliga devine cremoasă, gustă și pune sare și piper, după preferință.

Pentru a asambla preparatul, pune un strat de mămăligă pe fiecare farfurie și adaugă deasupra o porție generoasă de ragu de vită fierbinte. Această combinație de mămăligă moale și cremoasă cu un ragu de vită savuros și bogat în arome va încânta papilele gustative ale tuturor. Dacă dorești, poți presăra puțin parmezan suplimentar deasupra, pentru un plus de gust. Pentru o mămăligă mai cremoasă, pune mai mult unt sau chiar un pic de smântână. Aceasta poate fi servită și rece, tăiată în felii și prăjită într-o tigaie, alături de sos și castraveți murați pentru o textură crocantă.  Această rețetă de mămăligă cu ragu de vită este un fel de mâncare sățios, dar plin de savoare.

Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
redactia.ro
Detaliul care schimbă totul în cazul morții lui Felix Baumgartner. Ce s-a descoperit pe camera video a austriacului
Bugetul.ro
Evacuarea neștiută a lui Dragoș Anastasiu dintr-un complex rezidențial de lux din Dorobanți. Controversatul om de afaceri a fost spaima vecinilor
a1.ro
Ionuț, ofițerul SPP al lui Nicușor Dan, din nou în centrul atenției. Cum a fost surprins lângă familia prezidențială, în Austria
Playtech.ro
Mihaela Rădulescu a clacat la priveghi! Vedeta i-a înduioşat pe toţi, nu s-a mai putut stăpâni. Un detaliu a îngenuncheat-o...
observatornews.ro
EXCLUSIV. Prima reacţie a lui Ion Ţiriac după ce David Popovici a luat aurul la 200 m
Playsport.ro
Cazul șocant! bărbat declarat mort s-a trezit în timp ce medicii îi recoltau organele și...
Evz.ro
Ministrul surprins în ipostaze rușinoase. Scandal în politica românească
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
La câte zile de concediu ai dreptul ca angajat? Situaţii în care legea permite acordarea de zile suplimentare
Dailybusiness.ro
Locuri de muncă pentru români în ţările UE. Ce posturi sunt disponibile şi ce salarii se oferă
RomaniaTV
Statul român ia banii românilor de pe card, dar îi returnează cu dobândă. Anunţul momentului
stiriromania.ro
Cât costă o porție de ceafă cu cartofi prăjiți în Mamaia: prețurile de autoservire ajung la niveluri gourmet
RomaniaTV
Lovitură pentru 8 milioane de români. Le dispar sume uriaşe din cont de la 1 august 2025
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 iulie 2025
29 iulie 2025