Prima pagină » Culinar » Cum să pregătești „taci și înghite”. Rețeta ce păstrează gustul autentic al tradiției românești

Cum să pregătești „taci și înghite”. Rețeta ce păstrează gustul autentic al tradiției românești

04 apr. 2025, 11:29,
în Culinar

Rețeta de „taci și înghite” este un preparat autentic al bucătăriei românești, ce reunește simplitatea ingredientelor tradiționale cu savoarea preparatelor din zonă. Inspirată din rețetele străvechi, transmise din generație în generație, această mâncare a găsit echilibrul perfect dintre gusturi și texturi.

Preparat este unul tradițional românesc, cel mai probabil originar din Ardeal, cunoscut și sub denumirea de „mămăligă în straturi”. Acest fel de mâncare este sățios și se bazează pe ingrediente precum mămăliga, brânza, smântâna, ouăle și, opțional, diverse tipuri de carne afumată.

Rețeta tradițională de „taci și înghite”

Preparatul se bazează pe mămăliga fiartă și pe cele mai bune ingrediente tradiționale, care împreună se transformă într-o mâncare sățioasă și plină de savoare. De asemenea, poți încerca și alte rețete pentru felul 2, atunci când rămâi fără idei.

Pentru mămăligă ai nevoie de 500 de grame de mălai, 1,5 litri de apă și 1 linguriță de sare. Pentru garnitură trebuie să pregătești 300 de grame de cârnați afumați, 200 de grame de slănină afumată, 150 de grame de telemea și 150 de grame de brânză de burduf. Opțional, poți adăuga un praf de piper negru și câteva fire de pătrunjel proaspăt pentru decor.

Pune apa la fiert într-o oală mare, adaugă sarea, iar când începe să fiarbă, toarnă treptat mălaiul, amestecând continuu cu un tel sau o lingură de lemn pentru a evita formarea cocoloașelor. Reduce focul și lasă mămăliga să fiarbă lent, timp de 20-25 de minute, până când devine densă și se desprinde ușor de pe marginile oalei. Într-o tigaie, prăjește feliile de cârnați până devin rumenite și călește slănina până își eliberează aroma și devine crocantă. Acestea vor fi așezate deasupra mămăligii fierbinți. Ulterior, adaugă cuburile de telemea și brânza de burduf, care se vor topi ușor în contact cu mămăliga caldă. După ce mămăliga este gata, toarn-o într-un castron mare sau servește-o direct în farfurii adânci. Aranjează feliile de cârnați și slănina peste mămăligă. De asemenea, poți presăra puțin piper negru și pătrunjel proaspăt tocat pentru un plus de culoare și aromă.

Cum să pregătești un bulz cu cârnați

Pentru cei care doresc o variantă diferită, dar la fel de autentică, rețeta de bulz cu cârnați este o alternativă ideală. Această variantă îmbină savoarea mămăligii proaspăt preparate cu aroma intensă a cârnaților, creând o combinație care nu poate lipsi de pe mesele de sărbătoare. O altă mâncare simplă și delicioasă este rețeta de spanac și ochiuri.

Pentru bulz sunt necesare 600 de grame de mălai, 1,5-2 litri de apă, 1 linguriță de sare și 50 de grame de unt sau ulei. Pentru umplutură ai nevoie de 300 de grame de cârnați afumați și 150 de grame de telemea sau brânză de burduf. Opțional, poți pune ceapă roșie  și un praf de boia dulce pentru aromă.

Pune apa la fiert într-o oală mare împreună cu sarea și untul. Odată ce apa atinge punctul de fierbere, adaugă mălaiul treptat, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloașele. Lasă totul să fiarbă la foc mic, până când compoziția capătă o consistență densă și cremoasă, aproximativ 20-30 de minute. Într-o tigaie, prăjește rondelele de cârnați până devin rumenite și crocante la exterior. Pentru un plus de gust, poți căli și ceapa roșie până devine aurie, apoi adaugă cârnații prăjiți și se presară un praf de boia dulce, ca să intensifici aroma preparatului. După ce bulzul este gata, se transferă într-un castron sau direct pe farfurie. Așază umplutura cu cârnați, ceapă și brânză sfărâmată deasupra, astfel încât ingredientele să se îmbine cu mămăliga fierbinte. Brânza se va topi parțial, creând un efect cremos și delicios. Pentru un plus de savoare, poți adăuga și un strop de ulei de măsline sau o linguriță de unt topit la final. Fie că alegi rețeta de „taci și înghite” sau varianta de bulz cu cârnați, te vei bucura de un preparat tradițional.

Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
redactia.ro
EXCLUSIV Reacția emoționantă a fetiței Elenei Udrea atunci când a aflat că pedeapsa mamei sale i-a fost redusă. Adrian Alexandrov, detalii neștiute despre familia sa
Bugetul.ro
Moartea milionarului din Pipera a lăsat în urmă o companie care deține numeroase imobile în toată Capitala. Cine a fost Mario Felice, fondatorul Nusco
a1.ro
Chef Ștefan Popescu și chef Alexandru Sautner, primele reacții după Finala Chefi la cuțite, sezonul 15. Ce au transmis
Playtech.ro
Anunțul făcut de Cleopatra Stratan după 4 ani de căsnicie: “Așa o să ne fie!”
observatornews.ro
Guvernul pregăteşte concedieri la stat şi eliminarea sporului de antenă. Soluţiile propuse de Iancu Guda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A murit o clebră actriță. Figură de bază într-un serial legendar
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Ilie Bolojan i-a lăsat un bilețel lui Nicușor Dan pe care i-a scris o dată și cel mai mare eveniment care a marcat România
Playtech.ro
Testul simplu care îți arată dacă telefonul te ascultă. Experții în securitate cibernetică arată cum poți afla adevărul în câteva minute
Dailybusiness.ro
Marilu, acuzații grave la adresa fostului iubit: „Pot să recunosc, după atât timp, că am fost bătută de el”
RomaniaTV
MApN, anunț important, de ultimă oră, care îi vizează pe toți românii. Ce urmează să se întâmple
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Fenomenul meteo mai periculos ca alertele de Cod Roşu de furtuni. Alertă de la meteorologi
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 mai 2025
31 mai 2025