Cine poate rezista mirosului de covrigei cu brânză, proaspăt scoși din cuptor? Aceștia sunt o gustare sărată, perfectă pentru orice moment al zilei, fie că vorbim de o pauză la birou, o seară de film sau o petrecere cu prietenii. Sunt fragezi și, cel mai important, se fac mult mai simplu decât ai crede. În plus, brânza oferă un plus de savoare și versatilitate, astfel încât poți jongla cu diverse tipuri, de la telemea până la parmezan.
Cum să pregătești cei mai fragezi covrigei cu brânză
Acești covrigei cu brânză sunt perfecți pentru cei care își doresc o gustare tradițională, cu un gust autentic de brânză și o textură fragedă. Se prepară rapid și sunt perfecți atât calzi, cât și reci. În plus, nu ai nevoie decât de câteva ingrediente, printre care 250 de grame de făină, 150 de grame de unt rece, 150 de grame de brânză telemea rasă sau brânză de vaci mai sărată și 1 ou. De asemenea, îți mai trebuie 3 linguri de smântână, 1 linguriță de praf de copt, 1 praf de sare și semințe de susan, mac sau chimen.
Într-un bol mare, combină făina cu praful de copt și sarea, adaugă untul rece tăiat în cubulețe și amestecă rapid cu mâinile sau un blender, până când obții o textură nisipoasă. Ulterior, adaugă brânza rasă, oul și smântâna, apoi frământă ușor până când aluatul devine omogen, iar dacă este prea lipicios, mai adaugă puțină făină. Întinde aluatul pe o suprafață pudrată cu făină, până când ajunge la o grosime de aproximativ 0,5 centimetri și folosește o formă de covrigei sau un pahar și un dop pentru a tăia formele, apoi așază-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Unge covrigeii cu un ou bătut, presară deasupra semințele dorite și coace-i în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 15-20 de minute, până devin aurii. Această rețetă este asemănătoare cu cea de sărățele, cele mai delicioase gustări.
Biscuiți sărați cu brânză și ierburi aromatice
Dacă vrei să experimentezi ceva diferit, încearcă această rețetă de biscuiți sărați cu brânză și ierburi. Sunt crocanți la exterior, fragezi la interior și plini de arome. O alegere excelentă pentru o gustare sau pentru a impresiona invitații la o masă festivă. Astfel, ai nevoie de 200 de grame de făină, 100 de grame de unt rece, 100 de grame de brânză cheddar rasă sau parmezan și 1 ou. În plus, mai sunt necesare 1 linguriță de rozmarin uscat, 1 linguriță de cimbru, 1 praf de sare și piper, 2 lingurițe de apă rece și, pentru decor, puțin parmezan ras sau sare grunjoasă.
Într-un bol, combină făina, sarea, piperul și ierburile aromatice, adaugă untul rece tăiat în bucățele și amestecă până când obții o consistență nisipoasă. Încorporează brânza rasă, oul și apa rece, mixând ușor până când aluatul se leagă. Formează o bilă, acoper-o cu folie alimentară și las-o la frigider timp de 30 de minute. După ce expiră timpul, scoate-o și întinde-o pe o suprafață pudrată cu făină, până la o grosime de 0,5 centimetri. Taie biscuiții în formele dorite, rotunde, pătrate sau chiar creative, pune-i într-o tavă cu hârtie de copt și presară parmezan sau sare grunjoasă pe deasupra. Trebuie să îi coci la 180 de grade Celsius timp de 12-15 minute, până devin aurii și crocanți pe margini. Acești biscuiți sunt ideali pentru a fi serviți cu un pahar de vin, alături de o supă de post, ca parte dintr-un platou cu aperitive sau, pur și simplu, ca o gustare savuroasă între mese. Fie că alegi rețeta de covrigi cu brânză sau pe cea de biscuiți cu ierburi, vei vedea cât de simplu e să transformi câteva ingrediente banale în ceva extraordinar.