Prima pagină » Culinar » Cum să pregătești o tocăniță cu organe de miel. Cele mai delicioase rețete pentru sărbători

Cum să pregătești o tocăniță cu organe de miel. Cele mai delicioase rețete pentru sărbători

18 apr. 2025, 09:47,
în Culinar

Tocănița cu organe de miel este un fel de mâncare nelipsit din bucătăria românească, mai ales în perioada sărbătorilor, când preparatele din măruntaie sunt la mare căutare. De asemenea, drobul se aliniază în rândul tradițiilor, iar astfel vei aduce pe masă aromele autentice.

Din punct de vedere nutrițional, carnea de miel și, în special, organele sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, minerale și vitamine din complexul B. Ficatul este unul dintre cele mai bogate alimente în fier, esențial pentru a preveni anemia și a susține metabolismul celular.

Tocăniță cu organe de miel

Tocănița cu organe de miel este un preparat culinar tradițional românesc, apreciat pentru savoarea intensă și textura delicată. Pentru această rețetă ai nevoie de 600 de grame de organe de miel, printre care ficat, inimă și plămâni, 2 cepe mari, 3-4 căței de usturoi și 2 linguri de ulei de floarea-soarelui. În plus, trebuie să mai pregătești 1 lingură de pastă de tomate, 200 de mililitri de apă sau supă de carne, 1 frunză de dafin, dare și piper. Opțional, poți adăuga puțină boia dulce pentru culoare și aromă. Un alt deliciu tradițional este cozonacul pufos.

Pentru început, spală bine organele de miel și pune-le la înmuiat în apă rece timp de 30 de minute, pentru a elimina impuritățile. Opărește fiecare tip de organ separat 3-5 minute, apoi scurge-le bine. Într-o cratiță adâncă, încinge uleiul și călește ceapa până devine translucidă, apoi adaugă usturoiul și călește încă 1 minut. Taie organele în bucăți potrivite și adaugă-le în cratiță. Rumenește-le ușor, amestecând constant, 3-4 minute. Încorporează pasta de tomate și amestecă bine. Toarnă apa sau supa, adaugă foaia de dafin, sare și piper. Acoperă cratița și lasă tocănița să fiarbă la foc mic timp de 25-30 de minute, până când sosul scade și se leagă. Servește tocănița fierbinte, alături de mămăligă sau pâine de casă.

Drobul de miel, vedeta mesei de sărbători

Drobul din organe de miel, învelit tradițional în prapur, este un preparat nelipsit de sărbători. Astfel, pentru această rețetă sunt necesare 500 de grame de organe de miel, 1 legătură ceapă verde și 2 fire usturoi verde, 1 legătură de leuștean și 1 legătură de pătrunjel, 2 ouă fierte și 2 linguri de pesmet. De asemenea, mai ai nevoie de 2 linguri untură de miel sau ulei, sare, piper și cimbru după gust, precum și 1 prapur de miel pentru învelit. Poți încerca și rețeta tradițională ardelenească de tobă de casă.

Fierbe organele separat în apă cu puțină sare până se înmoaie. Scurge-le și toacă-le mărunt sau dă-le prin mașina de tocat carne. Într-o tigaie, încinge untura și călește ceapa și usturoiul verde până devin translucide. Lasă-le să se răcească. Într-un bol mare, combină organele tocate, verdețurile călite, pesmetul, condimentele și ouăle fierte. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă. Întinde prapurul în tavă, tapetează-l cu untură, așază umplutura, rulează și pliază marginile. Coace drobul la 180 de grade Celsius timp de 40 de minute, până capătă o crustă aurie. Lasă preparatul să se răcească puțin înainte de a-l tăia felii. Se poate servi atât cald, cât și rece, alături de salată verde sau murături. Tocănița cu organe de miel și drobul vor fi vedetele mesei de sărbători.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Mesajul lui chef Richard Abou Zaki, după finala sezonului 15 Chefi la cuțite. Cei doi concurenți ai lui au pierdut premiul
Playtech.ro
Cum să scapi definitiv de melcii din grădină. Plantele care îi țin la distanță
observatornews.ro
Alimentul care a fost cândva simbolul austerității e acum vedetă în restaurante și brutării. Cât costă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Alocațiile și indemnizațiile în iunie. Calendarul plăților
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Nicușor Dan a dat de pământ cu Gigi Becali după derapajul verbal al omului de afaceri
Playtech.ro
Locul în care să pui routerul ca să ai semnal Wi-Fi mai bun în toată casa. Nu-l ține niciodată lângă aceste obiecte
Dailybusiness.ro
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
RomaniaTV
Fenomenul meteo mai periculos ca alertele de Cod Roşu de furtuni. Alertă de la meteorologi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Marilu Dobrescu îl acuză pe Iustin Petrescu că a bătut-o. Reacția fostului iubit: Cât tupeu!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`