Fideaua pentru cataif este foarte populară în Orientul Mijlociu, dar și în regiunea mediteraneeană și balcanică. Aceasta este folosită pentru a face diverse deserturi delicioase, printre care kunefe și kadayif.
Există o concepție greșită precum că poți face fideaua prin tocarea aluatului filo. Cu toate acestea, sunt două produse care se realizează diferit. În timp ce unul este făcut dintr-o compoziție care este întinsă în fire subțiri, celălalt este preparat din foi foarte subțiri și delicate.
Cum se prepară fideaua pentru cataif
Pentru a prepara fideaua pentru cataif aveți nevoie doar de câteva ingrediente pe care oricine le are în bucătărie. Astfel, trebuie să pregătiți 2 căni de făină universală, 1 cană de amidon de porumb, 2 linguri de ulei vegetal, 2 căni de apă și sare.
Astfel, într-un bol mare, bateți făina, amidonul de porumb și sarea, după care adăugați uleiul și apa și amestecați până devine omogen. Ulterior acestor pași, strecurați aluatul printr-o sită pentru a vă asigura că nu are cocoloașe. Mai departe, turnați aluatul într-o sticlă ce are un capac cu un orificiu foarte mic tăiat în partea de sus. Chiar dacă aluatul pare foarte neted, va trebui să-l strecurați înainte de a-l transfera în recipient, altfel gaura se va înfunda. Țineți cont că doriți ca firele să fie cât mai subțiri posibil. Dacă nu aveți o astfel de sticlă, o altă opțiune este să folosiți un poș.
Încălziți o tigaie antiaderentă la foc mediu până devine fierbinte și stoarceți ușor sticla pentru a elibera un fir foarte subțire de aluat într-o mișcare circulară, începând din centrul tigăii și lucrând spre marginea acestuia. După 5 până la 10 secunde, va începe să se desprindă de vas. Dacă observați că aluatul este maro când îl scoateți din tigaie, înseamnă că temperatura este prea mare și trebuie ajustată. Firișoarele ar trebui să rămână albe. De asemenea, dacă distribuiți aluatul dintr-o parte în alta, în loc de o mișcare circulară, marginile vor fi prea groase.
După ce se gătește, ridicați-l ușor cu o spatulă și puneți-l într-un bol. Acoperiți vasul cu un prosop de bucătărie și continuați acest proces până când toată compoziția este folosită. Desfaceți fâșiile în secțiuni mai mici înainte de a le folosi în rețeta de baclava.
Feta saganaki cu cataif
Crocantă la exterior, sărată și cremoasă la interior, această feta saganaki prăjită în tigaie este o reinterpretare a clasicului saganaki grecesc. Acest aperitiv simplu se prepară în aproximativ 10 minute și cu doar câteva ingrediente.
Înainte de a începe, scoateți cataiful din frigider pentru a-l aduce la temperatura camerei. Mai departe, aveți nevoie de 2 felii de brânză feta, fiecare de 130 de grame, 75 de grame de fidea cataif, tăiată în bucăți de 1 centimetru, 2 ouă bătute ușor, 1 lingură de semințe de susan negru, 1 lingură de fulgi de ardei iute și ulei de măsline. Pentru servire puteți alege oregano și fulgi de ardei iute.
Pentru început, amestecați cataiful, semințele de susan și fulgii de ardei iute într-un bol mare, iar în altul bateți ouăle. Mai departe, înmuiați brânza feta în ou și acoperiți-o generos cu amestecul de cataif, asigurându-vă că toate laturile sunt bine acoperite. Repetați cu cea de-a doua felie de feta rămasă.
Încălziți o tigaie de dimensiuni medii și încingeți uleiul de măsline. Puneți felia de feta în tigaie și gătiți timp de 1 minut sau până când partea de jos devine aurie. Întoarceți cu grijă și gătiți pentru încă un minut, după care ungeți marginile și laturile feliei cu puțin ulei. Astfel, puteți fi sigur că se va găti bine pe laturi cataiful. Puneți feta pe o farfurie și presărați cu oregano proaspăt și fulgi de ardei iute. Puteți servi preparatul alături de un sos sriracha. De asemenea, fideaua pentru cataif poate fi integrată în multe alte preparate, atât dulci, cât și sărate.